Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Теория ЕП.docx
Скачиваний:
77
Добавлен:
24.12.2016
Размер:
123.62 Кб
Скачать
  1. Сутність, елементний склад та принципи здійснення товарної політики підприємства.

Товарна політика — це складова частина плану розвитку підприємства (бізнес-плану). Розробка товарної політики передбачає виконання наступного переліку робіт: • комплексний аналіз можливостей діючих ринків з позиції забезпечення успішної реалізації попередньої номенклатури продукції, тобто оцінка ринків збуту; • оцінка рівня конкурентноздатності власного товару й аналогічного товару, виробленого конкурентами; • вибір найбільш сприятливих ринків і встановлення для кожного з них відповідної номенклатури продукції, обсягу реалізації, ціни; • аналіз зміни виторгу, визначення її оптимальних обсягів і відповідних їм цін, а також розробка плану перспективної номенклатури продукції з урахуванням її конкурентноздатності. По кожній товарній одиниці, включеній в асортиментний портфель в рамках проведеної товарної політики, приймається рішення про марочне найменування: використовувати єдину марочну назву для всіх товарів, чи назва фірми в сполученні з індивідуальними марками товарів, чи застосувати багатомарочний підхід (дві і більш марки для однієї товарної категорії). Під сервісним обслуговуванням розуміється надання безкоштовних послуг, зв'язаних із самим реалізованим товаром. Характерною рисою сервісних послуг є те, що ціна товару не зміниться в залежності від того, скористається ними чи покупець відхилить їх. Вибір підприємством каналу поширення товару також є елементом товарної політики. Традиційний ланцюжок поширення товару: виробник — оптовик — роздрібний торговець — споживач. Але можуть бути й інші можливості поширення товару. Основою для вибору того чи іншого каналу є властивості самого товару, а також додаткові вимоги, пов'язані з порядком продажу, збереження й обслуговування даного товару.

  1. Ціни на продукцію підприємства: поняття, елементний склад, види та методи встановлення.

Ціна – грошовий вираз вартості товару. Ціна як економічна категорія поєднує в собі: грошове вираження вартості товару; суму грошей, що сплачується покупцем і одержується продавцем за одиницю товару; кількісне співвідношення попиту і пропозиції. Завжди коливається навколо ціни виробництва (перетвореної форми вартості одиниці товару, що дорівнює сумі витрат виробництва й середнього прибутку) та відображає рівень суспільно необхідних витрат праці. Функції: обліково-вимірювальна, розподільна, стимулююча. Складові елементи ціни продукції: 1. собівартість 2.прибуток 3.ПДВ 4.акцизний збір 5. оптово-збутова надбавка (витрати і прибуток постачальницько-збутових організацій) 6. торговельна надбавка ( торгов.орг).

Ціноутворення – складний процес, на який впливає ряд динамічних факторів. З урахуванням цих факторів і обставин вибирається метод ціноутворення. Відомі такі основні методи встановлення ціни:

-метод “собівартість + прибуток” (згідно з цим методом ціна обчислюється як сума собівартості продукції і величини прибутку в ціні. Наступний визначається за нормативом в процентах до собівартості або її частини. Величина цього нормативу встановлюється підприємством, проте може бути обмежена державою);

-метод “забезпечення фіксованого обсягу прибутку” (ціна ставиться у жорстку залежність від загального обсягу прибутку, який підприємство передбачає одержати від продажу певної кількості продукції).

-метод ціноутворення “за рівнем поточних цін” (“за рівнем конкуренції”) (полягає у тому, що ціна розглядається і встановлюється як функція цін на аналогічну продукцію конкурентів. Собівартість за таких умов є величиною, що обумовлює рентабельність продукції при різних варіантах ціни, а не її безпосередньою базою).

-метод ціноутворення “за рівнем попиту” (полягає у тому, що ціна за допомогою продажу в різних сегментах ринку встановлюється на такому рівні, за якого попит задовольняє продавця).

- установлення ціни на засаді суб‘єктивної цінності товару (потенційний попит на нього); - установлення ціни на підставі результатів закритих торгів; - метод встановлення ціни за місцем походження товару; - метод встановлення єдиної ціни із включенням в неї витрат на доставку; - застосування методу встановлення зональних цін; - метод встановлення ціни стосовно базисного пункту; - метод встановлення ціни із прийняттям на себе витрат на поставку; - установлювання цін зі знижками.

Соседние файлы в предмете Экономика предприятия