Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Office Word.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.10.2018
Размер:
40.56 Кб
Скачать

43. Споріднені концепції лідерства

Концепцію заміни лідерства розроблено тому, що наявні лідерські моделі не враховували ситуації, коли в лідерстві немає потреби2'. Концепція заміни лідерства визначає ситуації, у яких лідерська поведінка нейтралізована або замінена особистими рисами підлеглих, характером завдання й організацією. Наприклад, коли пацієнта привозять у відділення швидкої допомоги, то чергові лікарі не чекають, поки керівник скажс їм, що робити; вони негайно починають виконувати свої обов'язки.

Особисті риси підлеглих, які можна використати для нейтралізації лідерської поведінки, - це здібність, уміння, досвід, незалежність міркувань, професійна орієн­тація і байдужість до організаційних винагород. Зокрема, здібним досвідченим праців­никам зовсім не обов'язково нагадувати, що вони повинні робити. Подібно до цього, значна потреба підлеглого в незалежності може зробити лідерську поведінку неефек­тивною. Особливості завдання, які можуть замінювати лідерство, передбачають ру­тинність, наявність зворотного зв'язку і задоволення від виконаної роботи. Коли робота є рутинною чи простою, підлеглий може дати раду без настанов. Так само, коли зав­дання є складним, проте цікавим, і підлеглі отримують задоволення від його виконання, то вони можуть і не чекати на підтримку з боку свого керівника.Організаційні особливості, що можуть замінювати лідерство, охоплюють форма­лізацію, згуртованість колективу, відсутність гнучкості і жорстку систему винагороди. В лідерстві може не бути потреби, якщо політика і практика є формальними і негнуч­кими.

Концепція харизиатичного лідерства, передбачає, що харизма є однією з індивідуальних характеристик лідерства. Це - форма особистої привабливості, яка стимулює визнання і підтримку. За умови однакових можливостей особа, що має харизму, буде мати більше можливостей впливати на інших, ніж особа, яка цієї харизми не має. Наприклад, порівняно з керівником, який харизми не має, харизматичний лідер буде набагато сильніше впливати на поведінку підлеглих. Отже, вплив є знову фундаментальним елементом цієї концепції.Сьогодні більшість експертів визнає три елементи харизматичного лідерства в організаціях". По-перше, лідер повинен мати здатність передбачити майбутнє, визначити високі цілі і змоделювати поведінку, яка б узгоджувалась з їхнім досяг­ненням. По-друге, харизматичний лідер повинен надихати інших особистим прикладом і впевненістю в успішному втіленні запропонованих моделей. 1 по-третє, він повинен забезпечувати підлеглих своєю підтримкою і співчуттям, висловлювати свою впевне­ність у них.Ідеї харизматичного лідерства доволі популярні серед менеджерів; вони є темою численних книжок і статей. Водночас, на жаль, є не так багато досліджень, які б мали на меті проаналізувати значення і вплив харизматичного лідерства. Крім того, багатьох людей турбують етичні суперечки щодо харизматичного лідерства.

Трансформаційне лідерство йде далі від тради­ційних очікувань, його завдання - передавати іншим сенс місії, стимулювати навчаль­ний досвід і заохочувати нові способи мисленняи. В умовах швидких змін і неспокій­ного середовища трансформаційних лідерів щораз частіше трактують як необхідну умову успішного бізнесу.В одній із недавніх статей було визначено сім умов успішного лідерства: довіра до підлеглих, бачення перспективи, збереження спокою, заохочення ризику, фаховість, толерування протилежних поглядів і спрощення ситуації3'. Хоча цей перелік є резуль­татом побіжного огляду літератури з лідерства, він, як і процитовані приклади ефектив­ного лідерства, узгоджується з поглядами на трансформаційне лідерство.