Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_укр_5,6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
399.87 Кб
Скачать

5.3 Обробка результатів роботи

5.3.1 Використовуючи розраховані коефіцієнти А и А':

- розрахувати швидкість випару для Е = 24 мм рт. ст. і е = 15 мм рт.ст., варіюючи тиск Р від 460 мм рт. ст. до 760 мм рт. ст. із кроком 50 мм рт. ст. і побудувати графічні залежності швидкості випару над водяною поверхнею і над поверхнею, що підстилає (вологий пісок) від тиску;

- розрахувати швидкість випару для Р = 740 мм рт. ст., Е = 24 мм рт. ст. при зміні відносної вологості повітря від 30 до 90 % із кроком 30 % і побудувати графічні залежності швидкості випару над водяною поверхнею і над поверхнею, що підстилає, від пружності водяної пари.

5.3.2. Зробити висновок про залежність швидкості випару від тиску і від пружності водяної пари.

Питання для самоперевірки

  1. Дати визначення швидкості випару.

  2. Від яких факторів залежить швидкість випару?

  3. Як залежить швидкість випару від стану поверхні, що підстилає?

  4. Як залежить швидкість випару від швидкості вітру, пружності водяної пари та атмосферного тиску?

  5. Дати пояснення, може випаровувати поверхня, якщо в атмосферному повітрі відносна вологість буде дорівнювати 100 %.

Лабораторна робота № 6 визначення температури ґрунту, води и атмосферного повітря

Метою даної роботи є придбання навичок роботи з максимальним, мінімальним, терміновим термометрами і термометром-пращем і замір максимальної і мінімальної температури ґрунту і повітря за визначений період часу.

6.1 Теоретична частина

У метеорології застосовуються дві температурні шкали: Цельсія і Фаренгейта. На шкалі Цельсія (°С) (міжнародній температурній шкалі) точка танення льоду позначена 0 °С, а точка кипіння води 100 °С. Проміжок між ними розділений на 100 частин. На шкалі Фаренгейта (°F) точку танення льоду позначають 32 °, а точку кипіння води 212 °. Проміжок між цими реперними точками поділяють на 180 частин. В Україні, країнах СНД і в більшості інших країн прийнята шкала Цельсія, а в США – шкала Фаренгейта. Для перекладу значень температури з однієї шкали до іншої служать наступні формули:

(6.1)

. (6.2)

Вимір максимальною, мінімальної температури повітря та ґрунту проводять за допомогою максимального та мінімального термометрів. За допомогою термінового термометра виміряють термінову температуру, тобто ту температуру, яка є в даний момент часу. Відлік по всіх термометрах проводять з точністю до 0,1 °.

Випробування термометрів. Кожен термометр після виготовлення атестується службами Державного центру стандартизації та сертифікації. В наслідок перевірки визначають інструментальні виправлення, що поміщають у перевірочних свідченнях (сертифікатах). У сертифікатах указується місце і дата перевірки і перевірочний номер, що проставляється також на самому приладі. Похибки в показаннях термометрів викликаються наступними причинами:

- не цілком строгої циліндричністю капіляра;

- нерівномірною зміною об'єму рідини при різних температурах;

- неточністю розбивки шкали;

  • перекристалізацією (старінням) скла.