Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_укр_5,6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
399.87 Кб
Скачать

6.2 Прилади для виміру температури ґрунту, води й атмосферного повітря

6.2.1 Термометри для виміру температури ґрунту

Для виміру температури поверхні ґрунту на метеорологічних станціях застосовують терміновий, максимальний і мінімальний термометри.

6.2.1.1 Терміновий термометр (рисунок 6.1а) - це ртутний термометр із уставною шкалою і поділками шкали 0,5 °. Резервуар термометра має циліндричну форму. Спостереження по цьому термометрі зводяться до відліку показань у окремі години.

6.2.1.2 Максимальний термометр (рисунок 6.1б) служить для виміру найвищої температури за час між терміновими спостереженнями. Це ртутний термометр, зі шкалою з молочного скла. Поділки шкали термометра складають 0,5 °С. Резервуар може бути циліндричним або кульковим. Межі шкали від (–36) °С до (+51)° С або від (–21) °С до (+71) °С. У дно резервуара впаяний скляний конічний стрижень 1, що верхнім вузьким кінцем входить у капіляр. Тому на початку капіляра утворюється звуження, що перешкоджає вільному пересуванню ртуті з капіляра в резервуар. Коли температура підвищується, ртуть під дією теплового розширення проштовхується через звуження з резервуара в капіляр. При зниженні температури ртуть з капіляра назад не проходить, тому що сили зчеплення між частками ртуті не в змозі перебороти сили тертя, і в цьому місці відбувається розрив ртуті. Стовпчик ртуті, що залишився в капілярі буде вказувати максимальну температуру за визначений проміжок часу. Для того щоб ртуть пішла назад у резервуар, термометр струшують.

6.1.3 Мінімальний термометр (рисунок 6.1в) служить для виміру найнижчої температури між термінами спостережень. Цей термометр – спиртовий, має вставну шкалу з молочного скла; поділки шкали складають 0,5 °. Резервуар термометра циліндричний. Капіляр на кінці, протилежному резервуару, має розширення, у якому збирається спирт при підвищенні температури вище останнього розподілу шкали. Тут накопичуються пари спирту. У середині капіляра зі спиртом мінімального термометра поміщений невеликий тонкий скляний штифтик зі стовщеними тупими кінцями. При вертикальному положенні (резервуаром нагору) штифтик вільно переміщається у середині спирту до плівки поверхневого натягу. У горизонтальному положенні він рухається в зворотну сторону, до резервуара, під тиском цієї плівки. Це відбувається тільки при зниженні температури. Якщо ж температура почне підвищуватися, то меніск відійде від штифта убік більш високих температур, а штифтик залишиться на рівні мінімальної температури.

а б в

1 – скляний конічний стрижень

Рисунок 6.1 – Терміновий (а), максимальний (б) і мінімальний (в) термометри.

      1. Термометри для виміру температури води

Для виміру температури поверхневого шару води використовують термометр, укладений у спеціальну оправу (рисунок 6.2). Поділки шкали цього термометра 0,2 °С. Оправа складається з металевої трубки і стаканчика, що згвинчуються між собою. Трубка має проріз для шкали. Поверх трубки надягнуто металевий чохол, за допомогою якого закривають проріз у трубці оправи і тим самим охороняють термометр від механічних ушкоджень. Металевий стаканчик має отвір у верхній частині, що служить для наповнення його водою. При вимірі температури води термометр занурюють у воду на шнурі і витримують близько 5 хвилин. Потім виймають його і, не виливаючи води зі склянки, швидко роблять відлік.

Р исунок 6.2 – Термометр для виміру температури води