Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Авиация и космонавтика Реферат .docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
28.14 Кб
Скачать

1.3. Організація проектування ракетно-космiчних комплексiв та ракет-носіїв .

Складна структура РКК та РН , радикальна різниця у призначені , будові ,принципах роботи , використаних матеріалах та технологіях виробництва їх підсистем обумовлюють участь у розробці , зокрема , у проектуванні їх складових частин , великої кїлькості спеціалізованих проектно-конструкторських та науково-дослідних організацій , кожна з яких відповідае за одну чи кілька підсистем .

Така безліч організації з ієрархічною структурою з обов’язковим підпорядкуванням нижнього рівня вищестоячому рівню ієрархії . Керівництво у сфері управління і координації діяльності українських підприемств , установ та організацій космічної і суміжної галузей при створенні та єксплуатації РКК здійснює Національнє космічне агенство України (НКАУ) .

Проектування РКК та РН здійснюють на підставі документів , що регламентують їх розробку . Проектування об’єктів ракетно-космічної техніки , передбачене Національною космічною програмою України або документами Уряду України , здійснюють за тактико-технічним завданням державного замовника . Замовниками можуть бути юридичні та фізичні особи , зареєстровані на теріторії України , а також іноземні та міжнародні організації .

Головним підприємством-розробником є конструкторське бюро , що здійснює загальне проектування РКК та РН . Воно ж відповідає за конструкцію корпусу ракети та деякі службові системи , вузли та агрегати . Безпосередньо з ним контактують головні розробники основних складових частин РКК та РН . До таких систем належать система керування РН , двигунні установки , компоненти палева ,

6

стартовий комплекс та деякі інші, склад яких визначається особливостями

проектованих РКК та РН . Головні розробники складових частин , у свою чергу , мають ряд власних суміжних організацій , що розробляють за завданням головного розробника певної системи яку-небуть її частину ( підсистему ) .

Основою взаємодії між организаціями є два типи документів : технічні завдання на розробку кожної системи та документи наскрізного планування .

Головне підприємство-розробник РКК є замовником для підприємств-співвиконавців і на підставі ТТЗ видає їм технічні завдання на складові частини РКК та РН та укладає з ними договори ( контракти ) на виконання робіт . У разі необхідності додатково до техзавдання замовник розробляє та видає вихідні дані в узгодженному складі .

2.Актуальність для України.

Для України саме завдання проектування та розробки ракет носіїв та космічних комплексів є надзвичайно важливим ,тому що Україна є провідною космічною державою та співучасником багатьох міжнародних ракетно-космічних програм та проектів ,де використовуются українські ракети та ракетні технології(див дод.1).

3.Економічний аспект.

Оскільки процес проєктування займає декілька років він вимагає надвеликих фінансових витрат .Взагалі галузь ракетно-космічної промисловості є дуже коштовною «забаганкою»,неважливо,будь це будівництво стартової площадки(див.дод.2),або космічні дослідження ,розробка та експлуація ракет та ракетно-космічних комплексів є дуже дорогою(див.дод.3).Тому останнім часом багато країн об’єднуются для спільного та навіть міжнародного використання ракетно-космічних комплексів (див.дод.4) ,що дозволяє зменьшити витрати.

7