Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ч 2.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
1.85 Mб
Скачать

Рекомендована література

1. Добрикіна О.К., Рижиков В.С., Касьянюк С.В., Кокотко М.Є., Костенко Т.Д., Герасимов А.А. Потенціал підприємства: формування та оцінка: Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 208 с.

2. Економічний довідник аграрника. В.І. Дробот, Г.І. Зуб, М.П. Кононенко та ін. / За ред. Ю.Я. Лузана, П.Т. Саблука. – К.: Преса України, 2003. – 800 с.

3. Краснокутська Н.С. Потенціал підприємства: формування та оцінка: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2005. – 352 с.

4. Круш П.В., Поліщук С.В. Оцінка бізнесу: Навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 264 с.

5. Методика оцінки майна (затверджено постановою КМУ від 10 грудня 2003 р. № 1891).

6. Методичні рекомендації з експертної оцінки майна в підприємствах АПК. / За ред. академіка УААН П.Т. Саблука та чл..-кор. УААН Г.М. Підлесецького. – Київ, 2000. – 97 с.

7. Національний стандарт №2 «Оцінка нерухомого майна» (затверджений постановою КМУ №1442 від 28 жовтня 2004 року).

8. Національний стандарт №3 «Оцінка цілісних майнових комплексів» (затверджений постановою КМУ №1655 від 29 листопада 2006 року).

9. Федонін О.С., Рєпіна І.М., Олексюк О.І. Потенціал підприємства: формування та оцінка: Навчальний посібник. – К.: КНЕУ, 2004. – 316 с.

10. Федонін О.С., Рєпіна І.М., Олексюк О.І. Потенціал підприємства: формування та оцінка: Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни – К.: КНЕУ, 2005. – 261 с.

Тема 7. Оцінка вартості машин і обладнання

Практична робота № 6

Тема: Методичні підходи до оцінки машин та обладнання

Мета: оволодіти методикою оцінки машин та обладнання за допомогою використання доходного, порівняльного та витратного підходів.

Знати: методи оцінки вартості машин та обладнання: капіталізації доходу, розрахунку за ціною однорідного об’єкта, ринкових порівнянь.

Вміти: розв’язувати задачі.

Задача № 6.1

Визначити вартість вантажного автомобіля методом капіталізації доходу відповідно до вихідних даних за варіантами (Додаток Ж - табл. Ж.1).

Методичні вказівки до розв’язання задачі № 6.1

Доходний підхід в оцінці машин і обладнання базується на оцінці очікувань інвестора та передбачає розрахунок поточної (дисконтової) вартості доходів, які за прогнозами можуть бути отримані від володіння об'єктом. Застосування методів дисконтованих грошових потоків або капіталізації прибутку доцільно в тому випадку, якщо здійснюється „системна оцінка” машин і обладнання, під час якої потік доходів і витрат може бути зіставлений з об'єктом оцінки, або об'єктом оцінки виступає обладнання, за допомогою якого виконуються безпосередньо оплачувані роботи. Обмеження сфери засто­сування доходного підходу пов'язане з тим, що доход ство­рюється не тільки за рахунок використання машин і обладнання, але й інших елементів виробничої системи, що складається, крім того, з будівель, споруд, передавальних пристроїв, оборотних і нематеріальних активів.

Використання методів доходного підходу передбачає здійснення розрахунків у такій послідовності:

1. Розрахунок чистого операційного доходу від функціонування виробничо-технологічної системи (підприємства в цілому, цеху або ділянки).

2. Визначення за допомогою методу залишку частини доходу, що може бути локалізований і співвіднесений з оцінюваними машинами і обладнанням.

3. Визначення вартості об’єктів машин і обладнання за допомогою методів дисконтування або капіталізації.

Задача-приклад №6.1

Визначити вартість вантажного автомобіля вантажопідйомністю 10 т, який експлуатується на міжміських перевезеннях. Показники експлуатації об’єкту оцінки

наведені в табл.6.1.

З урахуванням наведеної інформації вартість вантажного автомобіля дорівнює капіталізованому доходу від його експлуатації, який може бути розрахований як різниця між доходом, що отримується від функціонування бізнесу з транспортування вантажів узагалі, та доходом, що відноситься до будівлі.

Таблиця 6.1

Показники експлуатації вантажного автомобіля

№ з/п

Показник

Значення

1

Середній річний пробіг автомобіля, тис. км

78

2

Середня вага транспортування вантажу на 1 км, т

6,5

3

Тариф на перевезення (без ПДВ), грн./т-км

1,5

4

Собівартість транспортування (без амортизації) грн./т-км

1,44

5

Вартість будівель (гараж та ремонтне господарство) на один автомобіль, тис. грн.

10

6

Ставка капіталізації для будівель, %

25

7

Ставка капіталізації для автомобіля, %

35

Розв’язок:

Так, щорічний операційний доход, що отримується від транспортування вантажів, дорівнює:

78 * 6,5 * (1,5 – 1,44) = 30,4 тис. грн..

Частина доходу, що відноситься на будівлі, дорівнює:

10 * 0,25 = 2,5 тис. грн.

Частка доходу, що отримується від експлуатації автомобіля, за методом залишку становить:

30,4 – 2,5 = 27,9 тис. грн.

Вартість вантажного автомобіля за методом капіталізації дорівнює:

27,9 / 0,35 = 79,7 тис. грн.