Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комплекс з історіії філософії для соціологів 2....doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
312.32 Кб
Скачать

Тема 2. Філософія Стародавнього Сходу

Загальна характеристика філософської традиції у Давньому Китаї. Міфологія та стародавні книги як джерела становлення філософії у Китаї. Філософське осмислення “дао” і “де”. Період розквіту філософії у Давньому Китаї.

Конфуціанство. Конфуціанський культ минулого. “Виправлення імен” та “ритуал” як засоби відтворення традиції. Три принципи етики: взаємність, золота середина, любов до людей. “Шляхетний муж” та його роль в управлінні. Сюнь цзи і Мен-цзи про природу людини.

Моїзм. Критика конфуціанства з боку Мо-ді. Ставлення до “Неба”. Переосмислення основних етичних понять у вченні моїстів.

Легізм. “Закон” у системі поглядів легістів на управління. Роль правового покарання. Практика легізму. Вчення Шан Яна про природу людини та періоди розвитку історії.

Школа імен. Філософська програма Хуей Ши. Гунсунь Лун про відношення речей та вираження їх у судженнях.

Натурфілософи. Вчення про “інь” і “ян” (праначала) та про першоначала. Модель устрою світу.

Даосизм. Лао-цзи та книга “Даодецзин”. Вчення про два “дао”. Категорія “де”. Принципи “бездіяльності” та “мовчання”. Прагнення до “природності”. Вчення даосизму про управління.

Розвиток філософської думки в Китаї доби Хань.

Релігія і культура ведичної епохи у Індії. Загальна характеристика ведичної літератури. Філософський зміст Упанішад. Поняття “брахман” і “атман”. Вчення про карму і самсару. Ідеал мудреця в Упанішадах. Індійські філософські школи (даршани) ведичної традиції.

Санкхья. Вчення про першооснову світу (практіті й пуруша), гуни та таттви. Теорія причинності. Гносеологія санкхьї.

Йога. Патанджалі та його вирішення проблеми карми і самсари. Спільність і відмінність санкхьї та йоги у загальнофілософських підвалинах. Вирішення проблеми звільнення з коловороту карми і самсари у течіях йоги (джнана, раджа, бхакті, карма-йога).

Вайшешика. Вчення Канади про атоми (ану) та причину їх рухливості (адрішта). Субстанції світу. Дхарма – загальний світовий моральний закон. Брахма як світова душа. Циклічність у розвитку світу.

Ньяя. Логіка і гносеологія ньяя. Вчення Готами про пізнання. Відкриття п’ятичленного силогізму. Аналіз логічних помилок.

Міманса. Джайміні та його “Міманса-сутра”. Теорія пізнання мімансаків. Схожість та розбіжність натурфілософії міманса зі школою вайшешика.

Веданта. Бадараяна та “Веданта-сутра”. Інтерпретації вчення Бадараяни у філософії Шанкари, Рахмануджі та Вівекананди. Проблема реальності та людини у світлі вчення про Брахман та Атман.

Неортодоксальні філософські школи Давньої Індії.

Локаята (чарвака). Локаятики про світ та джерело його пізнання. Заперечення карми й самсари.

Джайнізм. Вардхамана Махавіра та “Джайна-сутра”. Вчення про суще та сутності. “Кармічна матерія”. Релігійна практика джайнізму.

Ранній буддизм. Сіддхартха Шак’ямуні (Будда). Вчення про дхарму у буддійській доктрині. Світ як комбінація дхарм. Шлях до “звільнення”. Нірвана. Модернізація буддизму у наступні віки.