Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ч 2.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Задача № 7.3

Розрахувати вартість ноу-хау методом виграшу в собівартості відповідно до вихідних даних (додаток З - табл. З.3).

Методичні вказівки до розв’язання задачі № 7.3

Економічний ефект лежить в основі методу виграшу в собівартості, що знаходить широке застосування в сфері оцінки ноу-хау, але не застосовується у випадках оцінки нових видів продукції – товарів, що раніше не вироблялись і не вводились в обіг. При цьому в калькуляціях використовуються дані за наступними статтями витрат: сировина та матеріали, комплектуючі виробів, обслуговування та ремонт виробничого обладнання, амортизація, паливо й інші види енергії, заробітна плата, адміністративно-управлінські витрати.

Задача-приклад №7.3

Оцінка вартості ноу-хау. Підприємство володіє ноу-хау виробництва масляної фарби. Витрати на виробництво фарби без використання ноу-хау складають 1,5 грн. на 1 кг. Обсяг продажів підприємства дорівнює 300 т фарби на рік. Ноу-хау дає можливість заощаджувати на кожному кілограмі фарби 0,3 грн. за рахунок матеріалів і 15% трудових витрат. За прогнозами, ця перевага зберігатиметься протягом 4 років. Необхідно оцінити вартість ноу-хау при ставці дисконту 12%.

Розв’язок:

Виграш у собівартості в даному випадку отримується за рахунок економії на матеріалах для виробництва фарби та на витратах праці. Економія матеріалів за рахунок використання ноу-хау складає:

300 х 0,3 = 90 тис. грн.

Економія витрат праці за рахунок використання ноу-хау складає:

1,5 х 0,15 х 300 = 67,5 тис. грн.

Разом виграш у собівартості за рік дорівнює:

90 + 67,5 = 157,5 тис. грн.

Вартість ноу-хау з урахуванням тривалості виграшу в собівартості (4 роки) і ставки дисконту (12%) за формулою (7.1) складає:

Для розрахунку скористатись фінансовими таблицями (поточна вартість одиниці або поточна вартість ануїтету).

Задача № 7.4

Розрахувати вартість технології методом зростання обсягу реалізації продукції відповідно до вихідних даних (додаток З - табл.З.4).

Методичні вказівки до розв’язання задачі № 7.4

Економічний ефект за рахунок зростання обсягу реалізації продукції в результаті використання нематеріального активу може бути отриманий за формулою:

(7.5)

де Кб/вик – обсяг виробленої (реалізованої) продукції без використання нематеріального активу.

Задача-приклад №7.4

Оцінка вартості технології. Підприємство „Альфа” розробило нову технологію виробництва запасних частин для автомобілів, що сприяє підвищенню ефективності використання обладнання підприємства, і отримало патент на неї, якщо раніше протягом року на виробничих потужностях підприємства можливо було виробляти 5 тис. одиниць продукції, то після освоєння нової технології продуктивність збільшилась до 6,5 тис. одиниць продукції. Ціна одиниці продукції без ПДВ становить 1500 грн. Собівартість продукції становить 70% від обсягу її виробництва, податок на прибуток – 25%. Визначити вартість технології, якщо ставка дисконту дорівнює 22 %, а тривалість прогнозного періоду – 6 років.

Розв’язок:

Річний економічний ефект від використання технології за формулою (7.5) становить:

1500 х (6,5 – 5) = 2250 тис. грн.

Чистий економічний ефект (за винятком собівартості та податку на прибуток) становить:

2250 х (1 – 0,7) х (1 – 0,25) = 506 тис. грн.

Вартість технології з урахуванням тривалості прогнозного періоду та ставки дисконту за формулою (1) дорівнює:

тис. грн.

Для розрахунку скористатись фінансовими таблицями (поточна вартість одиниці або поточна вартість ануїтету).