Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГПП магистр.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
206.85 Кб
Скачать

УКРАЇНСЬКА АКАДЕМІЯ БАНКІВСЬКОЇ СПРАВИ

НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

Кафедра цивільно-правових дисциплін та банківського права

ЗАТВЕРДЖЕНО

Методичною радою юридичного факультету

Протокол № _____ від _________________

Декан факультету ______________________

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА КУРСУ

дисципліни “ГОСПОДАРСЬКЕ ПРОЦЕСУАЛЬНЕ ПРАВО”

для спеціальності 8.060101 «Правознавство»

УХВАЛЕНО

на засіданні кафедри цивільно-правових дисциплін та банківського права

Протокол № ________ від _________________

Завідувач кафедри ________________________

Суми - 2006

Укладач: професор кафедри цивільно-правових дисциплін та банківського права, канд. юрид наук, доцент Чернадчук В.Д.

Рецензент: Маркіна Т.Г., доцент, канд. юрид наук, зав. кафедрою цивільно-правових дисциплін та банківського права

1. ВСТУП

Однією з необхідних умов успішного функціонування всіх елементів створюваного в Україні ринкового механізму є законність і дисципліна в діяльності суб’єктів господарювання. У процесі здійснення господарської діяльності між суб’єктами цієї діяльності виникають, функціонують і припиняються численні господарські відносини. Здійснення господарської діяльності не може проходити без конфліктів, що призводить до суперечностей і відповідно до виникнення господарських спорів, які є предметом розгляду та вирішення господарського суду.

Господарський суд є однією з гілок судової влади, на яку Конституцією України і чинним законодавством покладено здійснення правосуддя в господарських відносинах. Утворення системи господарських судів відображає процес становлення в Україні незалежної судової влади. В Україні сформовано систему господарських судів, і це зумовило необхідність теоретичного усвідомлення діяльності цих судів та практики реалізації господарського процесуального законодавства.

Здійснюючи судочинство в господарських відносинах, господарські суди як спеціалізована ланка судової системи України покликані не лише розглядати справи у спорах із метою захисту прав та охоронюваних законом інтересів учасників господарських правовідносин, а й сприяти зміцненню законності в господарських правовідносинах. Тому цілком природно, що господарські суди відіграють значну роль у системі інститутів судової влади.

Організація і діяльність господарських судів визначається Конституцією України, Законом України «Про судоустрій України», Господарським процесуальним кодексом України, іншими законодавчими актами, а також міждержавними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Таким чином, навчальна дисципліна «Господарське процесуальне право» набуває важливого значення в підготовці магістрів за спеціальністю «Правознавство» спеціалізацією «Правове регулювання економіки».

Вивчення цієї дисципліни надасть можливість по кожній темі студентам ознайомитися з основними положеннями, що розкривають тему, перевірити якість набутих знань шляхом обговорення найбільш актуальних проблем та вирішення практичних ситуацій; вивчити господарське процесуальне законодавство в обсязі, визначеному до кожної теми (під час занять вивчаючи відповідне законодавство, студенти набувають навичок не тільки роботи з нормативно-правовими актами, а й їх тлумачення й застосування), а також ознайомитися з судовою практикою у господарських справах. В процесі вивчення дисципліни студенти мають можливість вивчити спеціальну літературу, сформувати своє уявлення про доктрину господарського процесуального права.

В процесі вивчення дисципліни передбачається використовувати активні методики викладання: попереднє самостійне вивчення студентами навчального матеріалу і послідуюче активне колективне обговорення виявлених проблем на практичному занятті.

Процес підготовки до занять повинен мати творчий характер. Виконуючи завдання студент повинен письмово оформити його результати, а ході обговорення вносити виправлення, необхідні уточнення й доповнення.

Під час вивчення дисципліни необхідно використовувати нормативно-правові акти, спеціальну літературу. Для цього рекомендується звертатися не тільки до підручників, посібників, монографій, а й до періодичних фахових видань, насамперед до таких як “Право України”, “Підприємництво, господарство і право”, “Вісник господарського судочинства”, “Держава і право”, “Правова держава”, “Вісник Академії правових наук”, “Юридична Україна” та інших видань.

Метою вивчення навчальної дисципліни «Господарське процесуальне право» є засвоєння нормативно-правових актів, що регулюють господарські процесуальні відносини, ознайомлення із науковими працями з цих питань, а також із практикою господарського судочинства.

Завданнями навчальної дисципліни є формування у студентів знань теоретичних основ з питань господарського судочинства, вивчення механізму вирішення господарських спорів, аналіз нормативно-правових актів, що регулюють господарські процесуальні відносини, аналіз практики застосування господарського законодавства, а також формування навичок застосування правових норм.

Вивчення навчальної дисципліни базується на теоретичних знаннях та навичках, які отримані студентами з теорії держави і права, адміністративного, фінансового, цивільного, господарського та банківського права. Отримані знання та навички є базовими для вивчення таких навчальних дисциплін як вексельне право, порівняльне банківське право, заставне право тощо.

Предметом навчальної дисципліни є суспільні відносини, що виникають в сфері господарського судочинства у зв’язку із розглядом господарських спорів.

По закінченню вивчення курсу господарського процесуального права студенти повинні

Знати:

  • основні терміни та їх визначення;

- чинне господарське процесуальне законодавство та судову господарську практику;

- визначення термінів, якi використовуються у господарському процесуальному праві;

- основні положення із наукових праць з господарського процесуального права;

- основні положення досудового врегулювання господарських спорів;

- процедуру розгляду господарського спору у першій інстанції, перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку;

- порядок виконання рішення, ухвали, постанови господарського суду.

Уміти:

- практично застосовувати положення досудового врегулювання господарських спорів;

- складати і подавати позовну заяву та інші документи у судовому (господарському) процесі;

- представляти інтереси сторін у господарському суді;

- застосовувати знання з господарського процесу в процесі судового розгляду справ в усіх інстанціях;

- оскаржувати рішення місцевого суду у судах апеляційної та касаційної інстанції;

- практично здійснювати дії по виконанню рішень господарських судів.

При вивченні навчальної дисципліни використовуються такі форми проведення занять: лекції, практичні та семінарські заняття, самостійна робота студентів за темами.

Вивчення дисципліни “Господарське процесуальне право” передбачено навчальним планом по підготовці магістрів за спеціальністю “Правознавство”, спеціалізація «Правове регулювання економіки. На вивчення дисципліни передбачено 189 год., в тому числі: лекцій - 38 год., практичних занять - 34 год., індивідуальних занять – 8 год., самостійна робота – 109 год.

2. Тематичний план

Назва теми

Кількість годин

Денна форма навчання

Заочна форма навчання

Л

е

к

ц

і

ї

С

(П,

Л)

І

К

Р

СРС

Л

е

к

ц

і

ї

С

(П,

Л)

І

С

Р

С

Тема 1. Організаційно-правові засади господарського судочинства

2

2

-

5

Тема 2. Введення в господарське процесуальне право

2

2

-

8

Тема 3. Досудове врегулювання господарських спорів

2

2

-

8

Тема 4. Окремі питання господарського процесу

4

2

2

8

Тема 5. Докази та доказування у господарському процесі

4

2

-

8

Тема 6. Позов у господарському процесі

4

4

2

8

Тема 7. Вирішення господарських спорів у першій інстанції

2

2

2

8

Тема 8. Перегляд судових рішень в апеляційному порядку

2

2

-

8

Тема 9. Перегляд судових рішень у касаційному порядку

2

2

-

8

Тема 10. Перегляд рішення, ухвали, постанови за ново виявленими обставинами

2

2

-

8

Тема 11. Виконання рішення, ухвали , постанови господарського суду

2

2

-

8

Тема 12. Особливості провадження у справах про банкрутство

6

4

2

8

Тема 13. Особливості розгляду господарських спорів у третейських судах

2

2

-

8

Тема 14. Особливості розгляду господарських спорів у міжнародному комерційному арбітражі

2

2

-

8

Разом годин

38

34

8

109