Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Доп. Програма з Курс Крим.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
554.5 Кб
Скачать

Тема 24. Особливості методики боротьби зі злочинами, що пов’язані з пожежами

Криміналістична характеристика злочинів, що пов’язані з пожежами. Вплив типових слідчих ситуацій, що склалися на момент порушення справи (очевидність чи неочевидність причин пожежі, наявність матеріалів спеціального розслідування причин пожежі, наявність чи відсутність людських жертв), на розробку методики боротьби з цією категорією злочинів. Значення типових версій (причиною пожежі є порушення правил пожежної безпеки, причиною пожежі є навмисні дії зацікавлених осіб, пожежа є самостійною злочинною дією, пожежа є способом приховування слідів злочинної дії, пожежа є способом приховування слідів незлочинної дії, причиною пожежі є необережне поводження із вогнем або з іншими об’єктами, причиною пожежі є явища природи) для тактики проведення первісних початкових слідчих та інших дій по даному виду злочинів. Обставини, що підлягають доказуванню по справах про злочини, що пов’язані з пожежами.

Узагальнена характеристика особи злочинця, потерпілого, способів та інших обставин скоєння злочинів, що зв’язані з пожежами. Значення результатів акту спеціального розслідування причин пожежі для попередження, виявлення, припинення, розкриття і досудового розслідування порушення правил пожежної безпеки чи інших злочинів, пов’язаних з пожежами. Особливості тактики огляду місця події, виїмки обвуглених та інших документів і речових джерел, слідчого і судово-медичного освідування підозрюваного і потерпілого, огляду їх одягу та інших речових джерел, допиту відповідних спеціалістів підприємства, підозрюваного, потерпілого і свідків, а також проведення очної ставки між ними у процесі боротьби з різними видами злочинів, що пов’язані з пожежами.

Тактичні особливості вивчення нормативно-технічної документації, підготовки і призначення пожежно-технічної експертизи, експертизи матеріалів, речовин і виробів з них, судово-медичної, товарознавчої та інших судових експертиз і проведення інших процесуальних дій для розкриття і досудового розслідування злочинів, що пов’язані з пожежами. Загальні положення методики попередження, виявлення, припинення, розкриття і досудового розслідування злочинного порушення правил пожежної безпеки, судового розгляду кримінальних справ цієї категорії.

Особливості збирання та особистісного дослідження мікрооб’єктів та інших речових джерел відомостей у процесі досудового розслідування злочинів, що пов’язані з пожежами, в залежності від обставин їх скоєння.

Факти та обставини, що можуть бути встановлені за допомогою мікрооб’єктів та інших речових джерел, у т.ч. слідів запаху, у процесі боротьби зі злочинним порушенням правил пожежної безпеки та іншими злочинами, що пов’язані з пожежами.

Основна література:

1. Курс лекцій з криміналістики. Лекція: Методика боротьби зі злочинами, що пов’язані з пожежами: Навч. посібник / Ю.О. Ланцедова, О.С. Тунтула; за наук. ред. О.А. Кириченка. – Миколаїв: Вид-во НУК ім. адм. Макарова, 2011.– 12 с.

2. Салтевський М.В. Криміналістика у 2–х т. Ч.2.– Харків: Консум, Основа, 2001. – С.4–13; 43–122.

Додаткова література:

1. Кириченко А.А. Основы судебной микрообъектологии: Монография. - Харьков: Основа, 1998. - С. 412-421, 523-607.

2. Криминалистика: Учебник / Под ред. Н.И. Порубова. - Мн.: Вишєйшая шк., 1997. - С. 264-272.

3. Криминалистика: Учебник / Под ред. А.Г. Филиппова, А.Ф. Волынского. - М.: Спарк, 1998. - С. 475-491.

4. Криміналістика: Підручник / За ред. В.Ю. Шепітька. – К.: Вид. Дім “Ін Юрі”, 2001. – С. 637–654.

5. Криминалистика: Учебник / Под ред. Н.П. Яблокова. - М.: БЕК, 2002. - С. 627-639.