Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
obw_eczamen.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
26.10.2018
Размер:
155.29 Кб
Скачать

18.1. Сформулюйте правила безпечної по­ведінки людей під час аварій на систе­мах життєзабезпечення (водонапірна станція, лінія електропередач, котельня тощо).

При відключенні холодного водопостачання можливе користування водою з артезіанських свердловин, а також з відкритих водоймищ. Воду з артезіанських свердловин глибиною більш ніж 400 м можна вживати сирою, без кип'ятіння, воду з відкритих джерел, особливо в екологіч­но несприятливих районах, а також з колодязів і неглибоких артезіанських свердловин необхідно відстоювати протягом 2—3 днів, а потім кип'ятити, обережно зливаючи її з осаду. При тривалому відключенні водопостачання найкраще виїхати за міс­то. Якщо це неможливо, у будинку необхідно мати достатній запас води для побутових і сантехнічних потреб. У випадку відключення гарячого водопостачання воду гріють на газових плитах, в електричних водонагрівачах, у казані над багаттям на дворі.

Останнім часом дуже часто трапляються відключення електроенергії. У момент подальшого включення, коли створюються великі напруги і пус­кові струми через одночасне включення великої кількості електроприладів, стара проводка не витримує, і тому відбувається її самозаймання. Відбу­вається також і самозаймання побутових приладів.

Для запобігання подібним випадкам необхідно у разі відключення елек­троенергії відключати електропобутові прилади від мережі.

У випадку відключення електроенергії для освітлення приміщення не­обхідно застосовувати акумуляторні і гасові ламіга, свічки. При цьому необхідно пам'ятати про правила пожежної безпеки.

У випадку відключення теплопостачання слід ретельно утеплити вхідні і балконні двері, віконні прорізи, забивши щілини матеріалом, що ізолює, додатково оббити двері повстю (зовні), зсередини дверний проріз від стелі до підлоги варто завісити цупкою ковдрою. Штори на вікнах повинні бути максимально цупкими, довгими — від стелі до підлоги, бажано світлих тонів. Вікна повинні бути зашторені постійно. Якщо зазначені заходи не дали належного результату, всій родині слід зібратися в одній кімнаті з мінімальною площею вікон і дверей, у якій і намагатися створити тепловий комфорт. Спати потрібно разом під загальною ков­дрою. Якщо і це не дасть результату, у кімнаті необхідно спорудити тепловий термос і усім переселитися туди.

Час від часу необхідно робити вправи для зігрівання.

Якщо ж відключили центральне опалення, але збережене електропос­тачання, скористайтеся промисловими обігрівачами, розганяйте тепло по кімнаті за допомогою побутового вентилятора.

18.2.У чому полягає перша допомога при харчових отруєннях?

Харчові отруєння виникають у результаті вживання в їжу неякісних продуктів, отруйних грибів і рослин.

Отруєння харчовими продуктами виникають після вживання продуктів, що зберігалися поза холодильником

; продуктів невідомого походження; продуктів, що пройшли неякісну обробку; прострочених м'ясних, рибних і овочевих консервів заводського і домашнього приготування.

Отруєння грибами заподіюють велику шкоду здоров'ю людей і часто призводять до їх загибелі. Часті отруєння після вживання в їжу невідо­мих грибів. Останнім часом відомі випадки отруєння їстівними грибами; Вони стають смертельно небезпечними, тому що усмоктують з ґрунту різні хімічні сполуки..

Існує три групи отруйних грибів: уражаючі шлунково-кишковий тракт (опеньок несправжній, печериця отруйна), нервову систему (мухомор), а та­кож печінку і нирки (бліда поганка).

При отруєнні харчовими продуктами і грибами (за винятком блідої по­ганки) через 2—6 годин після вживання з'являються нудота, блювота, біль у животі, а потім додається діарея.

При отруєнні блідою поганкою симптоми отруєння можуть проявитися че­рез три Доби, коли нездужання звичайно не пов'язують з грибами.

У випадку отруєння необхідно негайно викликати «швидку допомогу», а до її приїзду промити шлунок. Можна випити кип'ячену підсолену воду або слабкий розчин марганцівки, потім прийняти активоване вугілля. До прибуття «швидкої допомоги» постраждалого необхідно укласти в постіль, до ніг і живота прикласти теплі грілки, давати пити невеликими порціями підсолену воду. Можна пити міцний чай, молоко з медом.

Білет 1 9

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]