Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Farmkaologiya_Testi_Baza_2017-506576528.doc
Скачиваний:
1062
Добавлен:
23.08.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Серцеві глікозиди

Хворому з кардіогенним шоком, гіпотензією, задухою, і набряками ввели неглікозидний кардіотонік. Вкажіть, який саме препарат був введений хворому.

A * Добутамін

B Кофеіну натрію бензоат

C Кордіамін

D Етимізол

E Бемегрид

Хворий з хронічною серцево-судинною недостатністю приймав дігоксин. Після призначення додаткової терапії розвинулись явища інтоксикації серцевими глікозидами. Який препарат може викликати підсилення інтоксикації серцевими глікозидами?

A *Кальцію хлорид.

B Калію хлорид.

C Магнію хлорид.

D Аспаркам

E Розчин глюкози.

Хворий поступив до стаціонару з гострою серцево-судинною недостатністю. Який препарат необхідно використати в даному випадку?

A *Корглікон.

B Дігітоксин.

C Дігоксин в таблетках.

D Адреналін.

E Аміодарон.

У хворого при комбінованій терапії хронічної серцевої недостатності дігитоксіном та фуросемідом розвинулась різка м’язова слабкість. Які електролітні порушення можна виявити в крові?

A *Гіпокаліємія

B Гіперкаліємія

C Гіпокальціємія

D Гіперкальціємія

E -

У хворого, що страждає на хронічну серцево-судинну недостатність в процесі дігіталізації з’явились слідуючи симптоми: головний біль, втома, нудота, порушення кольорового зору (навколишні предмети сприймаються в зеленому кольорі). На ЕКГ з’явилась синусова брадикардія та ознаки порушення атріовентрикулярного проведення. Який засіб можна застосувати для зменшення симптомів інтоксикації?

A *Унітіол

B Налоксон

C Бемегрид

D Дипіроксим

E Атропіну сульфат

Хворий на хронічну серцеву недостатність тривалий час приймав препарат з групи серцевих глікозидів. У нього з’явились нудота, слабкість, екстрасистолія. Яке явище обумовило розвиток цих симптомів?

A. * Матеріальна кумуляція

B. Функціональна кумуляція

C. Звикання

D. Лікарська залежність

E. Ідіосінкразія

Хворому, що страждає на хронічну серцеву недостатність, лікар порадив провести профілактичний курс лікування кардіотонічним препаратом з групи серцевих глікозидів, який приймають ентерально. Який препарат було рекомендовано хворому?

А. Корглікон

В. Строфантин

С. Кордіамін

D. Кордарон

Е.* Дигоксин

Для лікування хронічної серцевої недостатності хворий приймає дигоксин. Який діуретичний засіб може збільшити токсичність дигоксину за рахунок посиленого виведення з організму іонів К+ ?

А. Панангін

В. Силібор

С.* Гідрохлортіазид

D. Спіронолактон

Е. Лізиноприл

Хворий надійшов до стаціонару з гострою серцево-судинною недостатністю. Який препарат необхідно призначити хворому в даному випадку?

А. *Корглікон

В. Дигоксин в таблетках

С. Адреналіну гідрохлорид

D. Дигітоксин

Е. Аміодарон

У хворого на хронічну сердцеву недостатність в процесі лікування препаратами наперстянки виникли симптоми, що свідчать про початок токсичної дії серцевих глікозидів. Який препарат необхідно призначити для зменшення негативної дії серцевих глікозидів.

A. * Калія хлорід.

B. Діпіроксим.

C. Етімізол.

D. Атропіна сульфат.

E. Кофеін-натрія бензоат.

Хворому на миготливу аритмію, в анамнезі якого бронхіальна астма, треба призначити протиаритмічний засіб. Який препарат з цієї групи протипоказаний хворому?

A.* Анаприлін

B. Аймалін

C. Верапаміл

D. Ніфедипін

E. Новокаїнамід

У хворого на гіпертонічну хворобу розвинулася гостра серцева недостатність. Який з наведених засобів найбільш доцільно використати в даному випадку?

A. Дигоксин

B. Кофеїн

C. *Корглікон

D. Кардіовален

E. Кордіамін

Хворому, який скаржиться на хронічну серцеву недостатність, призначили дігітоксин. Однак, через тиждень після початку прийому препарату у хворого з’явились ознаки інтоксикації препаратом (брадикардія, нудота, екстрасістолія), хоч одноразова доза його не привищувала терапевтичної і строк курсу лікування не вийшов. Як називається явище, що розвинулось?

A. * Матеріальна кумуляція

B. Функціональна кумуляція

C. Толерантність

D. Тахіфілаксія

E. Ідіосінкразія

Хворий перебував на лікуванні в кардіологічному відділенні з приводу декомпенсованої хронічної серцевої недостатності. Йому був призначений дигітоксин в дозі 0,0001г з першого дня перебування в стаціонарі, але покращення він відмітив тільки через тиждень. Повільне настання ефекту препарату лікар пояснив:

A. *Стійким зв’язуванням дигітоксину з білками плазми крові

B. Недостатньою дозою дигітоксину

C. Недостатнім всмоктуванням препарату в кишечнику

D. Посиленням діурезу

E. Недостатньою кількістю вуглеводів у дієті

Хворому з серцевою недостатністю та набряками призначили дигитоксин. З чим пов'язаний кардіотонічний ефект серцевих глікозидів?

A. *Блокада Na/K АТФ-ази

B. Стимулювання Na/K АТФ-ази

C. Рефлекторним вливом на сердце

D. Пригніченням провідності міокарду

E. Непрямою активацією адренорецепторів

До приймального відділення надійшов хворий зі скаргами на набряки, частий пульс, задишку, синюшність слизових оболонок. Поставлений діагноз: хронічна серцева инедостатність. Що необхідно призначити хворому для покращення самопочуття?

A. *Дигоксин

B. Папаверину гідрохлорид

C. Мезатон

D. Кордіамін

E. Нітрогліцерин

Хворий на серцеву недостатність ІІ стадії з великими набряками, тахікардією, розладом травлення та сну потребує лікарську терапію. Яке із приведених серцевих гликозидів короткої дії стане найбільш ефективним у цьому випадку?

A. *Дигоксин.

B. Дигітоксин.

C. Адонізід.

D. Кардіовален.

E. Целанід.

У чоловіка 48 років розвилася гостра серцева недостатність. Лікар-інтерн запропонував ввести хворому строфантин, але лікар швидкої допомоги, дізнавшись, що хворий тривалий час приймав дигітоксин відхилив цю пропозицію. Яке явищ мало виникнути при введенні строфантину?

A. *Кумулятивний ефект.

B. Зниження активності.

C. Порушення зору.

D. Погіршення дихання.

E. Послаблення елімінації.

До чоловіка 56 років була викликана швидка допомога в зв`язку з гострим нападом серцевої недостатності. Коли фельдшер приготував шприц з 1 мл 0.025% розчину строфантину, лікар попросив його почекати і довідався у рідних які ліки приймав хворий на протязі останніх тижнів. Почувши про один препарат, він вирішив знизити дозу строфантину. Який препарат примусив лікаря зменшити дозу серцевого глікозиду?

A.* Настій трави горицвіта.

B. Верошпірон.

C. Сульфокамфокаїн.

D. Анаприлын

E. Тріамтерен.

До приймального вiддiлення лiкарнi доставлено хворого з вираженими явищами гостроi серцевоi недостатностi. Яким iз зазначених препаратiв можна йому термiново допомоготи?

A.* Корглiкон

B. Етазол

C. Дiтiлiн

D. Фiзостигмiн

E. Дигитоксiн

Хворому з застійною серцевою недостатнiстю призначили серцевий глiкозид, який характеризується високою бiодоступнiстю, мiцним зв`язком з бiлками плазми, бiотрансформацiєю в печінцi, вираженою кумуляцiєю. Визначте препарат.

A.* Дигiтоксин

B. Настiй трави горицвіту

C. Корглiкон

D. Целанiд

E. Строфантин

Хворий надійшов до стаціонару з гострою серцево-судинною недостатністю. Який препарат необхідно використати в даному випадку?

A.* Строфантин.

B. Дігітоксин.

C. Дігоксин в таблетках.

D. Адреналін.

E. Аміодарон.

Після прийому препарату у хворого з серцевою недостатністю зменшилася частота скорочень серця, пульс став кращого наповнення, зменшилися набряки, збільшився діурез. Вкажить, який препарат приймав хворий:

A. * Дигоксин

B. Анаприлін

C. Верапаміл

D. Дилтіазем

E. Резерпін

У хворого на фоні прийому дігітоксину з'явилась бігемінія, різка м'язова слабкість, діарея, блювання, порушення зору. Які препарати можуть ослабити явища отруєння?

A. *Препарати калію.

B. Препарати кальцію.

C. Препарати магнію.

D. Препарати заліза

E. Препарати натрію

Хворий страждає на слабкість, задишку, набряки нижніх кінцівок. Діагноз – хронічна серцева недостатність. Який засіб необхідно призначити хворому в першу чергу?

A. * Дігитоксин

B. Кофеїн

C. Папаверін

D. Анаприлін

E. Раунатін

Хворому з кардіогенним шоком, гіпотензією, задухою, і набряками ввели неглікозидний кардіотонік. Вкажіть, який саме препарат був введений хворому.

A. * Добутамін

B. Кофеіну натрію бензоат

C. Кордіамін

D. Етимізол

E. Бемегрид

У хворого 68 років, який страждає серцевою недостатністю та протягом тривалого часу приймав препарати наперстянки, з’явилися явища інтоксикації, які швидко нівелювалися застосуванням донатора сульфгідрильних груп унітіолу. Який механізм терапевтичної дії цього засобу?

A. *Реактивує натрій-калієву-АТФ-азу мембран міокардіоцитів.

B. Зменшує накопичення іонізованого кальцію

C. Гальмує вивільнення калію з міокардіоцитів

D.Сповільнює поступлення натрію в міокардіоцити

E. Підвищує енергозабезпечення міокарду

Хворому 50 років з хронічною серцевою недостатністю і тахіаритмією призначили кардіотонічний препарат. Вкажіть, який з препаратів призначили хворому?

A. *Дигоксин.

B. Дофамін.

C. Добутамін.

D. Аміодарон.

E. Мілдронат.

Серцеві глікозиди зменшують активність калій-натрієвої-АТФ-ази. Як при цьому змінюється збудливість серцевого м`язу?

A. * Знижується

B. Підвищується

C. Не змінюється

D. Значно підвищується

E. Зникає

Хворому на гостру серцеву недостатність було введено серцевий глікозид швидкої дії. Який з перелічених засобів було введено?

A.* Строфантин

B. Адонізид

C. Дигітоксин

D. Целанід

E. Мілринон

Хворому на гостру серцеву недостатність з рефрактерністю до серцевих глікозидів було введено добутамін. Який механізм дії цього препарату?

A. Стимуляція бета1-адренорецепторів

B. Комплексоутворення з фосфоліпідами мембрани

C. Блокада К+, Na+- АТФ-ази

D. Пригнічення активності фосфодіестерази

E. Підвищення тонусу n.vagus

Хворому з набряками серцевого походження призначили наперстянку в порошку. Через деякий час з'явились ознаки дігіталісної інтоксикації: екстрасистолія, диспепсія. Чим ліквідувати ускладнення?

A.* Солями калію.

B. Солями кальцію.

C. Солями магнію.

D. Гангліоблокаторами.

E. М-холіноблокатори.

Хворий хронічною серцевою недостатністю тривалий час приймав серцевий засіб. На певному етапі лікування з'явилися порушення серцевого ритму у вигляді групових екстрасистол і блокади провідності. Яке це засіб?

A. * Дигоксин

B.Добутамін

C.Еуфіллін

D.Кофеін

E.Адонізід

Міокардіосклероз у 60-річного пацієнта супроводжується хронічною серцево недостатністю. Дігоксін був використаний для дігіталізації и теперь його вводять по невелікій індівідуальній дозі для підтримки серця в стані компенсації. Який механізм дії відповідає за позитивну інотропну дію цього препарату?

A * Блокада Na + / K + АТФ-ази

B Блокада фосфодіестерази

C Блокада кальцієвіх каналів

D Активація кальцієвіх каналів

E Стімуляція бета1-адренорецепторів

У приймальне відділення поступив хворий зі скаргами на набряки, частий пульс, задишку, синюшність слизових оболонок. Поставлений діагноз: хронічна серцева недостатність. Що необхідно призначити хворому для покращення самопочуття?

A. Кордіамін.

B. Папаверину гідрохлорид.

C. Мезатон.

D. *Дигоксин.

E. Нітрогліцерин.

Дигоксин застосовується як перорально, так і внутрішньовенно. Яка біодоступність цього препарату при внутрішньовенному введенні?

А 100%

В 75%

З 15%

D 20%

Е 25%

Хворому після хірургічного втручання на серці призначений добутамін. З якою фармакологічною властивістю препарату це пов'язано?

А.* З позитивною інотропною дією

В. З впливом на М-холінорецептори

С. З впливом на α-адренорецептори

D. З негативною інотропною дією

Е. З впливом на автоматизм міокарда

Хворому 75 років з гострою серцевою недостатністю було призначено добутамін. Що лежить в основі терапевтичної дії препарату?

А* Стимуляція β1-адренорецепторів

В Гальмування входу Са2+ в клітину

С Блокування α-адренорецепторів

D Пригнічення активності фосфодіестерази

Е Пригнічення β1-адренорецепторів

Під час маніпуляції в стоматологічному кабінеті у хворого виникли ознаки гострої серцевої недостатності. Який препарат слід негайно ввести хворому?

  1. *Корглікон

  2. Дигітоксин

  3. Каптоприл

  4. Резерпін

  5. Надолол

Пацієнту з метою лікування гострої серцевої недостатності лікар призначив серцевий глікозид, що містить суму глікозидів з листя конвалії і проявляє виражений стимулюючий ефект на блукаючий нерв. Вкажіть цей препарат.

  1. *Корглікон

  2. Строфантин

  3. Дигітоксин

  4. Адонізид

  5. Лантозид