Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коледж_програма з правознавства.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
30.10.2018
Размер:
67.58 Кб
Скачать

5

Програма вступних випробувань з основ правознавства Тема і. Основи загальної теорії держави і права

Поняття і види соціальних норм. Поняття й ознаки права. Співвідношення права та моралі. Об'єктивне та суб'єктивне право. Юридичний обов’язок. Функції права.

Право й закон. Поняття та види джерел права. Закони та підзаконні акти. Нормативно-правовий договір. Правовий звичай. Юридичний прецедент. 

Система права. Галузі та інститути права. Загальна характеристика галузей українського права.

Поняття та види норм права. Структура норми  права.

Систематизація  нормативно-правових актів. Кодифікація. Інкорпорація.

Поняття правовідносин та їх структура. Суб’єкти правовідносин (правоздатність, дієздатність та деліктоздатність). Види правовідносин. Поняття та види юридичних фактів.

Поняття законності та правопорядку. Гарантії законності та правопорядку.

Поняття, види та ознаки правопорушення. Склад правопорушення.

Поняття та ознаки юридичної відповідальності. Види юридичної відповідальності. Підстави та цілі юридичної відповідальності.

Влада та соціальні норми у первісному суспільстві. Загальна характеристика теорій походження держави. Загальна характеристика теорії походження права. Виникнення права і держави.

Поняття та ознаки держави. Типологія держави (формаційний та цивілізаційний підхід). Функції держави.

Форма держави: форма правління, форма державного устрою, державний режим. Поняття, ознаки та види монархій та республік. Поняття та ознаки унітарної держави, федерації, конфедерації та  імперії.

Поняття та основні ознаки правової держави. Соціальна та ліберальна правова держава.

Громадянське  суспільство і держава в Україні. Держава та церква.  

 

Тема II. Основи конституційного права україни

Конституція – Основний Закон держави та суспільства.

Історія конституційного розвитку України.

Конституційні акти про суверенітет, незалежність та правонаступництво України. Державний  суверенітет. Національний суверенітет. Народний суверенітет.

Загальна характеристика Конституції України.

Основні функції держави Україна.

Державні  символи України.

Адміністративно-територіальний устрій України. Статус Автономної Республіки Крим.

Поняття громадянства України. Принципи громадянства. Підстави набуття та припинення громадянства України. Правовий статус іноземця та особи без громадянства в Україні.

Конституційні права та свободи людини і громадянина  в Україні, їх класифікація.

Особисті  права та свободи людини. Політичні права громадян України. Економічні, екологічні, соціальні та культурні права особи в Україні. Конституційні обов'язки людини і громадянина в Україні. Міжнародно-правові стандарти прав людини. Загальна Декларація прав людини.

Конституційне регулювання демократії. Поняття, види та предмет референдуму. Поняття виборів, виборчого права і виборчої системи. Принципи виборчого права. Загальна характеристика виборів народних депутатів України. Загальна характеристика виборів Президента України.

Конституційне право на освіту та його гарантії. Система  освіти.

Право громадян України на свободу об'єднання  в політичні партії, професійні спілки та інші громадські організації. Поняття та види об'єднань громадян. Конституційне право на свободу світогляду та віросповідання.

Конституційні обов’язки громадян. Військовий обов'язок, його зміст. Поняття, види та строки військової служби. Альтернативна служба.

Конституційний  принцип розподілу влади в  Україні.

Система органів державної влади в  Україні.

Верховна  Рада — єдиний орган законодавчої влади в Україні, її компетенція. Законодавчий процес та його стадії. Конституційний статус народного депутата України. Підстави і порядок дострокового припинення повноважень Верховної Ради України і народного депутата України. Рахункова палата. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини. Порядок роботи Верховної Ради України.

Президент України — глава держави. Повноваження Президента України та підстави їх припинення. Рада національної безпеки і оборони України.

Система органів виконавчої влади.

Правовий  статус Кабінету Міністрів України. Склад та порядок формування Кабінету Міністрів України.

Міністерства  та інші центральні органи виконавчої влади.

Конституційний  статус місцевих державних адміністрацій.

Поняття місцевого самоврядування. Принципи місцевого самоврядування в Україні. Система місцевого самоврядування. Органи самоорганізації населення в Україні. 

 (Конституція України, Закон  України «Про внесення змін  до Конституції України» від  8 грудня 2004 р., Декларація про державний  суверенітет УРСР від 16 липня  1990 р.; Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 р.; Закони України: «Про правонаступництво України» від 12 вересня 1991 р., «Про громадянство України» від 18 січня 2001 р., «Про об'єднання громадян» від 16 червня 1992 р., «Про свободу совісті та релігійні організації» від 23 квітня 1991 р., «Про освіту» в редакції Закону від 23 березня 1996 р.; «Про військовий обов'язок і військову службу» в ред. від 4 квітня 2006 р., «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» від 3 липня 1991 р., «Про вибори народних депутатів України» в ред. від 07 липня 2005 р., «Про вибори Президента України» в ред. від 18 березня 2004 р., «Про статус народного депутата України» в ред. від 22 березня 2001 р., «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих та сільських, селищних, міських голів» від 06 квітня 2004 р., «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21 травня 1997 р., «Про органи самоорганізації населення» від 11 липня 2001 р. з наступними змінами та доповненнями)