Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коледж_програма з правознавства.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
67.58 Кб
Скачать

Тема III. Конституційні основи судової системи. Правоохоронні органи

Конституційні засади судочинства в Україні. Загальна характеристика судової системи  України. Правовий статус суддів. Гарантії незалежності суддів. Основні принципи судочинства.

Конституційний  Суд України: правовий статус, повноваження, порядок утворення, склад.

Система судів загальної юрисдикції в  Україні, їх повноваження.

Господарські суди, їх повноваження.

Адміністративні суди, їх повноваження.

Поняття та система правоохоронних органів  України.

Система органів прокуратури. Основні функції прокуратури за Конституцією України.

Правовий  статус міліції України. Права та обов’язки працівників міліції.

Правовий  статус та завдання Служби безпеки  України.

Адвокатура  України. Види адвокатської діяльності. Права та обов’язки адвоката. 

 (Конституція України, Кодекс  адміністративного судочинства  України від 6 липня 2005 р., Закони  України: «Про судоустрій України»  від 7 лютого 2002 р., «Про статус  суддів» від 15 грудня 1992 р., «Про  Конституційний Суд України»  від 16 жовтня 1996 р., «Про прокуратуру» від 5 листопада 1991 р., «Про міліцію» від 20 грудня 1990 р., «Про Службу безпеки України» від 25 березня 1992 р., «Про адвокатуру» від 19 грудня 1992 р. з наступними змінами та доповненнями)

 

Тема IV. Основи адміністративного та фінансового права

Адміністративне право  як галузь права. Поняття та сфери  державного управління.

Поняття, завдання та принципи адміністративного судочинства.

Поняття та види адміністративного  примусу. Поняття, ознаки та підстави адміністративної відповідальності. Поняття та ознаки адміністративного правопорушення. Склад адміністративного правопорушення. Система і види адміністративних стягнень. Заходи впливу, що застосовуються до неповнолітніх. Адміністративна відповідальність неповнолітніх.

Поняття бюджету. Бюджетна система України. Система оподаткування та її принципи. Поняття податку та його види. Об’єкти оподаткування.  

 (Кодекс України про адміністративні  правопорушення від 7 грудня 1984 р., Кодекс адміністративного судочинства  України від 6 липня 2005 р., Бюджетний кодекс України від 21 червня 2001 р., Закони: «Про внесення змін та доповнень до Закону «Про систему оподаткування» від 18 лютого 1997 р.).

Тема V. Основи цивільного, господарського та сімейного права

Цивільне право  як галузь права. Джерела цивільного права.

Цивільні  правовідносини: поняття, структура.

Цивільна  право- і дієздатність фізичної особи. Повна дієздатність. Часткова цивільна дієздатність особи. Неповна цивільна дієздатність особи. Обмеження цивільної  дієздатності фізичної особи. Визнання фізичної особи недієздатною.

Поняття та види юридичних осіб. Цивільна правосуб’єктність юридичної особи. Створення та припинення діяльності юридичної особи.

Поняття та зміст права власності. Способи  набуття і припинення права власності. Поняття права приватної власності. Суб’єкти та об’єкти права приватної власності. Поняття права державної власності. Суб’єкти та об’єкти права державної власності. Поняття права комунальної власності. Суб’єкти та об’єкти права комунальної власності. Суб'єкти і об'єкти права інтелектуальної власності.

Поняття, види та форма правочинів. Недійсність  правочинів.

Поняття та види цивільно-правових договорів, порядок їх укладання. Поняття та види зобов'язань. Підстави виникнення і припинення зобов’язань.

Поняття, мета, підстави та умови цивільно-правової відповідальності. Загальні підстави відповідальності за завдану майнову шкоду. Дольова, солідарна та субсидіарна відповідальність. Договірна та позадоговірна відповідальність. Особливості цивільно-правової відповідальності малолітніх та неповнолітніх осіб.

Поняття та види спадкування. Спадкування за заповітом. Спадкування за законом.

Конституційне право громадян на житло. Поняття  житлового фонду та його види. Житлові  права та обов’язки громадян.

Поняття та ознаки підприємницької діяльності. Суб'єкти підприємницької діяльності. Принципи підприємницької діяльності. Основні організаційно-правові форми підприємницької діяльності. Конституційні основи правопорядку у сфері господарювання. Засоби державного регулювання економіки. Захист прав споживачів та обмеження монополізму у сфері господарювання.

Поняття шлюбу. Умови та порядок укладення  шлюбу. Шлюбний договір. Підстави припинення шлюбу. Визнання шлюбу недійсним. Особисті та майнові права і обов'язки подружжя. Особисті немайнові права і обов'язки батьків та дітей. 

Підстави, порядок та правові наслідки позбавлення  батьківських прав. Поняття та правові  наслідки усиновлення. Опіка та піклування над дітьми.

Реєстрація  актів цивільного стану.

 (Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р., Житловий кодекс України від 30 червня 1983 р., Господарський кодекс України від 16 січня 2003 р., Сімейний кодекс України від 10 січня 2002 р.)