Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1_Analitichny_rozdil_111.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
287.23 Кб
Скачать

1.4 Характеристика зовнішнього середовища

Зовнішнє середовище підприємства представлена двома групами факторів: прямого і непрямого впливу на організацію.

Середовище прямого впливу включає фактори, які безпосередньо впливають на операції організації. До цих чинників слід віднести постачальників, конкурентів, споживачів.

Під середовищем непрямого впливу розуміються фактори, які можуть не надавати прямого негайного впливу на операції, але, тим не менш, їхня зміна позначається на підприємстві. Тут йде мова про такі фактори, як стан економіки, науково-технічний прогрес, соціально-культурні та політичні зміни, істотні для організації події в інших країнах.

Складові зовнішнього середовища представлені на малюнку 3:

Рисунок 3 – Зовнішнє середовище підприємства

Вплив всіх факторів взаємопов'язано. Взаємозв'язок факторів зовнішнього середовища - це рівень сили, з якою зміна одного фактора впливає на інші фактори. Це важливо усвідомити, оскільки часто керівники розглядають зовнішні фактори ізольовані, що на сьогоднішній момент не прийнятно.

Постачальники

Основною сировиною для виробництва кондитерських виробів є продукція, виготовлена з сільськогосподарських продуктів: цукор, патока, згущене молоко та ін

Постачальниками сировини і матеріалів є як підприємства України, так і країн СНД і далекого зарубіжжя. Більша частина сировини, необхідного для виробництва, закуповується в Чернігівській області, тому труднощів з доставкою у фабрики не виникає. Транспортування сировини від постачальників прилеглих областей АТ «Стріла» здійснює своїм транспортом, що значно знижує витрати. Договору на постачання сировини фабрика укладає з одними і тими ж постачальниками протягом кількох років, що знижує ступінь ризику недопоставок. Також на фабриці відповідно до ГОСТ 4570-73 створені склади для запасів сировини, для забезпечення безперебійної роботи. Таким чином простоїв із-за відсутності сировини не було. До того ж всі основні постачальники розташовані в одному географічному регіоні, також виробникам потрібного сировини кілька, тому при необхідності існує альтернатива укладання договорів з іншими підприємствами.

Основні постачальники сировини для кондитерської фабрики «Стріла» представлені в таблиці 1.

Таблиця 1 – Постачальники сировини

Найменування сировини

Постачальники сировини і полуфабрикатів

1

2

Цукор

Носівський цукровий завод

Вершкове масло

Чернігівський молокозавод

Патока

Верхньо-Дніпровський крохмалопаточний комбінат

Шоколадна глазурь

ВАТ «Чернігівська кондитерська фабрика «Стріла»

Сгущене молоко

Бахмачський молочно-консервний завод

Вершки сухі

Полтавський завод сухого молока

Яйця

с. Рівнопілля

Лимона кислота

Завод з виробництва лимонної кислоти м. Сміла

Какао

Конго, Бразілія

Спирт

Чернігівський спиртовий завод

Коньяк

Одеський коньячний завод

Горіхи

Індія, Китай

Агар

Агарний завод г. Карсанова

Фруктове пюре

с. Пошковка

Эсенції

Санкт-Петербурзький завод ароматики

Ванілін

Красителі

Вхідними ресурсами для підприємства також є електроенергія, газ, вода. ВАТ «Стріла» обслуговують Чернігівські підприємства. На фабриці є своя котельня, яка забезпечує гарячою водою та опаленням.

З рисунку 4 видно, що найбільшу питому вагу в усьому сировина, що використовується фабрикою, (як і на всіх кондитерських підприємствах) мають шоколадна глазур та цукор - 35,3% і 33,0% відповідно. Це говорить про те, що підприємство має знаходити найбільш дешеві джерела цієї сировини для більш ефективного зниження собівартості кондитерський продукції.

Конкуренти

Конкурентів АТ «Стріла» доцільно розділити на 2 групи:

1) Зарубіжні виробники (вірніше оптові та дрібнооптові постачальники продукції зарубіжних виробників);

2) Вітчизняні підприємства - виробники аналогів.

Перша група представлена досить широким асортиментом кондитерських виробів. Ця продукція значно нижчої якості, ніж продукція АТ «Стріла», оскільки при її виготовленні використовуються значного роду замінники, консерванти, добавки, барвники. Рівень цін на закордонні кондитерські вироби відповідає рівню цін нашої фабрики. Перевагами для зарубіжних виробників є: великий фінансовий потенціал; підтримання технологічного виробництва на високому рівні (як правило, період оновлення технологій 3-5 років), до недавнього часу перевагою була упаковка, але зараз, під час розробки та використання АТ «Стріла» імпортного високоякісного етикету, це розходження практично зникло. Таким чином, продукція, поставлена з-за кордону (Польща, Туреччина та ін), не є конкурентоспроможною.

Дослідження стану національного ринку показали, що вітчизняні підприємства впевнено повертають свої позиції, загублені на початку 90х років. В даний час їм належить до 80% загального споживання кондитерських виробів. Зміцнення позицій українських кондитерських фабрик визначається наступними основними конкурентними перевагами по відношенню до закордонним підприємствам:

- гарне знання потреб споживачів (можливість з більшою точністю і меншими витратами реагувати на вимоги національного ринку);

- порівняно низькі транспортні витрати (відсутність митних витрат, значно менші відстані поставок продукції);

- звичної продукції для споживача (традиційність технологій - національний фактор асортиментної політики);

- використання натуральних продуктів для виготовлення кондитерських виробів, що істотно позначається на якості продукції.

Таким чином, головними конкурентами для кондитерської фабрики «Стріла» є не зовнішні, а внутрішні товаровиробники. На Україні функціонують близько 30 кондитерських фабрик. Подібне велике скупчення підприємств даної галузі в країні створено з тим, що Україна в СРСР була головним виробником цукру - основної сировини для кондитерів. Конкуренція серед вітчизняних виробників розвивається відразу по декількох напрямках: смакові якості, дизайн упаковки, глибина асортиментних груп, термін зберігання, ціна.

На такому сегменті ринку, як Чернігівська область найбільш сильними конкурентами є наступні фабрики: Львівська кондитерська фабрика «Світоч», Тростянецька шоколадна фабрика «Корона», Київська кондитерська фабрика, Донецька кондитерська фабрика «А.В.К.», Харківська бісквітна фабрика, Вінницька та Житомирська кондитерські фабрики. Кожна з них має свої оригінальні рецептури, а також випускають раніше визнані сорти кондитерських виробів, тобто як і АТ «Стріла» пропонують різноманітну продукцію високої якості. Однак завезення продукції в нашу область потребує додаткових фінансових витрат, що відбивається в ціні. Саме ціна є основним фактором переваги нашої фабрики. Також велику роль відіграє популярність (визнання) торговельної марки.

Таблиця 2 - Порівняльна характеристика конкурентів і АТ «Чернігівська кондитерська фабрика« Стріла »

Комплекс маркетинга

Оценка в сравнении с АО “Стрела”

Комментарии

хуже

одинаково

лучше

1. Продукт

ширина продуктового комплекса

Х

Ассортимент некоторых конкурентов выше чем у АО «Черниговская кондитерская фабрика «Стрела»

глубина продуктового комплекса

Х

Фабрики выпускают большое количество исполнений кондитерской продукции одного вида

качество

Х

Для производства всеми используется только натуральное сырье

дизайн

Х

АО “Стрела” использует качественный итальянский этикет, другие фабрики в большинстве также используют импортные упаковочные материалы

2. Цена

позиционирование цены

Х

Применяются одинаковые методы для расчета цены

скидки

Х

АО “Стрела” применяет очень гибкую систему скидок, для каждого клиента в отдельности

условия платежей

Х

Все фабрики торгуют с отсрочкой платежа

3. Продвижение

реклама

Х

Крупные фабрики ведут мощные рекламные компании по телевидению, радио на территории всей страны

персональные продажи

Х

Уровень персональных продаж у АО “Стрела” выше, благодаря фирменной торговле, службе торговых агентов

политика в отношении торговой марки

Х

Каждая фабрика имеет свою торговую марку

4. Сбыт

каналы сбыта

Х

Все производители используют несколько каналов сбыта, каждая фабрика имеет собственную сбытовую сеть

транспорт

Х

Каждая фабрика имеет свою транспортную службу

Структуру ринку кондитерських виробів Чернігівської області наведено на рисунку .

Рисунок 5 – Структура ринку кондитерських виробів Чернігівської області.

Рисунок 5 показує, що лідером на кондитерському ринку Чернігівської області є ВАТ «Чернігівська кондитерська фабрика «Стріла». Цей факт пояснюється тим, що товариство займається збутом своєї продукції практично в усі районні центри області, великі селища і села Чернігівської області. Окрім того, ВАТ „Стріла” доставляє продукцію споживачам власним транспортом на порівняно невеликі відстані, тому ціни на її продукцію є дещо нижчими, ніж на продукцію інших виробників.

Також ВАТ „Стріла” має ряд переваг над своїми зарубіжними конкурентами, зокрема:

- краща обізнаність з потребами споживачів;

- можливість точніше і з меншими витратами реагувати на вимоги національного ринку;

- порівняно менші транспортні витрати;

- використання натуральної сировини при виробництві продукції.

Наявність багатьох конкурентів на ринку стимулює виробників поліпшувати якість продукції, розширювати її номенклатуру, збільшувати асортимент, вводити нові техніку та технології, здійснювати модернізацію обладнання, знижувати собівартість продукції.

Споживачі

У своїй діяльності виробники кондитерських виробів орієнтуються на всі верстви населення. Широкий асортимент продукції розраховано на будь-який смак і купівельні спроможності покупців. Для більш детального вивчення, споживачів продукції ВАТ „Стріла” можна розділити на групи за різними ознаками:

1) географічна ознака:

- жителі сіл – віддають перевагу ваговим кондитерським виробам (особливо карамелі);

- жителі міст – окрім вагових, охоче купують розфасовані в коробки кондитерські вироби;

2) поведінковий принцип – залежність від причин здійснення покупки:

- споживачі, які купують продукцію для свят, – віддають перевагу виробам у коробках (це дорожче, проте престижно);

- споживачі, які купують продукцію фабрики для задоволення власних потреб, – віддають перевагу ваговим виробам;

3) демографічна ознака:

- люди зрілого віку – споживають відносно небагато кондитерських виробів;

- молодь, особливо діти, - споживають набагато більше солодощів.

Окрім зазначеного, підприємство бере до уваги специфічні потреби людей, яким не можна вживати солодкого (хворі на цукровий діабет), виробляючи продукцію із використанням цукрозамінників.

З метою зміцнення конкурентних позицій на ринку ВАТ „Стріла” пильно стежить за станом ринку і запитами споживачів, бере активну участь у різноманітних заходах, виставках, ярмарках, дегустаціях та здійснює іншу рекламну діяльність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]