Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_z_angliyskoyi_movi.doc
Скачиваний:
157
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
946.69 Кб
Скачать

Труднощі оволодіння діалогічним мовленням

Паралельне аудіювання і говоріння.

Трудність полягає в тому, що необхідність сприйняти і правильно зрозуміти першого партнера, з одного боку, і підготувати свою відповідь — з другого, спричиняє стан роздвоєння уваги і, як результат, неспроможність вести діалог у нормальному темпі за умови недостатнього володіння мовними засобами.

Непередбачуваність.

Діалог неможливо спланувати заздалегідь, адже мовленнєва поведінка кожного з учасників спілкування у значній мірі визначається мовленнєвою поведінкою інших партнерів. Кожному з них необхідно стежити за перебігом думки співрозмовника, часом несподіваним, а така несподіваність призводить до зміни предмета спілкування.

21. Етапи навчання діалогічного мовлення.

Підходи до навчання діалогічного мовлення:

  • "зверху вниз" - навчання розпочинається зі слухання діалогу-зразка з його наступним варіюванням-згодом і створенням власних діалогів в аналогічних ситуаціях спілкування;

  • "знизу вверх" - передбачає шлях від засвоєння спочатку елементів діалогу (реплік ДЄ) до самостійної побудови діалогу на основі запропонованої ситуації, що не виключає прослуховування діалогів-зразків.

0 етап – підготовчий – навчання реплікування - швидко й адекватно реагувати своєю реплікою на репліку вчителя/диктора, а також продукувати ініціативні репліки за зразком, що його подає вчитель (звучить з плівки або надрукований у підручнику). На цьому етапі виконуються знайомі вже вам рецептивно-репродуктивні та репродуктивні умовно-комунікативні вправи на імітацію, підстановку, відповіді на запитання, на запит певної інформації (за зразком), повідомлення інформації тощо. При навчанні реплікування важливо поступово збільшувати обсяг репліки учня — від однієї до двох-трьох фраз.

І етап - На цьому етапі використовуються рецептивно-продуктивні умовно-комунікативні вправи з обміну репліками. Учасниками спілкування є самі учні, а вчитель лише дає їм певне комунікативне завдання, де окреслюється КС і вказуються ролі, що їх виконуватимуть учні.

ІІ етап – оволодіння мікродіалогом, що розглядають як засіб вираження основних мовнокомунікатиних інтенцій партнерів по спілкуванню - навчити учнів об'єднувати засвоєні ДЄ, підтримувати розмову, не дати їй зупинитися після першого обміну репліками. На цьому етапі використовуються рецептивно-продуктивні комунікативні вправи нижчого рівня (такі, що допускають використання спеціально створених вербальни° опор для висловлювання учнів).

ІІІ етап – навчитися вести діалоги різних функціональних типів, обсяг яких відповідає вимогам чинної програми для відповідного класу і типу школи, на основі створеної вчителем (описаної в підручнику) вправи, що виконуються на третьому (заключному) етапі, відносяться до рецептивно-продуктивних комунікативних вправ вищого рівня (таких, що не дозволяють використання спеціально створених вербальних опор).

22. Система вправ для навчання діалогічного мовлення

Групи вправ:

I група - вправи для навчання "реплікування": Мета - навчити учнів "реплікування", тобто швидко й адекватно реагувати на подану вчителем/диктором репліку, а також продукувати ініціативну репліку; Вправи: умовно-комунікативні рецептивно-репродуктивні та репродуктивні вправи - на імітацію, підстановку, трансформацію, відповіді на запитання, повідомлення або запит певної інформації, спонукання до певних дій тощо. Типові режими роботи вчителя та учнів у процесі виконання вправ цієї групи: учитель - клас/клас-учитель; учитель - учень,, учитель - учень, і т. д.; учень, - учитель, учень,-учитель і т.п.

Вправа 1 — імітаційна, репліка учня - реактивна; виконується в режимі •'учитель - учень,", "учитель -учень," і т.п. Можливі режими "учитель - клас" або "фонограма - клас".

Учитель: Я театрал і цікавлюсь різними театральними жанрами і різними напрямами в музиці. Я скажу вам, чим саме я цікавлюсь. Скажіть, що цікавитесь тими самими жанрами, що й я.

У вправі вчитель може використовувати такі варійовані елементи: драма, комедія, трагедія, музична комедія, естрада, класична музика, народна музика, джаз.

II група - вправи на засвоєння ДЄ різних видів, Мета - навчити учнів самостійно вживати різні види ДЄ. Вправи - рецептивно-продуктивні умовно-комунікативні вправи на обмін репліками. Основний режим роботи — "учень 1 – учень 2", тобто робота учнів у парах. Тут необхідно зробити два попередніх зауваження: 1) кожному з пари учнів потрібно давати можливість вживати як реактивну, так і обов'язково ініціативну репліку; 2) роботу в парах слід інтенсифікувати за рахунок одночасної роботи всіх учнів на місцях та в русі, використовуючи такі прийоми, як "карусель", "рухомі шеренги", "натовп".

Учитель: До нашої школи приїхали гості - ваші ровесники з Великобри­танії (Франції, Німеччини, Іспанії). Ви хочете скласти для них культурну програму. Скажіть своєму іноземному гостю, чим цікавитеся ви, а він / вона повідомить про свої уподобання. Якщо ваші смаки співпадають, запропонуйте разом піти до відповідного театру/концертного залу. Якщо ні, порадьте своєму іноземному гостю, до якого театру/концертного залу йому краще піти.

ІІІ група - вправи на створення мікродіалогів, Мета вправ III групи - навчити учнів об'єднувати засвоєні ними ДЄ у короткі діалоги згідно з запропонованими їм навчальними КС. Вправи: рецептивно-продуктивні комунікативні вправи нижчого рівня, які допускають використання штучно створених вербальних опор. Є три основні види таких опор: мікродіалог - підстановча таблиця (вона, до речі, може бути використана і в попередній групі вправ, а тут її використання доцільне лише у слабкому класі), структурно-мовленнєва схема мікродіалогу та його функціональна схема. Вибір опори залежить від рівня підготовки класу в цілому та окремих пар учнів. Поступово їх необхідно усувати.

ІІІІ група - вправи на створення діалогів різних функціональних типів. Мета - навчити учнів створювати власні діалоги різних функціональних типів на основі запропонованої їм КС. Вправи рецептивно-продуктивні комунікативні (вищого рівня). При виконанні вправ цієї групи допускаються лише природні опори - театральні/концертні афіші, розклади руху потягів (літаків, автобусів, пароплавів), план-схеми міст/селищ, географічні карти, слайди, малюнки тощо. Продукт мовлення учнів - діалог певного функціонального типу, що включає принаймні два (рідше три) мікродіалоги. До мікродіалогів, зразки яких представлені у цьому розділі, логічно приєднується мікродіалог-вибір місця в театрі та придбання квитків, який разом з мікродіалогом-вибором спектаклю/ концерту складатиме один із основних функціональних типів діалогу - діалог-домовленість. Звичайно, другий мікродіалогтеж необхідно "провести" через усі описані етапи роботи з формування навичок і вмінь ДМ учнів.

Учитель: У нашій школі гості. Це англійські (французькі, німецькі, іспанські) школярі. Ми присутні на зборах нашого дискусійного клубу. Обговорюється питання "Як краще проводити вихідні дні?" Звичайно, у всіх вас є своя точка зору. Висловіть її. Намагайтеся переконати інших у своїй правоті. Очікуване висловлювання учнів: груповий діалог-дискусія.

Отже у навчанні діалогічного мовлення учнів можна виділити такі рівні формування діалогічних навичок і вмінь: підготовчий або нульовий - навички реплікування; перший - уміння поєднувати репліки у різні види ДЄ; другий -вміння будувати мікродіалоги з використанням засвоєних ДЄ на основі запропонованих навчальних КС; третій - вміння створювати власні діалоги різних функціональних типів на основі запропонованих КС, обсяг яких відповідає вимогам чинної програми з іноземних мов для даного класу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]