Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_z_gospodarskogo_prava.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
402.43 Кб
Скачать

Тема 17. Правове регулювання господарських відносин у сільському господарстві

Задачі:

1.Між Агрофірмою "Рубежівка" та малим приватним підприємством "Берегиня" було досягнуто усної угоди при укладанні договору про реалізацію останньому 300 т. пшениці 3­го класу. Агрофірма "Рубежівка"повинна була продати МПП "Берегиня" протягом 7 днів проект договору постави пшениці з обумовлення строків поставки та вартості товару. Отримавши проект договору МПП "Берегиня" не погодилося з ним і направило Агрофірмі "Рубежівка" протокол розбіжностей з підписаним договором. Агрофірма "Рубежівка" з редакцією протоколу розбіжностей непогодилася і направила свої зауваження до протоколу. Чи правомірні дії Агрофірми "Рубежівка"? Яким чином повинні бути врегульовані розбіжності?

Тема 18. Правове регулювання господарських відносин у галузі будівництва

Ситуація 1.

Державне акціонерне товариство за рахунок виділених бюджетних коштів мало побудувати нові виробничі потужності. Вартість будівництва - понад 75 млн. грн. Проектно- кошторисна документація була розроблена проектно-вишукувальним інститутом «Промбудпроект».

В який спосіб може здійснюватися будівництво?

Який порядок укладення договорів підряду на будівництво об’єктів, що фінансуються за рахунок бюджетних коштів?

Який тип підрядного будівельного договору може бути використаний в даному випадку?

Ситуація 2

Комерційний банк «Інвестбанк» прийняв рішення про будівництво приміщень двох філій. Через відсутність у штаті банку фахівців з проектування та будівництва перед банком виникла проблема вибору проектних та будівельних підрядників, розміщення замовлень на проектування та будівництво, оцінки виконаних підрядниками робіт тощо.

Яким чином банк може розв ’язати ці проблеми і забезпечити захист своїх інтересів на всіх стадіях будівництва (проектування та будівництва)?

Який вид договору доцільно використати в даному випадку?

Якими нормативно-правовими актами слід керуватися в даному випадку?

Назвіть умови договору, що мали б забезпечити врахування та захист інтересів комерційного банку як замовника-інвестора.

Тема 21. Правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності

Дайте юридичну консультацію:

1.Чи правомірно нараховувати пеню за порушення українським резидентом строку здійснення операції з давальницькою сировиною при закупівлі давальницької сировини на митній території України іноземним замовником?

2.Який порядок здійснення розрахунків за переробку, обробку, збагачення або використання давальницької сировини при здійсненні операцій із давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах і чи дозволяється суб'єкту підприємницької діяльності змінювати форму розрахунків за переробку, збагачення або використання давальницької сировини?

3.Чи дозволяється продовження строку здійснення операцій із давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах і якщо так, то на який максимальний строк?

4. У яких випадках рівень вартості давальницької сировини має становити 80% вартості готової продукції для того, щоб така операція кваліфікувалась як операція з давальницькою сировиною у сфері зовнішньоекономічних відносин?

5. Чи є рішення місцевих податкових інспекцій щодо продовження строку погашення векселів, письмових зобов'язань окремим підприємствам підставою для застосування пільг стосовно готової продукції, що ввозиться після переробки давальницької сировини?

6. Під час ввозу давальницької сировини був оформлений вексель, але переробка сировини виявила значні порушення у технології через неякісний її склад. Чи можна погасити вексель на підставі документів, що засвідчують повернення нерезиденту отриманої давальницької сировини на підставі невідповідності його характеристик вимогам контракту або технології?

7. У якій валюті необхідно вказувати загальну вартість імпортованих (експортованих) товарів (робіт, послуг) за бартерним договором?

8. Який порядок нарахування пені за порушення законодавчо встановлених строків розрахунків за товарообмінними (бартерними) операціями юридичними особами — суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності?

9. Який порядок нарахування пені фізичним особам — суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності за порушення законодавчо встановлених строків розрахунків і товарообмінних (бартерних) операцій?

10.Чи передбачений законодавством перелік операцій, при здійсненні яких дозволяється (за наявності індивідуальної ліцензії) перевищення 90-денного строку розрахунків за бартерними операціями?

11. Належні за бартерним договором імпортні товари підприємство в 90-денний термін не одержало. Із позовною заявою про стягнення заборгованості воно звернулося до арбітражного суду. Чи має нараховуватись у цьому випадку пеня за порушення строків ввезення товарів, імпортованих за бартерним договором?

12. Яку майнову відповідальність несуть суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності за порушення законодавства про бартер?

13. Якими документами має бути засвідчена (підтверджена) дата виникнення, термін і дата закінчення дії форс-мажорних обставин?

14.Чи поширюється дія ст. 258 Цивільного кодексу України на нарахування пені за порушення вимог ст. 1 і 2 Закону "Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті"?

Ситуація 1

Іноземна акціонерна компанія (ІАК) вирішила заснувати в Україні дочірнє підприємство з 100% іноземним капіталом.

1.Яка організаційно-правова форма може бути використана в даному випадку?

2. Чи присутні в даному випадку всі характерні ознаки зовнішньоекономічної діяльності?

3. В чому полягатиме специфіка такого підприємства?

4. Що необхідно зробити ІАК для створення свого дочірнього підприємства на території України?

Ситуація 2

Австрійське ТОВ і українське приватне підприємство домовилися про спільне будівництво туристичного комплексу в Карпатському регіоні, проте виникло питання щодо форми співробітництва.

1.Які варіанти можна їм запропонувати?

2.В чому переваги та недоліки застосування корпоративної форми (шляхом створення спільного підприємства) та договірної форми співробітництва?

3. Який договір може бути укладений в даному випадку?

4. Чи передбачені чинним законодавством пільги майнового характеру у разі укладення договорів за участю іноземного інвестора?