Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.рекоменд.по напис.бакалаврс.робіт 2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
165.38 Кб
Скачать
  1. Загальна характеристика та вимоги до кваліфікаційної роботи

Завершальним етапом навчального процесу підготовки студентів на ступінь бакалавра є написання та захист кваліфікаційної роботи.

Випускна кваліфікаційна робота - це самостійне дослідження студента з актуальних проблем менеджменту та економіки, по якій Державною екзаменаційною комісією /ДЕК/ робиться висновок про рівень отриманих знань і вміння застосовувати їх в теоретичній та практичній роботі.

Підготовка випускної кваліфікаційної роботи повинна визначати вміння студента: використовувати набуті в процесі навчання теоретичні знання, практичні навички для вирішення проблем управління економікою; критично аналізувати літературні джерела; застосовувати сучасні методи та методики наукових досліджень; узагальнювати статистичні та інші фактичні матеріали; пропонувати оптимальні рішення в конкретних управлінських ситуаціях; використовувати обчислювальну техніку для аналітичної обробки даних, вирішення задач, тощо; робити висновки та вносити пропозиції, що мають теоретичне і практичне значення.

Написання кваліфікаційної роботи є своєрідним підсумком, творчим звітом студента про теоретичні та практичні знання, вміння, навички, які він отримав за період навчання на здобуття вченого ступеню бакалавра, а також має показати вміння розв'язувати конкретні теоретичні та практичні задачі.

При підготовці випускної кваліфікаційної роботи студент повинен дотримуватись наступних вимог: роботу виконує кожен студент індивідуально; робота має бути присвячена вирішенню конкретної управлінської задачі; запропоновані нові рішення мають бути аргументовані і порівнюватись з уже відомими рішеннями. Студент повинен посилатися на автора та джерело, звідки запозичені матеріал або окремі результати. Оформлена робота має відповідати вимогам, що ставляться до робіт, підготовлених до друку, а також мати всі необхідні супровідні документи.

Основні положення роботи рекомендується доповісти на семінарських та практичних заняттях, наукових конференціях, що значно підвищує її науково-теоретичний і практичний рівень і враховується при захисті.

При підготовці методичних рекомендацій використовувались матеріали методичних рекомендацій по написанню випускних кваліфікаційних робіт, розроблених на факультеті кібернетики та на економічному факультеті Київського Національного університету імені Тараса Шевченка, в Київському національному торговельно-економічному університеті, а також Галузевий стандарт вищої освіти “Засоби діагностики якості вищої освіти”, розроблені робочою групою Міністерства освіти і науки України, 2003р.

2. Порядок виконання кваліфікаційної роботи

    1. Загальні положення

Метою підготовки випускної кваліфікаційної роботи є закріплення та поглиблення теоретичних знань, набутих у процесі навчання, пристосування теоретичних моделей та сучасного передового досвіду управління до умов діяльності конкретного соціально-економічного об'єкта (підприємства, об'єднання, галузі, регіону, народного господарства).

Завдання роботи залежить від її теми, організації, специфіки предмету, та об'єкта дослідження.

Головне завдання кваліфікаційної роботи полягає у розробці та обґрунтуванні ефективних шляхів і методів управління.

Виконання кваліфікаційної бакалаврської роботи складається з наступних етапів:

– вибір теми, визначення її мети та конкретних завдань;

– складання плану, вибір та вивчення літератури з теми;

– збирання, обробка та аналіз фактичних матеріалів;

– написання роботи;

– попередній захист та рекомендація кафедри до захисту;

– захист перед ДЕК.