Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на екзамен на ист..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
496.64 Кб
Скачать

21.Розкрийте причини й масштаби голоду 1921-1923 рр. В Україні, діяльність організацій допомоги голодуючим.

Голодомор в Україні 1921—1923 — масовий голод в південних областях України в 1921-1923 роках, спричинений діями влади Совєтської Росії, а також неврожаєм і вивозом хлібу на експорт радянською владою.

Першою і найголовнішою причиною було вилучення хліба і сільгосппродуктів у населення. Природно, що ці дії викликали опір з боку українського селянства. Тож аби зламати опір селян, об'єднаних у повстанські загони, уряд і партія більшовиків взяли на озброєння у війні проти українського селянства стратегію голоду. ...другим етапом стратегії голоду було заселення спустілих сіл переселенцями з Совєтської Росії.

Поширенню голоду також сприяли посуха і неврожай.

На жаль, тоді західний світ так і не перейнявся трагедією українського селянства, страшний голод поширювався далі півднем України. До Катеринославщини, Запоріжжя та Донеччини наприкінці 1921 року додається Миколаївщина та Одещина. І на початку січня 1922 року кількість голодуючих тут сягнула 1890000 осіб, у березні — 3250000, в червні — 4103000. Охопивши такі величезні простори, голод спричинився до збільшення смертельних випадків. Зокрема, якщо за січень-березень 1922 року в Херсоні народилося 918 осіб, то вмерло — 5405. У чотирьох містах Миколаївщини за цей період з'явилося на світ 1199 осіб, а пішло з нього — 7323.

Найбільше при голоді допомагала американська організація АРА. За Ризьким договором з РСФРР (20 серпня 1921) і Московським — з УРСР (10 січня 1922) АРА, вже як неурядова організація, в зв’язку з тяжким продовольчим становищем в ряді районів була допущена на радянську територію, головним чином на Поволжя, в Катеринославську, Донецьку, Київську, Одеську, Харківську губернії і Крим. Українське відділення АРА очолював професор Гатчинсон.

22.Проаналізуйте цілі та наслідки політики «українізації» у 20-х роках.

Політика «українізації» почалася в 1923 р. вона передбачала виховання кадрів із представників корінної національності, впровадження в роботу партійного, радянського й господарського апаратів рідної для населення мови.

Наслідками цієї політики стало зміцнення позицій українства в місті, зокрема й коштом напливу до них сільського населення, якому українізація полегшувала влаштування в місті. Кількість дітей, які вчилися мовами національних меншин, була набагато більшою, ніж кількість тих, які вчилися російською. Українська мова впевнено, без утиску для інших почала посідати провідне місце.

23.Охарактеризуйте політику більшовиків щодо релігії та церкви в Україні у 20-30-ті роки.

Після укр. революції відновився московський патріархат. В Україні стало поширюватись прагнення до демократизації і повернення до статусу незалежності. Після перемоги більшовиків, церква перетворилась на предмет переслідувань.

24.Проаналізуйте процес утворення срср. Розкрийте статус України у складі Радянського Союзу.

В 1919 р. — радянські республіки об`єднуються у воєнно-політичний союз. Наприкінці 1920 р. на початку 1921 р. – була утворена договірна федерація. В результаті підписання угод про воєнно-господарський союз. Сталін запровадив план «автономізації» -- радянські республіки входять до складу Росії на правах автономії. Ленін запропонував об`єднати усі республіки на рівних правах (СРСР).30 грудня 1922 р. — були підписані декларація та договір про утворення СРСР.

У січні 1922 р. делегати від радянських республік, у тому числі УСРР, підписали протокол про передання РСФРР свого представництва на Генуезькій конференції. Російське зовнішньополітичне відомство фактично узурпувало повноваження «незалежних» республік і почало виконувати функції загально федеративної структури.