Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Поверхні ІІ порядку.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
2.82 Mб
Скачать

§ 2. Метод перерізів вивчення форми поверхні

Цей метод ґрунтується на такій теоремі.

Теорема 2. Якщо поверхню, задану рівнянням

F(х; у; z) = 0, (1)

перетнути площиною z = h, паралельною до площини ОХY, то в перерізі утвориться лінія, проекція якої на площину ОХY у напрямку осі ОZ в системі координат ОХY задається рівнянням

F(х; у; h) = 0. (4)

Доведення. Нехай деяку поверхню σ перетнули площиною z = h і в перерізі отримали лінію γ (рис. 2). γ,- проекція лінії γ на площину ОХY у напрямку осі ОZ. Покажемо, що рівняння (4) є рівнянням лінії γ, у площині ОХY.

Нехай М'(х; у) належить лінії γ,. Точка М' є проекцією деякої точки М(х; у; h), що належить лінії γ. Оскільки ця точка М належить даній поверхні, то її координати задовольняють рівняння поверхні (1), тобто F(х; у, h) = 0. Таким чином, координати довільної точки М(х; у) кривої γ, задовольняють рівняння (4).

Нехай тепер точка N´(x1; y1) площини ОХY не належить лінії γ'. Ця точка є проекцією деякої точки N(x1 ,y1 ,h), яка лежить у площині z =h, але не належить лінії γ. Отже, ця точка не лежить і на поверхні σ . Тому F(х1; у1, h) ≠ 0.

Таким чином, рівняння (4) задовольняють координати точок кривої γ, і тільки вони. Тому рівняння (4) є рівнянням кривої γ,, що й треба було довести.

Аналогічно, якщо поверхню (1) перетнути площиною у = h, паралельною до площини ОХZ, то рівняння проекції лінії перетину у напрямку ОY на площину ОХZ у цій площині матиме рівняння F(х; h; z) = 0.

Якщо ж поверхню (1) перетнути площиною x=h, паралельною до ОУZ, то рівняння проекції лінії перетину в напрямку осі ОХ на площину ОYZ матиме вигляд F(h у; z) = 0.

Ця теорема дозволяє будувати карту перерізів поверхні на ту чи іншу координатну площину. Якщо, наприклад, поверхню перетнути площинами z = h1 ,z = h2, .., z = hn, паралельними до площини ОХY, і відповідні лінії перерізів спроектувати на площину ОХY, то на цій площині дістанемо карту відповідних перерізів, рівняння яких будуть F(x;у; h1) = 0, F(х; у; h2) = 0, .., F(х; у; hn) = 0 (рис. 3).

Ця карта перерізів є сукупністю кривих, за формою і розміщенням яких можна судити про форму поверхні.

§ 3. Поверхні обертання

Означення 3.1. Нехай у деякій площині лежить пряма І і крива L. Поверхня, яка утворюється внаслідок обертання кривої L навколо прямої l, називається поверхнею обертання (рис. 4).

При цьому пряма І називається віссю обертання, а крива L - твірною або меридіаном поверхні обертання. Кожна точка М кривої L при цьому обертається по колу, площина якого перпендикулярна до осі l, а центр знаходиться на осі І. Це коло називається паралеллю поверхні обертання.

Складемо рівняння поверхні обертання.

Рис.3

Виберемо прямокутну систему координат так, щоб вісь ОZ збігалася з віссю обертання І, а лінія L, яка обертається, була розміщена в площині ОYZ (рис.5). Нехай крива L у системі координат ОYZ задається рівнянням

F(у; z) = 0, (5)

а точка М(х; у; z) - довільна точка поверхні обертання. Через цю точку проведемо площину, перпендикулярну до осі ОZ. Вона перетне поверхню по колу, яке є паралеллю даної поверхні обертання. Припустимо, що це коло перетинається з лінією L у точці М00; z0). Оскільки точка М0 є L, то її координати задовольняють рівняння (5):

F(y0 ;z0 )=0 (6)

Рис.4

Центр цього кола позначимо О'. О'М — радіус паралелі, тому О'М = О'М0. Але якщо точку М спроектувати на площину ОХY, то її

проекцією буде точка М'(х; у) і О'М = ОМ' = √х2 + у2 , а О'М0 = ׀y0׀

Звідси випливає, що |y0| =

або y0=

Підставивши одержані формули в (6),отримаємо

F( (7)

Рис.5

Отже, координати довільної точки М поверхні обертання задовольняють рівняння (7).

Припустимо тепер, що координати деякої точки N(x1;y1;z1) задовольняють рівняння (7), тобто

F( (8)

Покажемо, що ця точка належить даній поверхні обертання. Проведемо через точку N площину, перпендикулярну до осі ОZ (рис. 6).

Припустимо, що ця площина перетинає вісь ОZ у точці О'. Побудуємо в цій площині коло з центром О' радіусом О'N. Нехай це коло перетинає площину ОYZ в точці М(00; z0). Тоді O, N=

Звідси випливає, що y0=якщо y0, і y0=-якщо y0> 0.

Крім того, оскільки точки N і М0 лежать у площині, паралельній до площини ОХY, то z1 = z0. Тоді рівність (8) запишеться так: F(y0; z0) = 0, звідки випливає, що точка М0 належить меридіану, а це означає, що точка N лежить на даній поверхні обертання.

Отже, рівняння (7) - рівняння поверхні обертання.

Аналогічно можна встановити, що коли крива задана рівнянням F(у; z) = 0 у площині ОYZ і обертається навколо осі ОY, то рівняння поверхні обертання матиме вигляд F(y;

Якщо крива знаходиться у площині ОХZ, задана рівнянням F(х; z) = 0 і обертається навколо осі ОХ, то рівняння поверхні обертання

F(x;.

В результаті приходимо до такого правила складання рівняння поверхні обертання: щоб скласти рівняння поверхні обертання, необхідно в рівнянні лінії, яка обертається, залишити без змін ту змінну, яка відповідає осі обертання, а другу змінну замінити на корінь квадратний, взятий зі знаками «+» та «-», з суми квадратів цієї ж змінної і тієї змінної, яка відсутня в рівнянні кривої.

Рис. 6

Приклад. Дано еліпс, розміщений у площині ОYZ:

Записати рівняння поверхні обертання, утвореної при обертанні цього еліпса навколо осі ОZ.

Розв'язання. За формулою (7) рівняння цієї поверхні обертання має вигляд:

Ця поверхня називається еліпсоїдом обертання.