Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория ЕП.docx
Скачиваний:
77
Добавлен:
24.12.2016
Размер:
123.62 Кб
Скачать
  1. Мале підприємництво: поняття, значення, основні чинники ефективного розвитку.

Мале підприємство - підприємство, на якому середньооблікова чисельність працюючих за рік не перевищує п'ятдесяти осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції за цей же період не перевищує суми, еквівалентної п'ятистам тисячам євро за середньомісячним курсом НБУ щодо гривні.

Чимала роль малого бізнесу в здійсненні прориву на важливіших напрямах науково-технічного прогресу, насамперед у галузях електроніки, кібернетики та інформатики. В США на малий бізнес припадає близько 50% науково-технічних розробок.

Розвиток малого бізнесу також виступає дійовим фактором, що пом'якшує соціальну напругу і сприяє демократизації ринкових відносин, тому що саме він є фундаментальною основою формування "середнього класу", а отже, й послаблення властивої ринковій економіці тенденції до соціальної диференціації.

У нашій країні малому підприємництву поки що не приділяється належної уваги. Сьогодні фактично ще не розроблена чітка концепція і всебічно не обґрунтована програма розвитку цієї форми господарювання.

Види підприємств:

Індивідуальне - це підприємство, що засноване на особистій власності окремої особи та виключно на її праці; сімейне ж підприємство засновується на власній праці членів однієї сім'ї, які проживають разом. Майно індивідуального підприємства "формується з майна громадянина, одержаних доходів та інших законних джерел. Індивідуальне підприємство може бути створене також у результаті придбання громадянином державного або комунального підприємства.

Інший вид малих підприємств - кооперативи або колективні підприємства, чисельність працюючих у яких не перевищує установлених обмежень. Кооператив являє собою об'єднання декількох громадян для спільної господарської діяльності на основі договору між ними. Майно кооперативу формується за рахунок вкладів учасників, одержаних доходів та інших законних джерел і належить його учасникам на правах пайової часткової власності.

  1. Договірні взаємовідносини і партнерські зв’язки у бізнесі.

Договір (контракт, угода) — це форма документального закрі­плення партнерських зв'язків (предмета договору, взаємних прав та обов'язків, наслідків порушення домовленостей). Він опосеред­ковує взаємини в процесі праці, виробництва і реалізації продукції чи надання різноманітних послуг.

види договорів: установчий та підприємницький. Установчий договір є письмовим документом, що засвідчує волевиявлення фізичних чи юридичних осіб щодо заснування нового організаційно-правового утворення для реалізації конкретної підприємницької ідеї. Підприє­мницький договір відображає згоду сторін (партнерів) стосовно без­посереднього здійснення вибраної підприємницької (бізнесової) діяльності в певній організаційно-правовій формі. Взаємини між підприємцями, які оформлені договірними, характеризують парт­нерські зв'язки. Спонукальним мотивом встанов­лення партнерських зв'язків є реальний порядок дій для практич­ної реалізації бізнес-проекту. Форму партнерських зв'язків завжди пропонує один з бізнесменів-партнерів, а конкретна форма таких зв'язків залежить від специфічних особливостей даного бізнесу.

Найважливіші форми співробітництва (партнерських зв'язків)за напрямами:

Проектне фінансування — форма підприємницького спів­робітництва, коли:

Управління за контрактом — форма партнерських зв'яз­ків, здійснюваних через передачу одним підприємцем іншому «ноу-хау» управлінського характеру та забезпечення останнім інвестування процесу практичного його використання.

Бартерні операції (бартер) — форма реалізації укладеної угоди про попередньо узгоджені номенклатуру і пропорції об­мінюваних товарів, а також строків обопільних поставок про­дукції.

Форвардна угода — документально оформлений договір, що потребує термінової практичної його реалізації.

Угода про передачу інформації у вигляді «ноу-хау» — угода, яка реалізується обов'язково за певну матеріальну винагороду, умови і розміри котрої передбачено в такій угоді. Факторинг — фінансово-економічні взаємовідносини між підприємцями і так званими фактор-фірмами (найчастіше ба­нками), які беруть на себе дебіторську заборгованість або ку­пують вимоги (рахунки фактур) щодо сплати боргу.

Комерційний трансферт — форма обопільного придбання партнерами капіталу в національній валюті в певних розмірах за договірною ціною з наступним її зарахуванням на рахунок покупця в національному банку країни-продавця.

Соседние файлы в предмете Экономика предприятия