Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Farmkaologiya_Testi_Baza_2017-506576528.doc
Скачиваний:
1062
Добавлен:
23.08.2018
Размер:
1.34 Mб
Скачать

Протисифілітичні засоби

Хвора, 19 років, на первинний сифіліс отримує комплексну терапію, до складу якої входить натрієва сіль бензил-пеніціліну. Який механізм дії цього препарату?

A * Блокада синтезу петдидогліканів микробної оболонки

B Блокада синтезу білків цитоплазми

C Блокада тіолових груп ензимів

D Блокада синтезу РНК

E Блокада синтезу ДНК

За даними бактеріоскопії мазку з уретри у хворого виявлено гонорею. Враховуючи, що препаратами вибору для лікування гонореї є фторхінолони, хворому необхідно призначити:

A *Ципрофлоксицин

B Фуразолідон

C Фторурацил

D Уросульфан

E Цефазолін

Хворий 37 років госпіталізований в венерологічне відділення з діагнозом сифіліс. Який із перелічених препаратів буде використовуватися для лікування хворого?

A. *Бензилпеніцилін

B. Бісептол

C. Нітроксолін

D. Левоміцетин

E. Тетрациклін

У хворого на сифіліс при лікуванні препаратами вісмуту з'явилися сірі плями на слизовій оболонці ротової порожнини та симптоми нефропатії. Який засіб використовують як антидот при отруєнні препаратами вісмуту?

A. *Унітіол

B. Метиленовий синій

C. Налоксон

D. Бемегрид

E. Налорфін

Хвора на первинний сифіліс отримує комплексну терапію, до складу якої входить натрієва сіль бензилпеніціліну. Який механізм дії цього препарату?

A. * Блокада синтезу петдидогліканів микробної оболонки

B. Блокада синтезу білків цитоплазми

C. Блокада тіолових груп ензимів

D. Блокада синтезу РНК

E. Блокада синтезу ДНК

Вкажіть антибіотик першого вибору для лікування сифілісу.

А* Бензилпеніциліну натрієва сіль

В Ацикловір

С Рифампіцін

D Метронідазол

Е Хінгамін

Хворому на сифіліс призначили засіб, в основі механізму дії якого лежить порушення утворення муреїну, що призводить до загибелі збудника. Визначте цей препарат:

А. Бійохінол.

В. Ципрофлоксацин.

С. Доксацикліну гідрохлорид.

D. *Бензилпеніциліну натрієва сіль.

Е. Азитроміцин.

Хворий 37 років, госпіталізований у венерологічне відділення з діагнозом сифіліс. Який із перелічених препаратів буде використовуватися для лікування хворого?

A. Нітроксолін.

B. Бісептол.

C. *Бензилпеніцилін.

D. Левоміцетин.

E. Тетрациклін.

Протималярійні засоби

Для запобігання віддалених рецидивів чотиридобової малярії пацієнту 42 років призначили примахін. Вже на 3 добу від початку лікування терапевтичними дозами препарату у пацієнта з’явились болі в животі та в ділянці серця, диспепсичні розлади, загальний ціаноз, гемоглобінурія. Що послужило причиною розвитку побічної дії препарату?

A. * Генетична недостатність глюкозо-6-фосфат-дегідрогенази

B. Кумуляція лікарського засобу

C. Зниження активності мікросомальних ферментів печінки

D. Сповільнення екскреції з сечею

E. Потенціювання дії іншими препаратами

Хворий на триденну малярію тривало лікується хінгаміном. Який механізм антималярійної дії визначає його лікувальний ефект?

А Гематошизонтропний

В Гістошизотропний

С Гамонтотропний

D Споронтотропний

Е Споронтоцидний

Хворому на склеродермію призначено хінгамін. Який вид фармакологічної активності хінгаміну використано для лікування цього аутоімунного захворювання?

А Протизапальний

В Протималярійний

С Протиалергічний

D Імуностимулювальний

Е Антианемічний

Для профілактики виникнення інфекційної хвороби при відвідуванні африканської країни призначили хінгамін. До якої групи фармакологічних засобів відносять цей препарат?

A *Протималярійні

B Протимікозні

C Протилейшманіозні

D Протиглистні

E Протибалантидіозні

Препарат чинить згубний вплив на еритроцитарні форми малярійних плазмодіїв, дизентерійну амебу. Застосовується для лікування і профілактики малярії, лікування амебіазу і колагенозів. Визначте цей препарат.

A * Хінгамін

B Еметину гідрохлорид

C Тетрациклін

D Еритроміцин

E Хінін

Здорова людина перебуває в небезпечному по захворюванню на малярію районі. Який із зазначених препаратів необхідно призначити з метою особистої хіміопрофілактики малярії ?

A * Хінгамін

B Сульфален

C Тетрациклін

D Метронідазол

E Бісептол

Перед відрядженням за кордон лікарю з метою особистої профілактики малярії призначено засіб з гістошизонтоциною дією. Який препарат одержав спеціаліст?

A *Хінгамін

B Бісептол

C Доксициклін

D Мефлохін

E Хінін

Хворому на склеродермію (колагенове захворювання) був призначено імунодепресант, який відноситься до групи протималярійних засобів, похідних хіноліна. Препарат хворий приймав тривалий час. З часом у нього знизилась вага, посивіло волосся, погіршилась гострота зору, з’явилося миготіння перед очима. Було призначено обстеження у окуліста, який відмінив препарат. Визначте, яким препаратом лікували хворого:

A. Хінгаміном.

B. Циклофосфаном.

C. Хіноцидом.

D. Кризанолом.

E. Метотрексатом.

Перед відрядженням за кордон лікарю, з метою особистої профілактики малярії, призначено засіб з гістомизонтоцидною дією. Який препарат одержав спеціаліст?

A. *Хлоридин

B. Бісептол

C. Доксициклін

D. Примахін

E. Хінін

4. Здорова людина перебуває в небезпечному по захворюванню на малярію районі. Який із зазначених препаратів необхідно призначити з метою особистої хіміопрофілактики малярії ?

A. * Хлоридин

B. Сульфален

C. Тетрацеклін

D. Метронідазол

E. Бісептол

Препарат чинить згубний вплив на еритроцитарні форми малярійних плазмодіїв, дизентерійну амебу. Застосовується для лікування і профілактики малярії, лікування амебіазу і колагенозів. Визначте цей препарат.

A. * Хінгамін

B. Еметину гідрохлорид

C. Тетрациклін

D. Еритроміцин

E. Хінін

Пацієнт звернувся до лікаря з приводу того, що йому необхідно виїхати на тривалий час в тропічну країну. Який препарат повинен призначити лікар для особистої профілактики малярії ?

A. *Примахін

B. Клотримазол

C. Мебендазол

D. Фуразолідон

E. Фенасол