Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Доп. Програма з Курс Крим.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
554.5 Кб
Скачать

Тема 18. Методика боротьби із привласненням, розтратою і службовим розкраданням

Криміналістична і кримінально-правова характеристика окремих видів розкрадання майна, що скоєні шляхом привласнення, розтрати чи зловживання службовим становищем (службове розкрадання).

Значення різновиду розкрадання майна (привласнення; розтрата; службове розкрадання; галузь господарства, в якій здійснено розкрадання), типових слідчих ситуацій (факт розкрадання встановлено за результатами ордистичної роботи, про що злочинцям ще не відомо; факт розкрадання встановлено за результатами ревізій та інших перевірок, результати яких злочинцям відомі), версій на момент порушення кримінальної справи для розробки методики боротьби з даним різновидом розкрадання. Найбільш поширені способи розкрадання майна службовими особами (привласнення, розтрата, зловживання службовим становищем). Обставини, що підлягають доказуванню при розслідуванні різних видів розкрадання майна шляхом привласнення, розтрати чи службового розкрадання. Узагальнена характеристика особи злочинця, потерпілого, способу, часу, місця та інших обставин скоєння вказаних видів розкрадання майна.

Особливості тактики огляду місця події, виїмки та огляду документів, проведення документальної ревізії, почеркознавчої, судово-бухгалтерської і фінансово-економіч-ної експертизи, криміналістичної експертизи документів та інших судових експертиз, допиту свідків чи підозрюваного, проведення очної ставки, розшуку і затримання підозрюваного, обшуку та інших процесуальних і позапроцесуальних дій для виявлення, розкриття і досудового розслідування розкрадання майна в залежності від типових слідчих ситуацій, способу та інших обставин його скоєння. Загальні положення методики попередження, виявлення, припинення, розкриття і досудового розслідування розкрадання майна шляхом привласнення і розтрати чи службове розкрадання (зловживання службовим становищем), судового розгляду кримінальної справи і проведення інших стадій процесу подолання даного виду злочинів. Факти та обставини, що можуть бути встановлені за допомогою мікрооб’єктів та інших речових джерел інформації у процесі подолання розкрадання майна шляхом привласнення і розтрати чи службове розкрадання.

Основна література:

1. Курс лекцій з криміналістики. Лекція: Методика боротьби із привласненням, розтратою і службовим розкраданням: Навч. посібник / Ю.О. Ланцедова, О.С. Тунтула; за наук. ред. О.А. Кириченка. – Миколаїв: НУК ім. адм. Макарова, 2011.– 12 с.

2. Салтевський М.В. Криміналістика у 2–х т. Ч.2. – Харків: Консум, Основа, 2001. – С. 375–388.

Додаткова література:

1. Кириченко А.А. Основы судебной микрообъектологии: Монография. - Харьков: Основа, 1998. - С. 304-367, 523-607.

2. Криминалистика: Учебник / Под ред. И.Ф. Герасимова, Л.Я. Драпкина. - М.: Высш. шк., 1994. - С. 378-390.

3. Криминалистика. Расследование преступлений в сфере экономики: Учебник /Под ред. В.Д. Грабовского, А.Ф. Лубина. - Ниж. Новгород: Нижегор. ВШ МВД России, 1995. - С. 161-205.

4. Криминалистика: Учебник / Под ред. Н.И. Порубова. - Мн.: Вишєйшая шк., 1997. - С. 197-208.

5. Криминалистика: Учебник / Под ред. А.Г. Филиппова, А.Ф. Волынского. - М.: Спарк, 1998.- С. 370-390.

6. Криміналістика: Підручник / За ред. В.Ю. Шепітька. – К.: Видавничий Дім “Ін Юрі”, 2001.– С. 445-474.

7. Криминалистика: Учебник / Под ред. Н.П. Яблокова. - М.: Юрист, 2002. - С. 563-577.