Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Авиация и космонавтика Реферат .docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
28.14 Кб
Скачать

Мiнiстерство Освiти I науки України Днiпропетровський Нацiональний Унiверситет iм.О.Гончара реферат

З предмету: «Основи авiації i космонавтики»

Тема реферату:

Основи загального проектування ракет-носіїв.

Виконав:Янбердiн О.Т. гр.ТЛ 09-1

Перевiрив:Линник А.К.

м.Днiпропетровськ

2011

Змiст

1.Суть проблеми.

1.1. Суть та завдання проектування ракет-носіїв та ракетно-космічних

комплексів.

1.2. Етапи роектування та їх завдання .

1.3. Організація проектування ракетно-космiчних комплексiв та ракет-носіїв .

2.Актуальність для України.

3.Економічний аспект.

4.Проблеми технічної реалізації.

5.Висновки.

6.Додатки.

2

1.1. Суть та завдання проектування ракет-носіїв та ракетно-космічних комплексів.

Коротко проектування можна охарактеризувати як вид цілеспрямованої творчої діяльності зі створення нових технічних систем .Термін “проектування” походить від латинського projectus, що означає кинутий вперед та значною мірою відображає суть цього процесу .Справді, є сенс проектувати тільки ті системи , що в даний моментне існують та які будуть функціонувати в майбутньому.

Розробка проекту нової ракети-носія обов'язково передбачає або вирішення нею нових завдань , що не розв’язуються існуючими РН , або поліпшення якості вже існуючих.

Як у першому , так і у другому випадках проектування означае крок вперед , у майбутнє.

Детальному проектуванню РН передує розробка концепції створення ракетно-космічного комплексу (РКК) , складовою частиною якого є ракета-носій. РКК та РН є складними технічними системами , будовою та характеристиками вини суттєво впливаютьодне на одного , а процеси їх проектування є сумісними та довготривалими . Рішення щодо напрямів створення РКК і РН приймають за умов пріоритетного забезпечення якості РКК у цілому .

З урахуванням наведеного можна дати таке визначення поняття ПРОЕКТУВАННЯ.

Проектування складних технічних систем - багатоетапний творчий процес розробки нових технічних рішень , націлений на виконання завдань , що раніше не вирішувались , або на підвищення досконалості нових систем порівняно з наявними прототипами .

Відмічена у цьому визначенні багатоетапність проектування – це данина складній структурі проектованого об’екта . Такі об’єкти розробляють шляхом послідовних наближень , від загального до окремого , від загальної системи до все дрібніших її складових.

Період від початку проектування РН та ракетно-космічного комплексу до зняття останнього виготовленого зразка з експлуатації називають життєвим циклом РН .

3

Він містить тривалості проектування , випробування дослідних зразків , підготовки виробництва , серійного виробництва та експлуатації РН і РКК . Загальна тривалість життєвого циклу для РН становить 40 і більше років .Із них проєктування займае до 25 відсотків часу .

Проектування є початковим та надзвичайно важливим етапом життевого циклу РН .Значимість його полягае в тому , що саме на цьому етапі закладають та забезпечують прийнятими технічними рішеннями рівень усіх корисних властивостей , що відповідають об’єктивним вимогам не тільки сьогодення , а й тим , що можуть з’явитись у майбутньому .