Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Доп. Програма з Курс Крим.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
554.5 Кб
Скачать

Тема 2. Поняття, система та основні категорії тактики

Поняття тактики як третьої частини навчального курсу криміналістики. Загальна характеристика слідчої, захисної, обвинувальної, експертної і судової тактики боротьби зі злочинами, співвідношення між ними. Джерела криміналістичної тактики. Зв’язок криміналістичної тактики із наукою антикримінального судочинства. Роль судової психології, кримінології, логіки, науки організації управління і праці та інших наукових галузей знань у розробці тактичних прийомів і рекомендацій по боротьбі з окремими видами і групами злочинів. Значення узагальнення практики боротьби зі злочинами для розробки тактичних прийомів і рекомендацій.

Система тактики, її основні розділи і теми. Взаємозв’язок між структурними складовими тактики та перспективи вдосконалення системи цієї частини криміналістики. Зв’язок тактики з іншими частинами криміналістики, її вплив на розробку технічних засобів і методичних рекомендацій боротьбі з окремими видами і групами злочинів.

Поняття тактичного прийому (законного способу найбільш якісного, раціонального та ефективного проведення певної дії, заходу, комбінації чи операції), вимоги, що пред’являються до нього. Сутність законності тактичного прийому у тактичного прийому контексті його наукової обґрунтованості, доступності та етичності.

Класифікація тактичних прийомів за особою і сферою його здійснення. Сутність тактичних прийомів проведення процесуальних (слідчих, захисних, обвинувальних, експертних, судових, інших процедурних) і гласних позапроцесуальних дій та ордистичних заходів. Класифікація тактичних прийомів за складністю. Поняття простого тактичного прийому, тактичної комбінації та операції. Сутність криміналістично–ордистичної комбінації (поєднання різних тактичних прийомів в межах однієї дії чи заходу, створення з різних дій чи заходів однієї дії) та операції (поєднання декількох дій чи заходів спільною частковою метою). Сутність абсолютно однорідної (поєднання декількох одних і тих же дій чи заходів), відносно однорідної (поєднання декількох різних дій чи заходів) і різнорідної (поєднання декількох дій і заходів) тактичної операції. Співвідношення процесуальної [слідчої (судової, експертної, захисної, обвинувальної, іншої процедурної)] і гласної позапроцесуальної дії, ордистичного заходу і тактичного прийому.

Поняття тактичного рішення. Загальні положення прийняття тактичного рішення у ситуації тактичного ризику. Сутність антиделіктної (криміналістичної, ордистичної) ситуації, її класифікація за сферою виникнення. Поняття ордистичної, слідчої, експертної, судової, захисної та обвинувальної ситуації, їх співвідношення. Класифікація антиделіктних ситуацій за характером взаємовідношень учасників. Сутність неконфліктної, конфліктної і гостроконфліктної антиделіктної ситуації. Класифікація ситуацій за часом їх виникнення. Поняття початкових, проміжних і кінцевих антиделіктних ситуацій, їх співвідношення і спадкоємність. Класифікація ситуацій за можливістю досягнення мети. Сутність і значення сприятливих і несприятливих антиделіктних ситуацій.

Основна література:

1. Курс лекцій з криміналістики. Лекція: Поняття, система та основні категорії тактики: Навч. посібник / Ю.О. Ланцедова, С.М. Поліщук та ін.; за наук. ред. О.А. Кириченка. – Миколаїв: Вид-во НУК ім. адм. Макарова, 2011. – 16 с.

2. Салтевський М.В. Криміналістика у 2–х т. Ч. 2. – Харків: Консум, Основа, 2001. – С. 4–13; 43–122.

Додаткова література:

1. Криміналістика: Підручник / За ред. П.Д. Біленчука. – К.: АТІКА, 2001. – С. 259–267; 272–297.

2. Криминалистика: Учебник / Под ред. А.Ф. Волынского. – М.: Закон и право, 1999. – С. 158–177.

3. Криминалистика: Учебник / Под ред. А.В. Дулова. – Мн.: Экоперспектива, 1998. – С. 261–272.

4. Криминалистика: Учебник / Под ред. Н.И. Порубова. – Мн.: Вишєйшая шк., 1997. – С. 97–105.

5. Криминалистика: Учебник / Под ред. А.Г. Филиппова, А.Ф. Волынского. – М.: Спарк, 1998. – С. 228–240.

6. Криміналістика: Підручник / За ред. В.Ю. Шепітька. – К.: Видавничий Дім “Ін Юрі”, 2001. – С. 176–205.

7. Криминалистика: Учебник / Под ред. Н.П. Яблокова. – М.: Юрист, 2002. – С. 353–360.

8. Шурухнов Н.Г. Криминалистика: Учебник. - М.: Юрист, 2003. - С. 211-221.

Дисертації:

1. Сыров А. Проблемы научных основ тактики следственных действий: Автореф. дис. … канд. юрид. наук.- М., 1969.

Інші джерела:

1. Баев О.Я. Тактика следственных действий: Учеб. пособие.- Воронеж: НТО «МОДЭК», 1995.- 112 с.

2. Бахин В.П. Понятие, сущность и содержание криминалистической тактики: Лекции.- Симферополь: КИЭХП, 1999.- 56 с.

3. Драпкин Л.Я. Основы теории следственных ситуаций: Учеб. пособие. - Свердовск: УрГУ, 1987.- 156 с.

4. Дулов А.В., Нестеренко П.Д. Тактика следственных действий. - Мн.: Вышэйшая школа, 1971.- 272 с.

5. Шейфер С.А. Следственные действия. Система и процессуальная форма. - М.: ООО Изд-во «Юрлитинформ», 2001. - 208 с.

6. Шиканов В.И. Теоретические основы тактических операций в расследовании преступлений.- Иркутск: Иркутск. ун-т, 1983. - 89 с.