Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Доп. Програма з Курс Крим.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
554.5 Кб
Скачать

Тема 9. Тактика експерименту та учточнення чи/та перевірки показань на місці

Поняття, завдання і співвідношення відтворення обстановки та обставин події, експерименту і перевірки показань на місці. Сутність встановлення можливості сприйняття певного факту, здійснення певних дій та існування певного факту, а також перевірки показань на місці.

Підготовчі дії слідчого до виїзду на місце проведення даної дії. Загальні положення визначення завдань, умов, змісту і способу проведення дослідів (експериментів) чи перевірки показань на місці події; встановлення місця, часу і черговості проведення дослідів чи перевірки показань; попереднього ознайомлення з місцем та обстановкою проведення дослідів чи перевірки показань; визначення учасників слідчої дії: обов’язкові, факультативні, треті особи (осіб, що будуть допомагати проведенню, проводити фотовідеодокументування дії тощо); підготовки технічних засобів та іншого матеріального забезпечення; проведення реконструкції обстановки на місці проведення дослідів чи перевірки показань; складання плану проведення даної слідчої дії. Підготовчі дії слідчого на місці проведення дослідів чи перевірки показань. Сутність перевірки відповідності обстановки та умов проведення слідчої дії тим, що піддаються перевірці; прийняття заходів до охорони місця проведення слідчої дії; роз’яснення учасникам характеру дій, що мають бути здійснені, прав та обов’язків кожного з них, порядку їх дій у процесі досліду чи перевірки показань; розподілення і підготовка матеріального забезпечення.

Вимоги щодо тактичних прийомів проведення експерименту і перевірки показань на місці. Сутність безпечності та етичності дослідів чи перевірки показань; виключення невиправданого пошкодження майна; проведення досліду (експерименту) в певних умовах та у певному темпі; багаторазовості проведення дослідів; поетапності у напрямку погіршення умов проведення дослідів; проведення дослідів в обстановці, що максимально походить на ту, у якій здійснювалися дії, котрі піддаються перевірці; необхідності врахування умов, що з того часу змінилися і не піддаються реконструкції; запрошення лише необхідних учасників; виключення навмисної чи необережної підказки особи, дії якої перевіряються, розшукуваного місця події та інших обставин. Загальні положення тактики проведення експерименту і перевірки показань на місці.

Особливості тактики збирання та особистісного дослідження у процесі експерименту і перевірки показань на місці речових і мікроречових джерел доказів, вірогідних носіїв ультрамікроречових, ультраречових і латентноречових джерел доказів. Тактика збирання вірогідних носіїв параречових джерел доказів. Тактика документування результатів проведення експерименту і перевірки показань на місці, методика виготовлення схем, планів, фототаблиці і матеріали відеозапису до цієї дії. Особливості проведення експерименту і перевірки показань на місці при судовому розгляді кримінальної справи. Загальні положення оцінки результатів проведення експерименту і перевірки показань на місці.

Основна література:

1. Курс лекцій з криміналістики. Лекція: Тактика експерименту і перевірки показань на місці: Навч. посібник / Ю.О. Ланцедова, О.С. Тунтула; за наук. ред. О.А. Кириченка. – Миколаїв: Вид-во НУК ім. адм. Макарова, 2011. – 8 с.

2. Салтевський М.В. Криміналістика у 2–х т. Ч. 2. – Харків: Консум, Основа, 2001. - С. 218–237.

Додаткова література:

1. Кириченко А.А. Основы судебной микрообъектологии: Монография.– Харьков: Основа, 1998. – С. 324–326.

2. Криміналістика: Підручник / За ред. П.Д. Біленчука. – К.: АТІКА, 2001. – С. 304–310.

3. Криминалистика: Учебник / Под ред. А.В. Дулова. – Мн.: Экоперспектива, 1998. – С. 342–349; 362–373.

4. Криминалистика: Учебник / Под ред. Н.И. Порубова. – Мн.: Вишєйшая шк., 1997. – С. 158–164.

5. Криминалистика: Учебник /Под ред. А.Г.Филиппова, А.Ф.Волынского.– М.: Спарк, 1998. – С. 62–64; 67–68; 257–268; 310–316.

6. Криміналістика: Підручник / За ред. В.Ю. Шепітька. – К.: Видавничий Дім “Ін Юрі”, 2001. - С. 326–340.

7. Криминалистика: Учебник / Под ред. Н.П. Яблокова. – М.: Юрист, 2002. – С. 198; 199; 205–209; 411–430.

8. Шурухнов Н.Г. Криминалистика: Учебник. - М.: Юрист, 2003. - С. 340-372.

Інші джерела:

1. Глазырин Ф.В., Кругликов А.П. Следственный эксперимент: Учеб. пособие. - Волгоград: ВСШ МВД СССР, 1981. - 28 с.

2. Уваров В.Н. Проверка показаний на месте: Учеб. пособие. - М.: ВЮЗИ, 1982. - 156 с.