Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Электрические машины2.doc
Скачиваний:
124
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
2.47 Mб
Скачать

Постійного струму

1. Рівняння ерс та моменту для дпс.

Якщо МПС підключити до джерела постійного струму, то в обмотці збудження та в обмотці якоря будуть протікати ел. струми Із та Іа..

Струм збудження створює магнітне поле основних полюсів, внаслідок взаємодії якого зі струмом в обмотці якоря на якорі утворюється електромагнітний момент, який буде обертовим, а не гальмівним (як у генератора). Під дією електромагнітного моменту якорь почне обертатися, тобто МПС буде працювати в режимі електричного двигуна.

В обмотці якоря буде наводитись ЕРС якоря Еа, направлена проти струму якоря Іа, тому її називають противоелектрична руш. сила.

Для двигуна U = Ea + IaΣr - підведена напруга урівноважується против ЕРС обмотки якоря та падінням напруги в колі якоря:

Іа =

U = Ea + IaΣra помножена на Іа

UІа = EaІа + Ia2Σra - рівняння потужності для кола якоря.

UІа – підведена потужність

EaІа – електромагнітна потужність

Ia2Σra - потужність електричних втрат в колі якоря.

EaІа = СеФ∙п∙Іа = ,

тобто електромагнітна потужність.

EaІа =Mw + Ia2Σra

З ростом навантаження на вал електродвигуна буде збільшуватися електромагнітний момент, а так як напруга, підведена до електричного двигуна, залишається незмінною, то збільшення навантаження двигуна супроводжується ростом струму в обмотці якоря Іа.

В залежності від способу збудження ДПС підрозділяють на магнітоелектричні (з постійними магнітами) та електромагнітним збудженням (шунтові, серієсні та компаундні)

U = Ea + IaΣra U = СеФ∙п+ IaΣra

п =

з чого слідує, що частоту обертання ДПС можна змінювати, змінюючи U, Ф, Σra.

М = СмФІанапрямок моменту можна змінювати, змінюючи напрямок Ф та Іа.

2. Пуск двигуна постійного струму.

Згадаємо формулу струму якоря:

В момент пуску якоря ДПС нерухомий п=0.

Іа = Іпуск =

Такий пусковий струм є небезпечним, бо може визвати круговий вогонь, та механічно порушити, зламати обертові частини двигуна, бо М = СмФІпуск.

Пусковий струм визиває різке зниження напруги мережі живлення, що негативно впливатиме на роботу інших споживачів, включених в цю мережу.

Тому такий спосіб пуску допускається для двигунів невеликої потужності (до 1 кВт), в яких обмотка якоря має підвищений опір і Іпуск = (3÷5)Іп, що не становить загрози для двигуна (безпечне!).

Для двигунів більшої потужності слід вживати заходи по зменшенню Іпуск.

Обертаючий момент двигуна М = СмФІа, а Ф = Із, тому для того, щоб полегшити пуск двигунів з паралельним та змішаним збудженням, реостат в колі збудження слід повністю вивести rp = 0, щоб забезпечити Ф = Фmax.

В цьому випадку магнітний поток буде Фmax і двигун буде розвивати необхідний обертовий момент при меншому струмі якоря.

Але для пуску ДПС великої потужності використовувати пускові реостати недоцільно! (Чому?) В пусковому реостаті будуть дуже значні витрати електричної енергії. Крім того, при великих потужностях пускові реостати були б занадто громіздкими.

Який же вихід?

В ДПС постійного струму зменшення пускового струму забезпечують зменшенням напруги, що підводиться до двигуна системи Г-Д, ТП-Д.