Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Марія Антуанета.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
97.28 Кб
Скачать

Королева Франції

10травня 1774року король ЛюдовікXV раптово вмер від віспи. Його коханка мадам Дюбаррі негайно відіслана з замку до монастиря.

Останні роки його правління стали дуже тяжкими для країни: король був абсолютно байдужим до державних справ, проявляючи інтерес тільки до полювання та любовних розваг. 19-річний ЛюдовікXVI та його 18-річна дружина стали надією французького народу. Але отримавши повну владу, молодята майже не змінили образу свого життя.

Тільки вступивши на престол, королева звільнила тих, хто мав при дворі вплив при правлінні попереднього короля, включаючи старих придворних та людей, близьких королю ЛюдовікуXV. Вона почала змінювати старовинні традиції Версальського замку по своєму смаку та вибору. Тепер обідати за одним столом з королем могли тільки члени його сім’ї. При цьому Марія Антуанета заборонила запрошувати до столу своїх друзів. Молода королева зробила традицією влаштовувати в Версальському замку театральні вистави та два рази в тиждень проводити танцювальні вечори. Дану їй владу наша героїня витрачала на непотрібні проблеми, неправильно розуміючи, вірніше зовсім не розуміючи свого призначення.

Все це тривожило Марію Терезію. Тридцять років вона була володаркою величезної держави і прекрасно презентувала, як тяжка корона. В своїх листах мати неодноразово намагалась нагадати їй про відповідальність-про те, що королева має бути милостивою і не давати волі своєму характеру. Вона попереджала, що нерозсудливість може привести до тяжких наслідків. Однак досягнувши вершини влади юна жінка не звернула уваги на слова матері. Ставши господаркою Версальського замку, Марія Антуанета вирішила, що відтоді вона може дозволити собі майже все.

Зіпсована репутація

В 1775році королеві була представлена французька аристократка Габріель де Поліньяк. Вона зразу сподобалась Марії Антуанеті, і королева запросила жінку переїхати до Версаль. Подружжя Поліньяк отримали герцогський титул та щедрі подарунки від королівської сім’ї.

Марію Антуанету манив до себе Париж. Її зачаровував шум великого міста і постійна атмосфера, яка в ньому була. Компанію в цих поїздках їй складав граф д’Артуа, майбутній КарлX, молодший брат ЛюдовикаXVI. Цей шукач насолод на відміну від свого старшого брата був хороший собою і вважався жіночим підлабузником. Марія Антуанета весело проводила час, відвідувавши театри, танцювальні вечори, граючи в карти та фліртуючи з молодими чоловіками. Був випадок, коли повернувшись з міста, королева замість важливої ділової зустрічі, назначеної кількома місяцями раніше, відправилась на кінні перегони.

Розкуте життя Марії Антуанети та її безвідповідальне відношення до державних справ викликало незадоволення не тільки у Франції, але й у сусідніх держав.

Початок подружнього життя

Відсутність дітей у молодого подружжя все більше хвилювало Марію Терезію: першочерговий борг королеви-народити спадкоємця. Бажаючи допомогти донці, вона відправляє до Франці свого старшого сина Йосипа, майбутнього імператора Священної Римської імперії. Марія Антуанета розповіла братові про проблеми короля. Після їхньої розмови Йосип поговорив з чоловіком Марії Антуанети і переконав його зробити нетяжку операцію, після якої король повернувся до подружнього життя. Через вісім років після весілля, в 1778році королева народила доньку, а в 1781році-перший син. Франція чекала законного спадкоємця 11років.