Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ШПОРи ...фізика.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
336.9 Кб
Скачать

Циркуляція вектор намагнічування. Потік вектора індукції.

Вектор намагнічування чисельно дорівнює сумарному магнітному моментові одиниці об’єму намагнічуваної речовини . Циркуляція по довільному контуру з = алгебраїчній сумі струмів намагнічування, який охоплює вектор.

Циркуляція вектора напруженості магнітного поля. Напруженість маг. поля.

В магнетиках, які поміщені у внутрішнє магнітне пол., виникають точки намагнічування , тому циркуляція вектора В буде тепер визначатися не тільки точками провідності , а й намагнічування, а саме

. Введемо вектор , тоді

Вектор називають напруженістю магнітного поля. Напруженість не є чисто силовою характеристикою поля, оскільки включає в себе намагніченість речовини о

Ця формула виражає теорему про циркуляцію вектора : Циркуляція вектора по довільному замкнутому контуру дорівнює алгебраїчній сумі струмів провідності, захвалених цим контуром. Вектор являє собою комбінацію двох абсолютно різних величин, тому вектор = це єдиний допомагающий вектор, який не має ніякого фізичного змісту. Однак важлива властивість вектора , виражена в теоремі про його циркуляцію, оправдовує введення цього вектора, в багатьох випадках він значно спрощує вивчення поля в магнетиках.

Магнітна сприйнятливість. Магнітна проникність.

- безрозмірний коефіцієнт, який характеризує здатність речовини намагнічуватись у зовнішньому магнітному полі, його називають магнітною сприятливістю речовини.

Для вакууму = 0, а для будь якої речовини не дорівнює нулю, тобто всі речовини здатні намагнічуватися і тому є магнетиками.

, де

має розмірність і називається абсолютною проникністю магнетика.(величина є безрозмірною)ю На відміну від діелектричної проникності, яка для всіх діелектриків більша одиниці, для магнетиків може бути більшою і меншою від одиниці, оскільки може бути додатною і від’ємною.

Магнітна проникність - макроскопічний параметр, який характеризує магнітні властивості різних магнетиків і для кожного однорідного магнетика є матеріальною константою. Магнітну проникність визначають експериментально.

Граничні умови для векторів в та н.

Мова йде про умови для векторів В та Н на границі розподілу двох однорідних магнетиків. Ця умова, як і в випадку діелектрика, ми отримаємо за допомоги теореми Гауса та теореми про циркуляцію. Теореми для цих двох векторів:

Умова для вектора В. Уявимо собі дуже маленької висоти циліндр, розташований на грані розподілу магнетиків. Тоді потік вектора В наружу з цього циліндра можна записати так .

Взявши обидві проекції вектора В на спільну нормаль п, отримаємо

, тобто нормальна складова вектора В являється однаковою по обидві сторони границі розподілую Ця величина скачка не іспитує.

Умови для вектора Н: Будемо вважати, що вздовж поверхні розподілу магнетиків тече поверхневий струм провідності з лінійною густиною «і». Застосуємо теорему про циркуляцію вектора Н до дуже маленьго прямолінійного контуру, висота якого значно мала в порівнянні з його довжиною l. Отримуємо . Звідси випливає