Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Основи електроніки.doc
Скачиваний:
67
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
4.66 Mб
Скачать

Лекція 18

Тема: Електронні генератори

1 Загальні відомості про електронні генератори

2 Умови самозбудження автогенераторів

3 Побудова та принцип дії автогенератора типу с

1. Електронним генератором називають електронний пристрій за допомогою якого енергія джерела живлення постійного струму перетворюється в електричні коливання з заданими характеристиками. Таким чином, електронний генератор перетворює електричну енергію одного виду в електричну енергію іншого виду.

Для довідки:

Електронні генератори перетворюють найчастіше механічну енергію в електричну.

Галузі застосування електронних генераторів:

  • радіотехніка;

  • телебачення;

  • зв'язок;

  • вимірювальна техніка;

  • системи автоматизації;

  • обчислювальна техніка;

  • медицина;

  • деякі галузі промисловості.

Класифікувати генератори можна за наступними ознаками:

1) за конструкцією вони поділяються на власно електронні, тобто ті, які виконані на електронних лампах та напівпровідникові;

2) за характером зміни вихідного сигналу вони поділяються на дві групи:

1-генератори гармонійних коливань, на виході яких отримуємо напругу синусоїдальної форми рисунок 18.1.

Uвих

Uвих m

0 t

Т

Рисунок 18.1—Вихідна напруга генератора гармонійних коливань

2-імпульсні генератори.

3)за характером виникнення коливань у схемі генератори поділяються на дві групи:

1-коливання виникають за рахунок властивостей схеми без застосування додаткового джерела коливань. Такі генератори називають генератори з самозбудженням або автогенератори.

2-коливання у схемі виникають при наявності додаткового стороннього джерела коливання, такі схеми називають генератори зі стороннім збудженням. Найбільш поширеними є схеми автогенераторів, генератори зі стороннім збудженням мають допоміжне значення.

2.Схеми автогенераторів взагалі будуються за двома принципами:

1-на основі використання властивостей поодинокого коливального контуру або зв’язаних коливальних контурів. У цьому випадку створюються схеми автогенераторів типу с.

2-на базі підсилювачів напруги з глибоким позитивним зворотнім зв’язком. У цьому випадку створюються схеми автогенераторів типу RC .

Незважаючи на принцип побудови, для одержання у схемі автогенератора незатухаючих гармонійних коливань повинні бути створені умови самозбудження автогенератора, їх дві:

умова балансу амплітуд: для того щоб у схемі автогенератора коливання не затухали, потрібно щоб кількість енергії, яка надходить у схему генератора від джерела живлення, була не меншою ніж кількість енергії, яка у генераторі втрачається;

умова балансу фаз: для отримання незатухаючих коливань потрібно щоб напруга на колекторі транзистора та напруга на його базі знаходилась у протифазі. У цьому випадку, у структурі транзистора зменшується рухомість носіїв заряду, енергія яка при цьому виділяється, компенсує додаткові втрати енергії у схемі.

Умова балансу фаз та умова балансу амплітуд повинні діяти одночасно.

3.Базова схема автогенератора типу с створюється на основі підсилювача напруги та поодинокого коливального контуру рисунок 18.2.

Рисунок 18.2—Автогенератор типу с з трансформаторним зв’язком

Призначення елементів схеми:

VT—біполярний підсилювач транзистора;

С1—вхідний розділяючий конденсатор;

С3—вихідний розділяючий конденсатор;

2,С2—коливальний контур;

1—котушка зворотного зв’язку.

Працює схема наступним чином: при включенні джерела живлення спочатку заряджається конденсатор С2, а потім він почина розряджатися через котушку 2. У результаті, у коливальному контурі виникає гармонійне коливання напруги та струму. Навколо котушки 2 виникає змінне електромагнітне коло під дією якого у котушці 1 індуктується змінна напруга, яка прикладається до емітерного р-п переходу транзистора. Тобто, до входу підсилюючого елемента, у результаті цього, в колекторному струмі транзистора з'являється змінна складова, яка тече крізь контур і компенсує втрати. У результаті цього, гармонійне коливання у коливальному контурі та на виході схеми стають не затухаючими.