Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
альбом ФБЕ испр..doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
898.05 Кб
Скачать

4. Визначення концентрації розчиненої речовини методом титрування

Теоретична частинаМетод титрування полягає в тому, що проводиться реакція між двома розчинами, концентрація одного з них відома, а другого – невідома. Між реагуючими розчинами діє закон еквівалентів – їх об'єми в реакції зворотно пропорційні молярним концентраціям еквівалентів: V1: V2 = CЕ(2): СЕ(1), або V1 · CЕ(1) = V2 · CЕ(2)

Якщо реакція супроводжується зовнішніми змінами – зміною коль­ору, випаданням осаду, то точку еквівалентності (кінець реакції) ви­значають за цими показниками. Коли змін немає, то реакцію ведуть в присутності індикаторів. Титрування – повільне ведення реакції під контролем зовнішніх показників, коли до заданого об'єму розчину з невідомою концентрацією краплинами додається розчин відомої концент­рації, об'єм першого розчину задається хімічною піпеткою, об'єм дру­гого розчину відмічається по бюретці. Титрування ведеться в спеціальних конічних ко­лбах, зручних для перемішування розчинів і проводиться тричі. В роз­рахунок слід брати середній об'єм розчину, який використовувався для титрування. Правильним вважається таке титрування, коли результати ви­міру об'єму не відрізняються більш, ніж на 0,1 мл.

Хід роботи. Визначте молярну концентрацію еквівалентів кислоти методом титрування його лугом. Заповніть бюретку розчином з молярною концентрацією еквівалентів NaOH 1 моль/л, встановіть рівень розчину на нульовій поділці по нижньому меніску. Виберіть піпетку для розчи­ну кислоти, промийте її дистильованою водою та розчином, який буде ви­мірюватися. Відміряйте 5 мл розчину кислоти (піпетку занурте обов'язково до дна) і перенесіть його в колбу для титрування. Додайте 1-2 крап­лини розчину фенолфталеїну і титруйте лугом з бюретки до появи блідо-рожевого забарвлення. Визначте об’єм витраченого лугу з точністю до 0,1 мл. Титрування проведіть тричі і його результати запишіть в таблицю. Перед кожним титруванням колбочку для кислоти ополосніть дистильованою водою, а рівень лугу в бюретці доведіть до нуля. Результати титрування запишіть в табл. 6.

Таблиця 6

№ досліду

Об’єм розчину лугу, що пішов на титрування, мл

Об’єм розчину кислоти, мл

Концентрація розчину лугу, моль/л

1

2

3

Vсередній =

Обчисліть молярну концентрацію еквівалентів кислоти за формулою: моль/л _________________________________________________________________________________________________________________________________________

Обчисліть відносну похибку досліду за формулою:

_____________________________________________________________________________________

Висновок: __________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]