Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на екзамен на ист..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
496.64 Кб
Скачать

1.Українські землі в складі росії та австро –угорщини.

Напередодні Першої світової війни українські землі продовжували залишатися у складі двох імперій — Російської та Австро-Угорської. Вони різнились за рівнем економічного і соціального розвитку, освіти та культури, адміністративним устроєм. Обидві імперії проводили імперську політику, спрямовану на знищення національної самобутності населення і колоніальну експлуатацію цих земель. Найбільших утисків у національному відношенні зазнавало українське населення під владою Російської імперії. Національна політика австрійського уряду, хоча і була м'якішою, вела до розпалення українсько-польського конфлікту в Галичині. На території тієї частини України, яка входила до складу царської Росії, було 9 губерній, об'єднаних у 3 великі регіони: Південно-Західний край Лівобережна Україна) і Новоросія .Територія Західної України входили до Австро-Угорщини. Економічно більш розвинутими були українські землі в складі Російської імперії, особливо Південь і Схід України. Донбас був вугледобувною і металургійною базою Російської імперії. На той час добування вугілля і виплавка металу були основними показниками могутності країни. Так, у 1913 р. Донбас дав 70% вугілля, що видобувалось у Російській імперії. Уже в роки війни (1915-1916 pp.) заводи, розташовані на Україні, давали 96,7% прокату, 68% — сортового металу, 99% — двотаврових балок і швелерів, 53% - солі, 81% - олова, 90% - срібла, 75% - чавуну. Крім того, сільське господарство давало 16 млн. тонн товарного зерна. У той же час на українських землях в складі Австро-Угорської імперії промисловість була майже відсутньою. Єдині галузі, що розвивалися, були лісообробна, нафтодобувна, харчова. Селянство потерпало від малоземелля, і значна частка населення змушена була емігрувати або відправлятися на заробітки за океан.

2.Головні події на укр. Землях 1914-1916

19 липня 1914р.-почалася 1 світова війна

Плани на Укр.: Рос. Прагнула захопити західні землі.А-У. прагнула захопити Волинь і Поділля. Нім.хотіла розширити землі за рахунок сходу і півночі.Туреччина прагнула повернути крим.

Події на укр.. землях

Серпень 1914-вторгнення рос. В галичину. В ході галицької битви австрійська армія зазнала поразки.наступ тривав до весни 1915р.

19 квітня 1915р.- нім-австро війська в галичині почали наступ. Прорвали фронт і змусили рос. Війська відступити. Контрнаступ був зупинений восени 1915р.

З осені1915р-евакуація підприємств і навчальних закладів правобережної укр..

Київський універ. Перевозили до саратова, Київський політес. Універ. До воронежа, вивозили заводи, школи,музеї ітд.

Навесні 1916р-наступальна операція рос.військ «брусилівський прорив» площа окупованої території становила 2,5тис.кв.км . німецьке командування зупинило наступ. Фронт стабілізувався і був в такому стані до1917р.

4.укр січові стрільці

Створений в розгар І-шої світової війни, легіон Січових Стрільців - це була армія справжніх інтелігентів, носіїв високих ідей і благородних ідеалів. УСС - єдина армія того жорстокого часу, який ні тодішні, ні пізніші противники ніколи не залишили жодного факту мародерства, насильництва щодо полонених чи населення. Густо падали жертви під час кровопролиття, під час боїв, густо росли білі березові хрести на стрілецьких могилах, однак на зміну полоненим вливалися інші сили із чисто добровольців. Ніщо не могло зупинити січовиків виборювати кращу долю для свого народу. У своєму зверненні до народу стрільці заявляють: "Ми пішли в світову війну лише тому, щоби наша Україна, в часі цього всесвітнього смертельного спору могла проголосини, що є і хоче бути, хоче мати своє місце під сонцем. Коли, ще тривожить нас та думка, чи жертва крові принесе користь Україні, чи ті могили наших товаришів, найкращих синів України, які виростають слідом за нами від далекого Закарпаття аж до подольських степів - просинаються до покрови незавидної долі нашого народу, спішать зірвати ті ганебні кайдани неволі". У 1915-1919 роках українські січові стрільці вели кровопролитні бої на подільській землі, щедро окроплюючи її своєю кров'ю. Сотні юних патріотів впали на схилах гори, що біля Бережан, над селами Комохи, Семаківці. Здобувши гарт у горнилі другої світової війни легіони українських січових стрільців стали ядром майбутньої української Галицької Армії, яка на цей раз захищала справжню незалежність і волю рідного і відродженого краю. Таким чином бойовий шлях УСС складався із перемог та поразок, але це була перша спроба створити українську національну армію, яка б могла захистити інтереси українців та звільнити їх від іноземного панування.