Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІНДЗ фотограмметрія.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
29.10.2018
Размер:
38.74 Кб
Скачать

4. Технологія аналітичної фототріангуляції

     Фототріангуляцією називають спосіб визначення координат точок місцевості фотограмметричними методами. Фототриангуляцію розвивають по знімках одного або декількох маршрутів. Залежно від цього розрізняють одномаршрутну (маршрутну) і багатомаршрутну (блокову) Фототриангуляцію.

     Якщо в процесі фототриангуляції визначають тільки планові координати точок місцевості, то це планова фототриангуляція, якщо визначають всі три просторові координати, то це просторова фототриангуляція.

     Існує декілька способів розвитку просторової фототриангуляції: спосіб незалежних моделей, спосіб частково залежних моделей, спосіб зв'язок і ін.

     У способі незалежних моделей кожну модель будують незалежно від інших моделей в своїй системі координат і в своєму масштабі. Створені поділи об'єднують в загальну модель за допомогою точок, що пов'язують - точок, що розташованих в зоні потрійних перекриттів і тому належать двом сусіднім моделям.

     Після цього по опорних точках виконують зовнішнє орієнтування загальної моделі секції маршруту або блоку і обчислення геодезичних координат визначуваних точок.

     Спосіб частково залежних моделей також припускає побудову всіх моделей ланки фототриангуляції. Проте у відмінності від попереднього способу кутове орієнтування всіх моделей однакове. Розрізняються лише їх масштаби. Подальшу модель приводять до масштабу попередньою по точках, що пов'язують. Зовнішнє орієнтування загальної моделі приводять по опорних точках.

     Спосіб зв'язкий реалізує ідею визначення просторових координат точок місцевості прямою фотограмметричною зарубкою по парі знімків. Для цього необхідно знати елементи зовнішнього орієнтування всіх знімків ряду фототриангуляції або блоку в умовній або геодезичній системі координат. Ці елементи визначають за допомогою точок, що пов'язують, послідовним рішенням прямих і зворотних фотограмметричних зарубок. Якщо елементи зовнішнього орієнтування всіх знімків і координати визначуваних точок були знайдені в умовній системі координат, то проводять зовнішнє орієнтування ряду фототриангуляції по опорних точках.

     Незалежно від способу фототріангулящї при її розвитку використовують три види зарубок, для яких вимірюють координати на знімках. Це опорні, пов'язуючі і визначувані точки. У кожного виду точок своє призначення. Визначувані точки набувають в процесі розвитку фототриангуляції геодезичних координат і надалі їх молена використовувати як опорних при фотограмметричній обробці одиночного або пари знімків. Крапки, що пов'язують, дозволяють або об'єднати одиночні моделі місцевості в єдину модель (способи незалежних і частково залежних моделей), або визначити елементи зовнішнього орієнтування всіх знімків ряду в єдиній системі координат. Іншими словами, що пов'язують точки дають можливість відновити взаємне положення всіх знімків ряду фототриангуляції. Опорні точки орієнтують побудований ряд або блок в геодезичному просторі.

     Для правильного розташування і забезпечення необхідного числа точок кожного виду складається проект фототриангуляції. Спочатку підбирають контактні знімки ряду фототриангуляції або блоку. На них ототожнюють і перекладають з матеріалів польової прив'язки опорні точки. Кожною з них привласнюють і накладають свій номер. Точки, що пов'язують, вибирають в зоні потрійних подовжніх перекриттів. При розвитку блокової фототриангуляції вибирають і накладають точки, що пов'язують, в зоні поперечного перекриття. їх бажано розташовувати по різні сторони від середини зони перекриття. У кожному потрійному подовжньому перекритті повинно бути не меншого 3 точок, що пов'язують, оптимально - 6.9.

     Координати точок, що увійшли до проекту, можна вимірювати на монокомпораторах, стереокомпараторах, в цифрових фотограмметричних робочих станціях.

     Результати вимірювань обробляють за спеціальними програмами аналітичної просторової фототриангуляції. Разом є каталог геодезичних координат визначуваних точок.