Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Доп. Програма з Курс Крим.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
554.5 Кб
Скачать

Тема 13. Методика боротьби із вбивствами

Криміналістична характеристика вбивств, її співвідношення з кримінально-правовою класифікацією вбивств (навмисні вбивства, вбивства з необережності, просте вбивство, вбивство при обтяжуючих обставинах). Типові слідчі ситуації та версії на момент порушення справи. Значення наявності чи відсутності трупа чи його частин, очевидності і неочевидності вбивства та інших типових слідчих ситуацій для розробки методики боротьби з цим видом злочину. Поширені способи та особливості скоєння вбивств. Загальна характеристика вбивства, скоєного за допомогою механічної зброї, у т.ч. рук і ніг злочинця; вогнепальної зброї, отруйних речовин, вибуху, різних видів транспорту, відкритих джерел вогню, електроструму, шляхом утоплення, задушення, скидання з гори або з транспорту тощо, а також вбивства, що сполучено із статевими злочинами, порушенням запорів та інших перешкод, розчленуванням трупу на частини, вбивство немовляти тощо. Обставини, що підлягають доказуванню по даній категорії справ. Узагальнена характеристика особи злочинця, потерпілого та інших обставин скоєння вбивства.

Особливості тактики огляду місця події чи окремо трупа, призначення і проведення судово–медичної експертизи трупа та інших експертиз, допиту свідків, розшуку і затримання підозрюваного, слідчого і медичного освідчення підозрюваного, обшуку та інших дій для виявлення, розкриття і досудового розслідування вбивства в залежності від типових слідчих ситуацій. Факти та обставини, що можуть бути встановлені за допомогою мікрооб’єктів, у т.ч. й слідів запаху людини, та інших речових джерел при досудовому розслідуванні вбивств, скоєних різними способами.

Основна література:

1. Курс лекцій з криміналістики. Лекція: Методика боротьби із вбивствами: Навч. посібник / Ю.О. Ланцедова, О.С. Тунтула; за наук. ред. О.А. Кириченка. – Миколаїв: Вид-во НУК ім. адм. Макарова, 2011. – 8 с.

2. Салтевський М.В. Криміналістика у 2–х т. Ч. 2.– Харків: Консум, Основа, 2001. – С. 310–347.

Додаткова література:

1. Криміналістика: Підручник / За ред. П.Д. Біленчука. – К.: АТІКА, 2001. – С. 404–410; 435–442; 523–607.

2. Криминалистика: Учебник / Под ред. Н.И. Порубова. – Мн.: Вишєйшая шк., 1997. – С. 208–210; 213–227.

3. Криминалистика: Учебник / Под ред. А.Г. Филиппова, А.Ф. Волынского. – М.: Спарк, 1998. – С. 345–358; 359–369.

4. Криміналістика: Підручник / За ред. В.Ю. Шепітька. – К.: Видавничий Дім “Ін Юрі”, 2001. – С. 393–408.

5. Криминалистика: Учебник / Под ред. Н.П. Яблокова. – М.: Юрист, 2002. – С. 524–542; 543–562.

6. Шурухнов Н.Г. Криминалистика: Учебник.- М.: Юрист, 2003.- С. 514-529.

Тема 14. Методика боротьби із статевими злочинами

Загальна криміналістична характеристика різних видів статевих злочинів: просте зґвалтування, зґвалтування неповнолітньої, групове зґвалтування, зґвалтування малолітньої, задоволення статевої пристрасті у неприродній формі, статеві відносини з особою, яка не досягла статевої зрілості, тощо.

Значення типових версій і слідчих ситуацій на момент порушення кримінальної справи (вид статевого злочину, потерпіла знає злочинця, потерпіла не знає злочинця, потерпіла знаходилася у безтямному стані тощо) для розробки методики боротьби зі статевими злочинами окремих груп чи видів.

Обставини, що підлягають доказуванню по справах про окремі групи чи види статевих злочинів. Узагальнена характеристика особи злочинця, потерпілого, способу та інших обставин скоєння окремих видів статевих злочинів. Особливості тактики огляду місця події, розшуку і затримання підозрюваного, виїмки одягу підозрюваного і потерпілої, судово-медичного освідування потерпілої і підозрюваного, проведення впізнання, призначення і проведення судово-медичної експертизи потерпілої, підозрюваного, їх одягу та інших речових джерел доказів, проведення інших судових експертиз у процесі подолання статевих злочинів. Тактичні особливості допиту свідків, перевірки показань на місці, обшуку і проведення інших процесуальних дій для виявлення, розкриття і досудового розслідування окремих видів статевих злочинів у залежності від типових слідчих ситуацій, способу та інших обставин їх скоєння.

Загальні положення методичних рекомендацій з попередження зґвалтувань та інших статевих злочинів, судового розгляду кримінальних справ і проведення інших стадій процесу боротьби зі кожним із різновидів статевих злочинів.

Факти та обставини, що можуть бути встановлені за допомогою мікрооб’єктів, у т.ч. й слідів запаху людини, та інших речових джерел у процесі досудового розслідування зґвалтування та інших статевих злочинів.

Основна література:

1. Курс лекцій з криміналістики. Лекція: Методика боротьби із статевими злочинами: Навч. посібник / Ю.О. Ланцедова, О.С. Тунтула; за наук. ред. О.А. Кириченка. – Миколаїв: Вид-во НУК ім. адм. Макарова, 2011.– 8 с.

2. Салтевський М.В. Криміналістика у 2–х т. Ч.2. – Харків: Консум, Основа, 2001. – С. 310–347.

Додаткова література:

1. Кириченко А.А. Основы судебной микрообъектологии: Монография.- Харьков: Основа, 1998. - С. 435-442, 523-607.

2. Криминалистика: Учебник / Под ред. Н.И. Порубова. - Мн.: Вишєйшая шк., 1997. - С. 219-227.

3. Криминалистика: Учебник / Под ред. А.Г. Филиппова, А.Ф. Волынского. - М.: Спарк, 1998. - С. 359-369.

4. Криміналістика: Підручник /За ред. В.Ю. Шепітька. – К.: Видавничий Дім “Ін Юрі”, 2001. – С. 419–444.

5. Криминалистика: Учебник / Под ред. Н.П. Яблокова. - М.: Юрист, 2002. - С. 543-562.