Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц_я 8.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
392.19 Кб
Скачать
  1. Загальна характеристика ліній роздачі обідів.

Лінії самообслуговування (рис. 2.42) встановлюються на підприємствах, де використовується метод самообслуговування з по­дальшою оплатою.

Уздовж лінії з боку торгового залу прилавки облицьовані пластиком, мають напрямні, закріплені на кронштейнах з хромованих труб для переміщення підносів. Деякі прилавки забезпечуються двохярусними вітринами для викладення і демонстрації кулінарних виробів.

Рис. 13. Лінії самообслуговування

На відстані їм від лінії встановлюють бар'єр для спрямування потоку відвідувачів.

Є декілька варіантів ліній самообслуговування, що використо­вуються на підприємствах. Вибір варіанта лінії залежить від про­пускної можливості підприємства, конфігурації обідньої зали і організації розрахунку зі споживачами.

Лінія самообслуговування комплектується стаціонарним і рухо­мим устаткуванням, що відповідає стандартам СЕВ за модулем і функціональними кількостями, і має такі варіанти: ЛС-А, ЛС-Б, ЛС-В, ЛС-Г.

Стаціонарне устаткування і вставки, що використовуються як підсобні столики, встановлюються на підлозі без допоміжного кріплення.

Комплектація ліній виконується у такий спосіб: на початку лінії встановлюється холодильний прилавок ЛС-2, у кінці - прилавок-каса ЛС-1; прилавки для гарячих напоїв ЛС-3 і марміт стаціонарний МСЕ-84 встановлюються на підставці; між стаціонарним устаткуванням утворюються обмежені з трьох боків один або два відсіки.

Лінії самообслуговування для відпускання комплексних обідів складаються з роздавальної стійки і рухомого роздавального облад­нання. Паралельно стійці встановлюється бар'єр.

Роздавальна стійка збирається із секцій довжиною 1350 мм (СР-1350) і 1560 мм (СР-1560), вставки В-925 і кріпиться до підлоги анкерними болтами. На стійці змонтовані напрямні для підносів, роздавальна полиця і розетки для підключення рухомих мармітів і термостата. Вставка В-925 використовується для подовження напрямних.

Шведські лінії самообслуговування (рис. 14.) укомплектовуються прилавком -мармітом, охолоджувальним прилавком (острівний, пристінний), прилавком для десертів, холодильником для вин та нейтральним прилавком. Розташовують такі лінії в готелях, ресторанах.

Рис.14. Шведська лінія самообслуговування: а - професійна; б - типу "острів"