Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нєрух відповіді 2017.docx
Скачиваний:
80
Добавлен:
06.06.2017
Размер:
97.34 Кб
Скачать

21. Журналістський твір. Поняття про композицію твору, її залежність від жанру.

Журналістський твір – продукт журналістської творчості.

Композиція – це зумовлена задумом, змістом побудова твору, поєднання частин, компонентів, їх гармонія співвідношення.

Композиція - це, по-перше, розташування та зв”язок частин у творі. Композиція як структура твору включає в себе таке з”єднання його окремих частин, в якому другорядне підпорядковується головному і яке надає ідейному змістові найбільшої яскравості і найдоступнішої простоти.

У творах різних жанрів існують цементуючі вузли. У замітці - це факт. З нього, як правило, замітка починається, . Довкола факту групуються подробиці, деталі. В основі звіту - важлива розмова. Своєрідним стержнем є перебіг розмови - це збори, чи сесія, конференція, чи нарада. Тут багато важить вміння відібрати головне, найсуттєвіше, зробити його композиційним центром розповіді. Композиційною основою репортажу є подія. Хід події, її перебіг становить своєрідний хребет твору. Це надає розповіді відповідної динаміки.

У газетному репортажі про подію розповідається, у телевізійному репортажі - вона наочно відтворюється.

У статті - наявний розвиток думки на основі різноманітних, як правило, фактів і явищ. Значно складнішою є композиція художньо-публіцистичних жанрів - зарисовки, нарису, фейлетону, памфлету. У них, по-перше, життєві явища і факти аналізуються, по-друге, проблеми розкриваються через людей, шляхом образного відтворення дійсності. А це неможливо без розгляду життєвих суперечностей, без відображення конфліктів.

22. Конфлікт і сюжет. Своєрідність конфлікту у журналістському творі. Елементи сюжету у безсюжетному творі.

Конфлікт у журналістському творі - це відображення реальних суперечностей життя. Суперечність, конфлікт породжують проблему. Звернення до суперечності як до джерела будь-якого розвитку дає можливість журналістові проникнути у суть подій і явищ, бачити за зовнішньою оболонкою подій і процесів їх суперечливу сутність - значить писати проблемно.

Конфлікт у свою чергу викликає запитання. Пошуки відповідей на них спонукають журналіста до роздумів, аргументації, змушують його переконувати читача у правильності своєї позиції.

Сюжéт — це подiя чи система подiй, у яких розкриваються характери, що розв'язують суперечностi мiж ними.

  • сукупність подій, дій, що визначають характер зображуваного;

  • система подій у літературному творі, через які автор розкриває характери персонажів і весь зміст твору;

  • тема, об'єкт зображення в живописному, музичному творі і т. ін.

  • Експозицiя

  • Зав'язка

  • Розвиток дiї

  • Кульмінація

  • Розв'язка