Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Analitichny_rozdil_111.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
287.23 Кб
Скачать

1.5 Система управління

Місія

Центральним моментом місії підприємства є відповідь на запитання: яка головна мета підприємства? На перше місце ставлять інтереси, очікування та цінності споживачів.

Місія не повинна залежати від поточного стану організації, форми і методів її роботи, так як в цілому вона виражає спрямованості у майбутнє, показуючи, на що будуть спрямовані цілі і які цінності при цьому будуть пріоритетними.

Місія ВАТ "Стріла":

Розвиток кондитерської промисловості. Задоволення потреб населення в якісних кондитерських виробах.

Цілі

Кінцева мета будь-якого підприємства - розширення ринку товарів для максимізації доходів. Кондитерська фабрика "Стріла" не є винятком, тобто. всі її зусилля спрямовані на отримання максимального прибутку і раціональне її використання (поповнення запасів, технічне переозброєння і т.д.). У своїй діяльності підприємство застосовує одночасно дві стратегічні установки - на розширення ринку і на інтеграцію своєї діяльності в єдиний процес функціонування ринку. Дії згідно першої інсталяції спрямовані на зменшення числа конкурентів на ринку кондитерських виробів Чернігівської області, дії згідно другого установки - на стабілізацію свого положення шляхом зменшення ступеня ризику за рахунок довго- та короткостроковоъ співпраці з іншими організаціями. При здійсненні цих заходів досягаються проміжні цілі. Загалом же проміжні цілі повинні доповнювати один одного, і в остаточному підсумку результати проміжних цілей складають остаточний результат головної мети.

Цільова підсистема підприємства включає в себе:

- підвищення якості кондитерських виробів;

- ресурсозбереження (використання технологій, що дозволяють переробляти брухт і крихти кондитерських виробів і використовувати їх для подальшого виробництва);

- розширення ринків збуту;

- організаційно-технічний розвиток виробництва (модернізація обладнання, Освоєння нових технологій, рецептур, застосування нових методів роботи);

- соціальний розвиток колективу та охорона навколишнього середовища.

Забезпечуюча підсистема здійснює методичне, правове, інформаційне та ресурсне забезпечення. Особливу увагу необхідно приділити інформаційному забезпеченню. Для стабільної, ефективної роботи фабрика повинна мати правовий і своєчасною інформацією про конкурентів, про стан ринків збуту, про переваги споживачів, про зміни в податковій політиці і т.д. А також важлива і внутрішньо-організована інформація, швидкість обміну інформацією між підрозділами.

Функціональна підсистема представлена наступними елементами:

- маркетинг (на фабриці функціонує відділ маркетингу, який займається: вивченням ринків збуту. Споживчих властивостей продукції і які висуваються до неї покупцями вимог; розробкою маркетингової стратегії і т.д.);

- планування;

- організація;

- облік та контроль;

- мотивація;

- регулювання (оцінюються зміни факторів зовнішнього середовища, що роблять вплив на ефективність функціонування підприємства, і застосовуються заходи по доведенню параметрів системи до вимог зовнішнього середовища. Прикладом може служити зміна постачальником ціни на цукор. Це, безсумнівно, впливає на ціну кондитерських виробів. У цьому випадку фабрика повинна скласти нові калькуляції на випускаєму продукцію.)

Керуюча підсистема включає в себе:

- управління персоналом;

- соціологію та психологію менеджменту;

- розробку та реалізацію управлінських рішень;

- аналіз прийняття рішень;

- прогнозування в прийнятті рішень.

Управління на АТ «Чернігівська кондитерська фабрика «Стріла»здійснюється за наступними принципами: повноваження та відповідальність, єдиноначальність, підпорядкованість особистим інтересам загальним, дисципліна, єдність напрямків діяльності, ініціатива, стабільність робочих місць для персоналу, корпоративний дух. У загальному ж система управління динамічна, використовуються різні підходи та методи управління, тобто, керуюча підсистема досить розвинена.

Система управління децентралізована. Стиль керівництва на фабриці демократичний. Функції директора та керівників структурних підрозділів розмежовані. Основними принципами системи управління на фабриці є: повноваження та відповідальність, єдиноначальність, єдність напрямків діяльності, підпорядкованість особистих інтересів загальним, дисципліна, ініціатива, стабільність робочих місць для персоналу, корпоративний дух.

Підходи в управлінні:

- процесний (управління як безперервна серія взаємопов'язаних управлінських функцій);

- системний;

- ситуаційний (концентрації на придатності різних методів управління в певній ситуації).

На фабриці існує система мотивації праці. Крім оптимальної форми оплати праці, заснованої на системі тарифів і розцінок, застосовуються системи додаткових стимулів, винагород на базі прибутку.

Концентрація мотивації праці будується на основі потреб персоналу, показаних на рисунку 6.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]