Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (18).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Зміст

1. Введення.

2.Основні галузі економіки. 3. Державна економічна політика.

4. Висновок.

Введення

Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії, складається з чотирьох великих територій: Англії, Шотландії, Уельсу та Північної Ірландії. Площа країни 244.1 тис. кв. км. [1] Велика Британія є однією з найбільш розвинених капіталістичних країн. Саме Великобританія є однією з самих «старих» країн з ринковою економікою, саме в ній зародилися капіталістичні виробничі відносини, виникли перші міжнародні компанії. Великобританія була першою морською і торгової державою і протягом декількох століть володіла найбільшим морським флотом у світі. Острівне положення при перетині міжнародних морських і повітряних шляхів створило вигідні умови для розвитку різнобічних зовнішніх зв'язків країни. Протягом тривалого часу Великобританія була найбільшим експортером капіталу, до середини XX ст. володіла найбільшими колоніями в світі. У період після Другої світової війни економічна міць Великобританії похитнулася, країна втратила майже всіх своїх колоній, зросла фінансова та економічна залежність від США. Великобританія володіє обмеженими запасами природних ресурсів. Але з енергоресурсів має найбільші запаси в ЄС: щорічно видобувається понад 270 тис. т нафти. За підрахунками експертів, запаси нафти складають близько 6000 млн. т, запаси газу оцінюються приблизно в 3.5 трлн. куб. м.

У наш час Великобританія є високорозвиненою індустріальною країною, займає важливе місце в світовому господарстві. Вона знаходиться на дев'ятому місці в світі і на четвертому-п'ятому місці у Європі за обсягом ВВП, посідає п'яте місце у світі за рівнем промислового виробництва. На її частку припадає 4,2% сукупного ВВП і 1% населення світу (58 млн. чол.). Працездатне населення становить майже половину всього населення Великобританії. За обсягом промислового виробництва Великобританія перебуває на п'ятому місці серед країн з розвиненою економікою. [2] За обсягом закордонних інвестицій Великобританія стоїть на другому місці в світі. Вона володіє великим діючим флотом.

Основні риси економіки Великобританії - незалежність, інтегрованість у світову економічну систему, помірний рівень розвитку.

За післявоєнні десятиліття Великобританія поступилася позиції ряду країн, але в 1970-80-і рр.. сталася відносна стабілізація її економічного становища в світі і серед країн з розвиненою економікою. У 1973 році Великобританія вступила в Європейське Співтовариство. У середині 80-х років Великобританія домоглася помітного поліпшення своїх позицій у світовій економіці, у країні почалася структурна перебудова господарства, покращилися умови процесу накопичення капіталу, різко зросла продуктивність праці, прискорилися процеси інтернаціоналізації. Були створені нові робочі місця, завдяки чому знизився рівень безробіття. Істотно знизилися темпи інфляції. Великобританії вдалося не тільки наздогнати, а й випередити своїх партнерів по ЄС з головним економічним показникам.

Однак місце і значення держави не може бути виміряна тільки його часткою у світовому промисловому виробництві та міжнародної торгівлі. У наш час Великобританія як і раніше залишається однією з найбільших держав, має серйозний вплив на розвиток міжнародних економічних і політичних відносин. .