Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом_бакалавра_Хом'як.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
2.29 Mб
Скачать

Заходи захисту від шуму та вібрацій

Організаційні методи:

  • зменшення шуму та вібрацій в джерелі його виникнення;

  • зміна напрямку випромінювання від джерела шуму та вібрацій;

  • правильна експлуатація та вчасний ремонт обладнання;

  • відділення робочого приміщення звукоізолюючими перегородками;

  • використання обладнання з мінімальним динамічним навантаженням;

  • використання індивідуальних засобів захисту.

Технічні заходи захисту від шуму та вібрації:

  • звукоізоляція приладів кожухами;

  • використання віброгасящих пристроїв та спеціального покриття;

  • використання основ та фундаментів для віброактивного обладнання, які відповідають їх динамічним навантаженням;

  • переведення енергії механічного коливання і інші види енергії.

Освітлення

Раціональне освітлення забезпечує зоровий та психологічний комфорт працюючого, виключає професійні захворювання, сприяє збільшенню продуктивності праці, знижує небезпеку травматизму. Освітлення виробничих приміщень та допоміжних проектується з дотриманням СНіП ІІ-4-79 "Природне і штучне освітлення. Норми проектування".

Штучне освітлення поділяється на робоче, аварійне, евакуаційне та охоронне. Розрізняють такі системи штучного освітлення: загальну, місцеву та комбіновану.

Система загального освітлення призначається для освітлення всього приміщення, вона може бути рівномірною та локалізованою.

Місцеве освітлення призначається для освітлення тільки робочих поверхонь, воно може бути стаціонарним (наприклад, для бракеражу на лініях розливу) та переносним (для тимчасового збільшення освітленості окремих місць або зміни напрямку світлового потоку при огляді, контролі параметрів, ремонті).

Світильник місцевого освітлення повинен бути зручним у користуванні, рухомим і, головне, безпечним при експлуатації.

У виробництві крім системи загального рівномірного і локального освітлення прийнята також система аварійного і ремонтного освітлення [48].

Випромінювання

Переважна більшість виробничих процесів супроводжується значними тепловиділеннями від реакторів, трубопроводів, автоклавів. Передача теплового випромінювання залежить від температури поверхні тіла та ступеня чорноти. Теплове випромінювання складається головним чином з інфрачервоних променів, які мають характер періодичних електромагнітних коливань з довжиною хвилі в межах 0,76-740 мкм [22].

Основними методами захисту людини від теплового випромінювання є усунення високотемпературних джерел теплоти, теплоізоляції (на поверхні ізоляції температура не повинна перевищувати нормованого значення, яке складає 45° С) та охолодження гарячих поверхонь, застосування вентиляції, засоби індивідуального захисту [22].

Висновки по матеріалам аналізу санітарних умов

З метою дії комплексу шкідливих і небезпечних факторів в цеху виготовлення стерильних ЛЗ необхідно провести такі заходи:

- забезпечити нормальну роботу припливно-витяжної вентиляції;

- забезпечити необхідну теплоізоляцію обладнання, комунікацій, яка забезпечить температуру на поверхні обладнання не вище 350С (при умові, що температура всередині приміщення не перевищує 1000С);

- проводити контроль освітленості робочих місць не рідше 1 разу на 2 місяці, своєчасно замінювати перегорілі лампи, чистити світильники;

- забезпечити віброакустичний захист.