Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_z_gospodarskogo_prava.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
14.09.2016
Размер:
402.43 Кб
Скачать

Тема 13. Правове регулювання ринку цінних паперів

Ситуація 1

Громадяни України Петренко, Мироненко, Оргулюк та інші, загалом двадцять осіб, вирішили створити фондову біржу. При цьому жоден з них не займався торгівлею цінними паперами. Зазначені особи мали намір сформувати статутний фонд біржі у розмірі 15000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

1. Чи можуть зазначені особи створити фондову біржу ?

2. Які вимоги встановлені законодавством України щодо осіб, які можуть бути засновниками фондової біржі?

3.Чи є якісь вимоги до розміру і порядку формування статутного фонду фондової біржі ?

Ситуація 2

Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку була зареєстрована фондова біржа ТОВ "Цінні папери".

1. Чи правомірна реєстрація зазначеної фондової біржі ?

2. Який державний орган реєструє фондові біржі ?

3.Чи встановлена законодавством України організаційно-правова форма щодо фондових бірж? Обгрунтуйте свою відповідь, посилаючись на положення чинного законодавства України.

Ситуація 3

Статутом Фондової біржі "Майбутнє 2000" було передбачено, що остання займається організацією укладення угод купівлі-продажу цінних паперів та їх похідних від власного іме­ні та за дорученням клієнтів, виконує функції депозитарія, займається рекламною діяльністю, емісією цінних паперів з метою отримання прибутку.

Дайте правовий аналіз статуту Фондової біржі "Майбутнє 2000”. Обгрунтуйте свою відповідь, посилаючись на відповідні положення чинного законодавства України.

Тема 14. Правове регулювання цін та ціноутворення

Ситуація:

До територіального відділення Антимонопольного комітету звернулося підприємство з проханням перевірити обґрунтованість цін і тарифів на ритуальні послуги, що застосовує державне комунальне підприємство "Комбінат благоустрою".

Під час розгляду справи було встановлено, що комунальне підприємство, займаючи монопольне становище на регіональному ринку послуг, встановлює на них ціни, що значно перевищують ціни на такі послуги в інших містах Криму.

Тема 15. Правове регулювання інвестиційної та інноваційної діяльності

Ситуація 1

Приватне підприємство “Мрія”, прагнучи отримати фінансову підтримку з боку держави (в т.ч. пільги в оподаткуванні), започаткувало виробництво інноваційної продукції. Чи досить цього кроку для отримання бажаної підтримки?

За яких умов підприємство може отримати статус інноваційного?

Які види та форми фінансової підтримки Ви знаєте? За яких умов і в якому порядку вона має надаватися?

Ситуація 2

Двоє громадян із значним досвідом науково-дослідної роботи (один - у конструкторському бюро одного з державних підприємств, інший - в державному науково- дослідному інституті) вирішили створити мале підприємство, яке б здійснювало інноваційну діяльність. Але між ними виник спір щодо вибору організаційно-правової форми та типу підприємства.

Що таке інноваційна структура, які бувають типи цих структур та в якому порядку вони набувають цього статусу?

Чим відрізняється інноваційне підприємство від інноваційної структури?

Яку пораду можна дати засновникам з врахуванням комплексу аспектів (наявність у них відповідного досвіду та навичок, відсутність значних коштів і прагнення мінімального ризику від участі в такому підприємстві, наявність інформації про потенційних суміжників і замовників та ділові зв’язки з ними)? Обґрунтуйте свої пропозиції.

Ситуація 3

У акціонерного товариства, що здійснює виробничу діяльність (виготовлення вентиляційного устаткування), виникла потреба у створенні структури, яка б забезпечувала його комплектуючими. Серед членів наглядової ради виникла дискусія щодо найбільш прийнятного різновиду корпоративної форми інвестування в даному випадку, зокрема:

1. відокремленого підрозділу АТ;

2. дочірнього унітарного підприємства;

3. товариства з обмеженою відповідальністю.

Які переваги та недоліки зазначених різновидів корпоративного інвестування? Який з них Ви б рекомендували обрати в даному випадку і чому?

Ситуація 4

Кілька розташованих в одному місті (Полтаві) господарських організацій, що спеціалізуються на капітальному будівництві (проектна організація, дві будівельні організації, інвестиційний банк та страхова компанія), прагнучи координувати свою діяльність з метою підвищення її ефективності, вирішили створити для цього відповідну структуру (організацію). Однак постало питання вибору форми такої організації: господарське об’єднання чи холдингова група?

Чим мають керуватися в даному випадку ініціатори створення подібних структур? Чим вони відрізняються? Які переваги кожної з них?

В яких випадках корпоративного інвестування постає проблема укладення засновницького договору?

Ситуація5

Громадянин П. Ковалевський, успадкувавши (а) цінні папери на суму 120 тис. грн. та (б) 350 тис. грн. готівкою, вирішив їх інвестувати з метою отримання прибутку, використавши корпоративну форму інвестування.

Який шлях (заснування чи участь у діючий організації/підприємстві) та організаційно- правову форму (вид) підприємства/організації можна порадити гр. П. Ковалевському , якщо він:

1. має економічну освіту та навички роботи аудитором?

2. не має наміру брати безпосередньої участі у заснуванні та діяльності організації/підприємства, крім участі у комітеті з питань аудиту наглядової ради;

3. бажає залучити до інвестування свого сина - директора ТОВ з продажу та ремонту комп’ютерів;

4. заінтересований у можливості в будь-який час повернути свої інвестиції.

Обгрунтуйте свою пораду