Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Marketing_individualka.docx
Скачиваний:
211
Добавлен:
11.12.2016
Размер:
419.63 Кб
Скачать

Організаційні структура маркетингу на пат «авк»

Оскільки, організаційна структура маркетингу на ПАТ «АВК» побудована за функціональним принципом, доцільно припустити, що модель побудови маркетингу на фабриці відповідає функціональній моделі.

Сутність функціональної моделі зводиться до того, що відділ маркетингу розподілений за виконуваними функціями, окремо для кожного. При цьому, особливістю є те, що при створенні нового товару на підприємстві створюється певна рада до якої входять представники різних відділів маркетингу та здійснюють реалізацію плану впровадження нового продукту на ринок, до того ж дана рада є тимчасовою та підпорядкована вищому керівництву ПАТ «АВК». Кожен працівник, відділ відповідає за покладену на нього функцію та обсяг виконуваних робіт, що забезпечує ефективний взаємозв’язок між різними його функціями, які в підсумку працюють, як єдине ціле та забезпечують виконання загальної стратегії ПАТ «АВК», виконуючи спільну мету.

Однак, не дивлячись на забезпечення спільної мети є певні недоліки даної моделі: слабка гнучкість, можливість нездорової конкуренції між відділами, важко порівняти та оцінити результати окремих відділів.

Втім, дана модель органічно взаємопов’язана із організаційною структурою, завдяки незначній диверсифікації продукції, відсутність значної частки особливих споживачів, що дозволяє сконцентрувати увагу на вирішенні основних маркетингових завдань. Можливість глибокої функціональної спеціалізації, підвищення професійного рівня персоналу. Простота управління в цілому.

Розподіл функцій маркетингу забезпечений побудовою організаційною структурою підприємства, що зображена на схемі 1.1, кожній функції маркетингу відповідає певний відділ, що забезпечує виконання даної функції. Втім, визначимо, які функції маркетингу виконує кожен відділ на підприємстві в таблиці 1.1

Таблиця 1.1

Визначення функцій маркетингу на пат «авк»

Відділ маркетингу

Функції, що виконує

Маркетингові дослідження.

Пошук параметрів, характеристик та властивостей продукції побажанням та смакам споживачів.

Розробка та планування товарів.

Створення товару, що забезпечить задоволення попиту на цільовому ринку.

Реклама.

Забезпечення комунікаційних зав’язків із споживачами.

Стимулювання продажів.

Використання непрямого маркетингу, сервісне обслуговування та інше.

Збут.

Планування збуту та реалізації продукції, шляхом пошуку дилерів, нових ринків та інше.

Маркетингова логістика.

Фізичний розподіл продукції, пошук постачальників, розподіл продукції та сировини між структурними підрозділами.

Отже, побудова маркетингової діяльності на ПАТ «АВК» відповідає су-часним вимогам ринку, що забезпечує ефективну діяльність підприємства та просування його продукції, задоволення нового попиту шляхом випуску нових товарів, при цьому відсутні негативні сторони функціональної моделі побудови маркетингу, завдяки вдалому розподілу функцій та повноважень.