Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 2.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
543.23 Кб
Скачать

Тема 8. Процесуальні строки

  1. 01 жовтня 2009 року Дуб О. звернувся до суду з позовом до Денисенко Т. про стягнення 5 тис.грн., взятих відповідачем в борг. В заяві він вказував, що відповідач гроші не віддає, посилаючись на фіктивну розписку про повернення боргу. Суддя попередив Дуба О., що справа буде призначена до судового розгляду в листопаді після проведення графологічної експертизи.

Дайте оцінку діям судді.

  1. За позовом Мурат Р. до підприємства про стягнення заробітної плати справа була призначена до слухання на 17 січня 2010 року. Повістки сторонам були направлені поштою 11 січня. Представники сторін в суд не з’явилися через несвоєчасне отримання повісток.

Чи допущені судом процесуальні порушення.

  1. Чи мають місце порушення процесуальних строків в наступних ситуаціях:

  • позовна заява про відновлення на роботі розглянута суддею на наступний день після її прийняття;

  • протягом місяця справа знаходилася на розгляді в одному суді і була передана в інший суд через 5 днів після постановлення ухвали про передачу справи;

  • через рік після ухваллення рішення позивач звернувся в суд із заявою про виправлення описки, допущеної у рішенні.

  1. Як обчислюється строк на подання апеляційної скарги в наступних випадках:

а) 01 серпня суд ухвалив рішення по справі, а 20 серпня додаткове рішення;

б) на рішення суду від 13 лютого відповідач подав апеляційну заяву 10 березня, вказавши, що копія рішення отримана ним тільки 5 березня;

в) 17 червня суддя оголосив лише резолютивну частину рішення, а 20 червня рішення було винесено в заключному вигляді, про що сторони не знали;

г) позивач направив апеляційну скаргу з пропуском встановленого строку і просив його відновити так як знаходиться на лікуванні в лікарні і не міг своєчасно оскаржити рішення суду.

  1. У зв’язку із знаходженням позивача в тривалому службовому відрядженні суд з власної ініціативи зупинив провадження по справі з поверненням із відрядження. З поверненням із відрядження (через 3 роки) провадження по справі було поновлено. В судовому засіданні відповідач просив суд відмовити в позові, посилаючись на пропуск строку давності.

Чи може бути прийнята судом ця обставина як підстава для відмови у позові?

Які правила зупинення і обчислення процесуальних строків?

  1. Вкажіть:

а) чи може бути продовжений встановлений ЦПК строк розгляду справи?

б) у випадках, коли законом встановлений строк розгляду справи, який враховується з дня відкриття провадження у справі, з яким розрахунком мусить бути закінчене провадження у справі до судового розгляду справи і чи слід враховувати вимоги ЦПК стосовно строку вручення повісток;

в) з якого дня підлягає обчисленню 10-денний строк апеляційного оскарження: з наступного дня після ухвалення рішення чи з наступного дня після названого судом дня для ознайомлення з рішенням.

  1. А. 12 вересня 2008 р. звернулась із заявою про апеляційне оскарження рішення Євпаторійського міського суду, ухваленого та проголошеного 30 серпня 2008 р., до апеляційного суду АР Крим, в якій просила, поновити строк на звернення про апеляційне оскарження. В обґрунтування повважості ппричини пропуску строку вона покликалася на те, що оскаржуване рішення суду вона одержала 06 вересня 2008 р.

В судовому розгляді справи у суді першої інстанції А. участі не приймала, хоч і була належним чином повідомлена про час і місце розгляду справи.

В задоволенні клопотання про поновлення строку на апеляційне оскарження апеляційний суд відмовив, посилаючись на те, що заявниця не подала жодних доказів причини пропуску строку.

Вирішіть, чи може бути поновлений пропущений строк? Що є підставою поновлення пропущеного строку? З чим повинна знаходитись у зв’язку заявлена поважна причина?