Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4_nematrerialni_aktivi_2016.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
28.08.2016
Размер:
740.86 Кб
Скачать

Висновки

Господарська діяльність підприємств пов'язана з використанням особливого виду ресурсів - нематеріальних активів. Щорічно їх обсяг збільшується. Це ускладнює функції управління і потребує вирішення низки завдань, пов'язаних з обліком, аналізом і аудитом нематеріальних активів.

На сьогоднішній день їх економічна сутність досліджена недостатньо. У літературі нематеріальні активи розглядаються лише з позиції облікової категорії як «немонетарний актив».

На наш погляд, економічна сутність нематеріальних активів проявляється саме в тому, що вони є одним з видів ресурсів підприємства, що представляють різні права і переваги, що дозволяють власнику здійснювати підприємницьку діяльність з метою отримання економічних вигод. Будучи невловимими, вони стають відчутними лише в самому процесі виробництва і збуту продукції, здійснення підприємницької діяльності. Саме в поєднанні із засобами праці, предметами праці і робочою силою проявляється ефект від використання нематеріальних активів. Таким чином, нематеріальні активи стають економічною категорією лише в процесі виробництва суспільного продукту і доведення його до споживача, маючи реальну споживчу вартість і вартість.

Аудиторська діяльність сьогодні включає великий спектр послуг, в тому числі і аудит нематеріальних активів. При проведенні перевірки нематеріальних активів аудитор може керуватися національними нормативами аудиту. Специфічність і особливості поведінки нематеріальних активів в процесі використання вимагають високої кваліфікації і компетентності аудитора, практичного досвіду роботи з даними обліковими об'єктами. Всі відомі процедури повинні проводитися з ретельністю і повним розумінням їх характеру.

Аудиторська діяльність включає надання різноманітних послуг, однією з яких є здійснення аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства. Аудиторською фірмою на замовлення клієнта може бути здійснений аналіз нематеріальних активів. Дослідження показало відсутність чіткої методики його проведення.

Питанням аналізу нематеріальних активів як в літературі, так і практичної діяльності приділяється недостатньо уваги. Не оцінюється їх стан, не відстежується динаміка розвитку, не провадиться оцінка ефективності використання. Разом з тим, нематеріальні активи, безпосередньо використовувані у виробництві і збуті продукції, надають певний вплив на результати діяльності підприємств.

Аудиторські фірми можуть здійснити аналіз нематеріальних активів за розробленою програмою. З огляду на складність і різноманітність нематеріальних активів, характер їх поведінки в процесі діяльності, за доцільне проводити їх оцінку на основі системи взаємопов'язаних показників. Використання представленої в роботі системи показників дозволить більш повно охарактеризувати склад, структуру, динаміку, рух, ефективність використання нематеріальних активів.

Для виявлення резервів підвищення ефективності використання нематеріальних активів рекомендується застосовувати методи детермінованого факторного аналізу.