Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
79.62 Кб
Скачать

27. Критерії в Excel. Приклади створення та використання.

У діапазоні критеріїв можна вводити та сполучати два типи критеріїв:

Порівняльні критерії — порівнюють вміст полів за заданою умовою (аналогічно застосуванню автофільтра).  Обчислювальні критерії — дозволяють записувати формули, що містять бібліотечні функції, та перевіряти складні умови. Наприклад, використовуючи обчислювальні критерії, легко можна виділити у списку тільки тих робітників, у яких зарплата не менше ніж на 25% перевищує середню зарплату.

Діапазон критеріїв повинен складатися не менше ніж із двох рядків. У першому рядку для порівняльних критеріїв необхідно зазначити імена полів. Причому можна ввести тільки ті імена полів, для яких вказуються обмеження. Враховуючи необхідність точного збігу імен полів, їх простіше усього одержати шляхом копіювання. У рядку (рядках), розташованих безпосередньо під рядком з іменами полів, потрібно зазначити обмеження, що мають традиційний вигляд (наприклад: >=5000, або <=30) та інтерпретуються наступним чином:

- Обмеження розташовані в одному рядку зв'язуються логічним оператором«И».

- Обмеження у різних рядках зв'язуються логічним оператором «ИЛИ».

- Ім'я поля може повторюватися у рядку з іменами полів.

Для застосування створеного діапазону критеріїв до списку:

- Розташуйте покажчик клітинки усередині списку.

- Виконайте команду «Данные\Фильтр\Расширенный фильтр…».

- У вікні діалогу «Расширенный фильтр» розташуйте курсор уведення у полі «Диапазон условий» та виділіть відповідний діапазон у робочому листі (у разі потреби перемістіть вікно діалогу).

- Переконайтеся, що встановлений перемикач «фильтровать список на месте» та натисніть кнопку «OK».

Якщо у результаті відбору не повинні бути відображені однакові записи, у вікні діалогу «Расширенный фильтр» потрібно встановити прапорець параметра «Только уникальные записи».

Щоб після фільтрації задати відображення у робочому листі усіх записів списку, виконайте команду «Данные\Фильтр\Отобразить все».

При створенні діапазону критеріїв у вікні діалогу «Расширенный фильтр»йому призначається ім'я «Критерии», яке може використовуватися для швидкого переходу по робочому листу. Якщо при опрацюванні списку регулярно використовується декілька діапазонів критеріїв, то сформуйте їх в окремих областях, призначте їм імена та підставляйте їх імена замість адрес у вікні «Расширенный фильтр». Це дозволить спростити переключення з одного фільтра на інший. При виконанні команди «Расширенный фильтр»Excel завжди переглядає увесь список, а не тільки його відфільтровану частину. Тому при зміні критеріїв фільтра не потрібно виконувати команду «Данные\Фильтр\Отобразить все».

Інтерпретація обмежень по текстовим полям має деякі особливості. Обробка таких критеріїв виконується в Excel за такими правилами:

- Якщо задана одна літера (декілька літер), то за знаком рівності будуть знайдені всі значення, що починаються на цю літеру (відповідно, ці літери).

- За умовами >, >=, <, <= будуть знайдені значення, що розташовуються за абеткою від заданого значення, відповідно, після, або починаючи з, або до, або до, включаючи зазначене.

- По обмеженню =”=текст” відбираються значення, точно збіжні з заданим виразом «текст». Наприклад, щоб знайти записи з прізвищем Мороз, варто задати =”=Мороз”. Якщо задати не формулу, а просто — Мороз, то можливо будуть виділені записи з прізвищами Мороз, Морозов, Морозовський і т. д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]