Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ответы на екзамен на ист..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
28.10.2018
Размер:
496.64 Кб
Скачать

25.Розкрийте необхідність, засоби здійснення та джерела коштів на проведення індустріалізації в Україні.

Мета. Здійснити технічне переозброєння економіки, зміцнити обороноздатність країни. Причини. Подолання економічної відсталості; забезпечення економічної самостійності, незалежності в умовах капіталістичного оточення й можливої економічної ізоляції; створення економічної бази для зміцнення обороноздатності країни; необхідність технічної підготовки до модернізації сільського господарства; необхідність зміни соціально-класової структури населення в бік збільшення чисельності робітничого класу.

Засоби проведення. Планування здійснення індустріалізації по п`ятирічкам. Перша п`ятирічка 1928-29—1932-33 р. Друга—1933—1937 р. Третя п`ятирічка почалась у 1938 р.;

Зосередження управління економікою у вищих органах влади—ЦКВКП(б) і ВРНГ;Розвиток патріотичного ставлення до індустріалізації, трудовий ентузіазм;Використання праці в`язнів на будівництві об`єктів індустріалізації; репресії проти противників індустріалізації;

Кошти. Використання виключно внутрішніх джерел коштів: підвищення податків, накопичення в інших галузях, державні позики, збільшення випуску паперових грошей, продаж за кордон.

26.Проаналізуйте наслідки запровадження в Україні радянської індустріалізації.

Валова продукція промисловості УСРР у 1928-29 р. збільшувалася на 20 %;підписано першу в Україні господарсько-політичну угоду;у перший рік п`ятирічки економіка СРСР ще відчувала імпульси непу, які забезпечили їй високий темп розвитку;було вирішено прискорити процес машинобудування(1929р.);Не дивлячись на непогані показники перша п`ятирічка провалилась, багато завдячуючи цим жорстокій кризі, що охопила капіталістичний світ;почалося введення карток на хліб для робітників і службовців;Під час третьої п`ятирічки Європа стояла на порозі війни, тому були збільшені асигнування на оборону;швидко нарощувалися потужності підприємств важкого машинобудування;

За період індустріалізації було багато чого здобуто, але втрати також були значні, а остаточно завершити індустріалізацію завадила ДСВ.

27.Розкрийте політичні та економічні передумови, засоби проведення та наслідки радянської колективізації в Україні.

Передумови. Націоналізація землі у 1917 р. дозволила державі не сплачувати компенсацію за землю, при вступі до колгоспу;Успіхи НЕПу піднесли сільське господарство на рівень 1913 р.;Досвід організації колективних господарств у вигляді радгоспів і комун, накопичений у 1918-1919 р. під час проведення політики «воєнного комунізму».

Засоби та наслідки. 1928 р.—Уряд СРСР прийняв рішення в стислі строки провести суцільну колективізацію;1929 р.—Листопадовий пленум ЦКВКП(б) визначив, що колективізацію в Україні слід завершити восени 1931—навесні 1932 р.;1930 р.—Січень—березень—партійно-державні органи почали застосовувати насильницькі методи колективізації. У колгоспи було зараховано 75 % селянських господарств з інвентарем, худобою, птицею. Зростає опір селян.;1930 р.—Березень—грудень—стаття Сталіна «Запаморочення від успіхів», постанова ЦКВКП(б) від 14.03.1930 р. «Про боротьбу викривленнями партійної лінії у колгоспному русі». Почався масовий вихід селян з колгоспів;1931—1933 р.—відновилися насильницьки методи колективізації. Для заможних селян посилювалося оподатковування, було обмежено оренду землі, заборонялось наймати робітників, купувати техніку. Почалася компанія «розкуркулювання»;1934—1937 р.—завершальний етап колективізації. У 1937 р. колгоспи об`єднували 96,1 % посівних площ.