Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Роб.прогр.ТЕХНОЛОГИЧНА_ПРАКТИКА.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
142.85 Кб
Скачать

Загальні питання Мета і задачі навчальної технологічної практики:

Метою навчальної технологічної практики є закріплення студентами теоретичних знань, методологій, принципів і правил професійного складання програмних продуктів, уміння роботи з мережними і системними ресурсами, базами даних і знань, а також реалізації схемотехнічних рішень у комп'ютерній техніці.

1. Основні задачі навчальної технологічної практики:

  • закріплення теоретичних знань та придбання навичок роботи з технічного обслуговування, ремонту комп'ютерної техніки;

  • закріплення теоретичних знань та придбання навичок по роботі з мовами програмування при створенні програмних продуктів, драйверів пристроїв, мережних підключень внутрішніх і зовнішніх мереж організації;

  • одержання навичок оперативного керування, організаторської і виховної роботи у виробничому колективі при виконанні обов'язків інженерно-технічних працівників;

  • збір і вивчення матеріалів по комп'ютерному оснащенню, мережним ресурсам, протоколам обміну, програмному забезпеченню, економіці і плануванню комп'ютерної техніки, необхідних студенту для розробки дипломного проекту.

Виходячи з цього, програма практики передбачає роботу студентів у період практики як дублерів чи помічників безпосередніх організаторів виробництва.

2. Об'єкти практики

Об'єктами практики для студентів є інформаційно-обчислювальні центри підприємств, організацій, що виробляють програмні продукти і виконують послуги по технічному обслуговуванню комп'ютерної техніки.

3.Час проходження практики

Тривалість практики відповідно до навчального плану становить 6 тижнів. Терміни проведення практики визначені графіком навчального процесу й узгоджуються з підприємствами. Для більш глибокого вивчення роботи підприємства варто організовувати лекції і бесіди з окремих питаннь економіки й організації виробництва, особливостей роботи підприємства, залучаючи для цих цілей найбільш кваліфікованих фахівців підприємства.

4. Робоче місце студента

У залежності від обсягу і характеру підприємства студент складає індивідуальний план проходження практики і погоджує його з керівником.

При складанні плану студенту необхідно:

  • докладно вивчити роботу основних виробничих структур;

  • ознайомитися з роботою допоміжних структур;

  • передбачати час роботи в тім чи іншому відділенні;

  • записувати послідовність виконуваних робіт у чорновому зошиті (щоденнику).

5. Керівництво, контроль, планування і звітність по практиці

Загальне керівництво практикою покладається на одного із провідних спеціалістів підприємства, що організує практику студентів, який надає їм необхідну допомогу, піклується про умови їхньої праці і побуту. Навчально-методичне керівництво практикою здійснює керівник практики від університету.

На підставі програми практики керівники практики від університету і підприємств складають календарно-тематичні плани і графіки проведення. У робочих планах указуються порядок проходження практики по підрозділам підприємства, терміни, посади інженерно-технічних працівників, яких дублюють практиканти, конкретизуються навчальні питання типової програми практики.

У період практики студенти зобов'язані вести щоденники, у які заносяться виконувані ними роботи, зауваження і висновки з окремих питанньх організації і технології складання програмних продуктів, роботи з мережними і системними ресурсами, базами даних і знань, а також реалізації схемотехнічних рішень у комп'ютерній техніці.

Керівники практики систематично перевіряють ведення щоденників і при необхідності дають указівки про уточнення записів, роблять оцінки про відношення практиканта до роботи і виконанні програми практики.

На підставі записів у щоденниках по кожнім розділі практики відповідно до програми учні по закінченні практики зобов'язані представити щоденники про практику.

Індивідуальні висновки по практиці даються керівниками практики (від університету і підприємства) на підставі особистих спостережень за роботою практикантів. На підстави цих висновків студентам в університеті проставляються заліки по практиці. У табл. 1 приводиться каліндарний графік практики.

Таблиця 1.

Каліндарний графік практики

Найменування робіт і об'єктів практики

Тривалість

практики

1

Ознайомлення з підприємством. Інструктаж з техніки безпеки. Бесіда фахівців підприємства

1 день

2

Виробнича екскурсія

1 день

3

Вивчення роботи відділів і служб підприємства

1 тиждень

4

Технологічна практика (робота студентів дублерами чи помічниками інженерно-технічних працівників підприємства)

4 тижні

5

Систематизація зібраних матеріалів і оформлення звіту по практиці

2-3 дні

Разом

6 тижнів