Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лаб_укр_5,6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
399.87 Кб
Скачать
      1. Термометри для виміру температури повітря

Найбільше поширення і застосування для виміру температури повітря одержали рідинні термометри. На метеорологічних станціях температуру повітря вимірюють по сухому термометрі станційного психрометра, що призначений також для визначення характеристик вологості. Психрометричні термометри мають уставну шкалі зі скла молочного кольору з поділками, які складають 0,2 °С. Відлік роблять з точністю до 0,1 °С. Ці термометри дуже чуттєві і малоінерційні.

Для виміру температури повітря в польових умовах застосовують сухий термометр аспираційного психрометра і термометр-пращ. Термометр-пращ (рисунок 6.3) – це ртутний кийовий термометр. Являє собою товстостінну трубку з вузьким капіляром і з резервуаром, видутим наприкінці цієї трубки. Шкала нанесена на передній зовнішній стінці. Для зручності і швидкості відліку протилежна стінка термометра покрита склом молочного кольору. Поділки шкали складають 0,5 °. На верхньому кінці термометра є кулька, до якої прив'язують шнур.

Для виміру максимальної і мінімальної температури повітря застосовують такі ж термометри, як і для виміру максимальної і мінімальної температури поверхні ґрунту. Установлюють термометри в психрометричній будці на штативі в горизонтальному положенні.

Рисунок 6.3 – Термометр-пращ для виміру температури повітря

6.3 Хід виконання роботи

6.3.1 Вимір температури ґрунту

Терміновий, максимальний і мінімальний термометри покласти разом на відкритій площадці розміром 4 х 6 метрів так, щоб їхні резервуари щільно прилягали до ґрунту і наполовину були в неї занурені. Трав'яний покрив із площадки видалити, а ґрунт спушити. При наявності сніжного покриву всі три термометри помістити на поверхні снігу.

Максимальний термометр установити в горизонтальному положенні. Під час спостережень термометр злегка піднімати за кінець, вилучений від резервуара, щоб ртуть у капілярі підійшла до звуження, і зробити відлік. Зробивши відлік, термометр струснути, поки стовпчик ртуті не займе положення, що відповідає температурі по терміновому термометрі. Цим самим підготувати термометр до наступного спостереження. Зняти три показання протягом 1,5 годин і відлік записати в таблицю 6.1.

Мінімальний термометр установити в горизонтальному положенні. Під час спостережень, не торкаючи руками термометр, відраховувати мінімальну температуру по кінці штифта, вилученому від резервуара, і термінову температуру по положенню меніска спирту. Після відліку термометр перевернути резервуаром нагору і почекати, поки штифтик дійде до меніска спирту. Потім термометр знову установити в горизонтальному положенні, після чого він підготовлений до наступного спостереженню. Зняти три показання протягом 1,5 годин і записати в таблицю 6.1.

Таблиця 6.1 – Результати вимірів температури ґрунту на західній стороні

7 навчального корпусу ДонНТУ (указати дату і час проведення

вимірів)

Показання термінового термометра, °С

Показання максимального термометра, °С

Показання мінімального термометра, °С

1

2

3

Зробити висновок про максимальну і мінімальну температуру ґрунту за відрізок часу, що спостерігається.

6.3.2 Вимір температури повітря за допомогою термометр-праща, максимального і мінімального термометра

При вимірах температури повітря термометр-пращ варто обертати за шнур у горизонтальній площині на висоті витягнутої руки. Для того щоб термометр прийняв температуру повітря, рекомендується обертати його 2-3 хвилини. Потім шнур намотати на вказівний палець і швидко зробити відлік.

Максимальний і мінімальний термометри укладають у горизонтальному положенні в притінку на дерев'яну планку, пофарбовану білою олійною фарбою. Роблять три виміри протягом 1,5 годин. Дані вимірів записують у таблицю 6.2.

Таблиця 6.2 – Результати вимірів температури повітря на західній стороні

7 навчального корпусу ДонНТУ (указати дату і час проведення

вимірів)

Показання термінового термометра, °С

Показання максимального термометра, °С

Показання мінімального термометра, °С

1

2

3

Зробити висновок про максимальну і мінімальну температуру повітря за відрізок часу, що спостерігається.