Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Varenko ИА ДЕЯТ

.pdf
Скачиваний:
58
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
3.12 Mб
Скачать

Відповідно до тієї чи іншої системи, кожному виду виробу привласнюється свій номер, що найчастіше складається з 13 цифр (EAN13).

EAN - 13:

Візьмемо, наприклад, цифровий код: 5601721110013. Перші дві цифри (56) означають країну походження (виготовлювача або продавця) продукту, наступні п’ять (01721) – підприємство-виготовлювач, ще п’ять (11001) – найменування товару, його споживчі властивості, розміри, масу, колір. Остання цифра (3) контрольна, що використовується для перевірки правильності зчитування штрихів сканером.

Для коду товару:

1 цифра: найменування товару,

2 цифра: споживчі властивості,

3цифра: розміри, маса,

4цифра: інгредієнти,

5цифра: колір.

Штрих-коди деяких країн:

00-09 - США і Канада; 30-37 – Франція; 380 – Болгарія; 400-440 – Німеччина; 45-49 – Японія; 460-469 - Росія і колишн. СРСР; 471 – Тайвань; 474 – Естонія; 475 – Латвія; 477 – Литва; 480 – Філіппіни; 482 – Україна; 484 – Молдова; 489 - Гон-Конг; 50 – Великобританія; 590 – Польща; 594 – Румунія; 599 – Угорщина; 690-691 – Китай; 729 – Ізраїль; 73 – Швеція; 858 – Словаччина; 859 – Чехія; 868-869 – Туреччина; 87 – Нідерланди; 880 - Південна Корея; 885 – Тайланд; 888 – Сінгапур; 890 – Індія; 90-91 – Австрія; 93 – Австралія; 94 - Нова Зеландія.

7.10.

Інформатизація

економіки.

Інформатизація

(Informatisation) — сукупність

взаємопов'язаних

організаційних,

правових, політичних, соціально-економічних, науково-технічних, виробничих процесів, що спрямовані на створення умов для задоволення інформаційних потреб громадян та суспільства на основі створення, розвитку і використання інформаційних систем, мереж, ресурсів та інформаційних технологій.

Це процес широкомасштабного використання ІТ у всіх сферах соціально-економічного, політичного і культурного життя суспільства з метою підвищення ефективності використання інформації і знань для управління, задоволення інформаційних потреб громадян, організацій і держави і створення передумов переходу держави до інформаційного суспільства.

Предметна область інформатизації територіального рівня включає:

інформатизацію законодавчої та виконавчої влади;

інформаційну підтримку діяльності господарюючих суб'єктів регіону;

інформатизацію процесів управління соціальною сферою;

інформатизацію процесів ефективного природокористування та охорони навколишнього середовища.

Загалом ситуація в Україні щодо інформатизації національної економіки та інших сфер діяльності людини є незадовільною — констатує Закон України «Про концепцію Національної програми інформатизації». Рівень інформатизації українського суспільства порівняно з розвинутими країнами Заходу становить лише 2—2,5%. Загальний рiвень упровадження iнформацiйних технологiй в Українi не можна вважати навiть близьким до задовiльного. За загальновизнаною методикою, цей показник оцiнюється у витратах на iнформацiйнi технологiї на душу населення за рiк. Так, у США цей показник становить 1100 євро, в Японiї — 700, у країнах Захiдної Європи — 500, у провiдних країнах Схiдної Європи (Чехiя, Угорщина, Словенiя, Естонiя та iн.) — близько 90, Польщі — 40, у Росiї (у докризовий перiод) — 20, Румунiї та Болгарiї — близько 10 євро. В Українi цей показник ще менший.

Через загальну кризу та технологічне відставання галузі, які займаються створенням і використанням засобів інформатизації та відповідної елементної бази, опинилися у скрутному становищі. З виробника сучасних машин Україна перетворилася на споживача застарілих іноземних моделей засобів обчислювальної техніки (ЗОТ), що спричинило падіння вітчизняного науково-технічного потенціалу і нездатність виробляти конкурентоспроможні зразки ЗОТ та елементної бази.

Системи та мережi зв’язку є однiєю із складових iнформацiйної iнфраструктури, основним компонентом для забезпечення iнформатизацiї. Розвиток зв’язку визначає можливостi реалiзацiї доступу користувачiв до iнформацiйних мереж, систем i ресурсiв, отримання широкого спектру iнформацiйних послуг. Ефективнiсть забезпечення

органiв державного управлiння, суб’єктiв господарювання рiзних форм власностi, засобiв масової iнформацiї та населення країни iнформацiйними послугами та послугами електрозв’язку багато в чому залежить вiд ефективного поєднання рiзних систем зв’язку.

В Україні має місце технічне відставання телекомунікаційних систем, мереж передавання даних, що мають недостатню пропускну здатність і надійність зв’язку, низьку якість і незначний обсяг послуг. Переважна більшість установ користується для передавання даних комутованими каналами загального користування. Існує розвинута мережа аналогових ліній передачі, які на сьогоднішній день вичерпали свої технічні можливості. Сучасні системи зв’язку, що базуються на методах передавання цифрової інформації, забезпечують якісніший і надійніший зв’язок

Зі стану інформатизації в Україні можна зробити такі висновки: Головною характеристикою стану iнформатизацiї в Українi є усвiдомлення суспiльством її ролi та значимостi для прискорення переходу до iнформацiйної фази розвитку i забезпечення входження

країни в число iнформацiйно розвинутих держав світу.

Державна полiтика iнформатизацiї спрямовується на рацiональне використання промислового та науково-технiчного потенцiалу, матерiально-технiчних i фiнансових ресурсiв для створення сучасної iнформацiйної iнфраструктури в iнтересах розв’язання комплексу поточних і перспективних завдань розвитку України, забезпечення системного, комплексного та узгодженого розвитку iнформатизацiї.

В Україні поступово формується інфраструктура інформаційного суспільства.

У сферi iнформатизацiї поступово розвивається ринкове середовище, помiтно активiзується цей процес у регiонах, здiйснюється мiжнародне спiвробiтництво.

Продовжує розвиватися український сегмент свiтової мережi Iнтернет.

Має місце невiдповiднiсть iнформацiйного забезпечення управлiння державою можливостям сучасних iнформацiйних технологiй.

До основних причин, що стримують процес iнформатизацiї в Україні, можна віднести:

1. Економічну кризу, яка спричинює недостатню державну фінансову підтримку проектів інформатизації.

2. Слабкий розвиток, недостатню надійність і потужнiсть мереж зв’язку та телекомунікацій.

3. Практичне припинення виробництва обчислювальної технiки на державних пiдприємствах. Повільне (за наявності фундаментальних розробок) освоєння перспективних мікроелектронних технологій.

4.Слабкий розвиток вiтчизняної iндустрiї програмних продуктiв.

5.Низькi темпи освоєння нових iнформацiйних технологiй.

6.Повiльне пiдвищення рiвня інформаційної культури, зокрема комп’ютерної грамотностi населення.

7.Недостатньо розвинене правове середовище інформаційної діяльності.

Наявнiсть цих та iнших вад не тiльки стримує виконання окремих завдань iнформатизацiї загальнодержавного, мiжгалузевого та iнших рiвнiв, а й уповiльнює розвиток економiки, соцiальної сфери, освiти, культури, науки. Низький рiвень iнформатизацiї означає загрозу iнформацiйнiй безпецi суспiльства i держави. Тому заходи з усунення їх мають бути у числі найпріоритетніших.

7.11. Економічна інформація, її класифікація. Економічна інформація (economic information) інформація про суспільні процеси виробництва, розподілу, обміну та використання матеріальних благ, корисні дані сфери економіки, що відображають через систему натуральних, трудових і вартісних показників планову й фактичну виробничо-господарську діяльність та причинний взаємозв`язок між керуючим і керованим об`єктами.

За стадіями утворення економічну інформацію поділяють на первинну та похідну.

Первинна інформація відображає виробничо-господарські процеси в момент їх проходження. Це, як правило, бухгалтерська інформація, збір якої переважно здійснюється вручну і заноситься на носій типу «первинний документ» (ПД).

Похідна інформація є результатом обчислень і поділяється на проміжну, що підлягає подальшій обробці, та результативну.

Як первинна, так і похідна економічна інформація може бути змінною (робочою, оперативною) і постійною.

До змінної інформації належать показники разового використання, зокрема дані про кількість відпрацьованого часу, виконаних тоннакілометрів, надоєного молока тощо. Показники змінної (оперативної) інформації мають властивість змінювати свої значення

Постійна інформація використовується багаторазово, тобто вона характеризуються деякою стабільністю. Критерієм, що визначає стабільність показника в робочому масиві, є коефіцієнт стабільності

інформації. При цьому постійною вважають інформацію, коефіцієнт стабільності якої становить не менше 0,85.

За об`єктивністю відображення явищ, подій, господарських операцій інформацію розподіляють на достовірну і недостовірну.

За насиченістю реквізитами — на недостатню, достатню та надлишкову.

За місцем виникнення інформація ділиться на внутрішню та зовнішню.

Внутрішньою називається інформація, яка виникає всередині об’єкта (підприємство, цех, склад тощо.

Зовнішня інформація поділяється на планову, нормативно-довідкову та інформацію про зовнішні збурення. До планової зовнішньої інформації відноситься інформація про параметри об’єкта управління на наступний період. Нормативно-довідкова інформація містить різні нормативні та довідкові дані. Інформація про зовнішні збурення містить дані про несвоєчасну зміну нормативів, недостачу матеріалів для виробництва тощо.

За стадіями утворення інформація поділяється на вхідну, вихідну та проміжну:

Вхідна інформація – це інформація, що виникає на початковій стадії процесу управління. Вона представляє собою сукупність вхідних даних, необхідних для розв’язання задачі. До вхідних даних можна віднести усі первинні дані та нормативно-довідкову інформацію;

До вихідної відноситься інформація, отримана в результаті розв’язання задач та призначена для безпосереднього використання в управлінні;

Проміжна інформація є результатом розв’язання задачі та використовується при розв’язанні інших задач в якості вхідної інформації.

За часовим періодом виникнення інформація поділяється на оперативну та поточну:

Оперативна інформація – це інформація з нерегламентованим періодом надходження в систему;

Поточна інформація – це інформація, яка надходить згідно з установленим регламентом.

За об’єктивністю відображення інформація поділяється на достовірну, недостовірну, точну і неточну.

За повнотою інформація поділяється на достатню, надлишкову та недостатню.

За відношенням до процесу обробки інформація поділяється на оброблювану та необроблювану.

За інтервалом часу між надходженням інформація поділяється на періодичну та неперіодичну.

Економічна інформація є інструментом управління і водночас належить до його елементів, її потрібно розглядати як один із різновидів управлінської інформації, яка забезпечує розв'язування задач організаційно-економічного управління народним господарством. Отже, економічна інформація – один з найбільш масових різновидів інформації, що відображає процеси виробництва, розподілу обміну і споживання матеріальних благ та послуг.

Питання для самоконтролю

1.Окресліть поняття «штучного інтелекту».

2.Дайте коротку характеристику поняттю «нейронних мереж».

3.Охарактеризуйте поняття «дерево цілей».

4.Назвіть п’ять рівнів «дерева цілей».

5.Чим характерні вимоги до побудови «дерева цілей»?

6.Назвіть основні правила застосування міркувань за аналогією.

7.В чому небезпека застосування виведення за аналогією?

8.Охарактеризуйте поняття «інформаційно-аналітичних систем».

9.В чому відмінність експертних систем від інформаційноаналітичних?

10.Окресліть основні переваги системи підтримки прийняття

рішень.

11.Що ми називаємо системами кодування інформації?

12.Які основні відмінності систем кодування?

13.В чому основні переваги застосування штрих-кодів?

14.Дайте характеристику поняттю «інформатизації».

15.Назвіть основні причини стримування інформатизації в Україні.

16.Охарактеризуйте економічну інформацію та її класифікацію.

Список використаної літератури

1. Андрієнко В. М., Пономаренко Н. Ш., Харіна К. В., Фінагіна О. В. Інформаційна діяльність в малому та середньому бізнесі. Навч. посібник / Донецький національний університет. – Донецьк: Тов «Юго-Восток,

ЛТД», 2008. – 202 с.

2. Дубас О. П. Інформаційний розвиток сучасної України у світовому контексті./ О.П. Дубас ― К.: Генеза, 2004. ― 276 с.

3.Ковальчук Т. Т. Сучасний інформаційний ринок. – К.: Знання,

2011. – 255с.

4.Косинський В.І. Сучасні інформаційні технології: навч. посіб. / В.І. Косинський, О.Ф. Швець. – К.: Знання, 2011. – 318 с.

5.Кулицький С.П. Основи організації інформаційної діяльності у сфері управління: Навч. посіб./ С.П. Кулицький – К.: МАУП. 2002. – 224с.

6.Конотопов П.Ю. Аналитика: методология, технология и организация информационно-аналитической работы / П.Ю.Конотопов, Ю.В.Курносов. - М.: РУСАКИ, 2004г. - 512 с.

7.Ліпінська А.В. Інформаційні ресурси в документознавстві: Навч. посіб для дистанційного навчання / А.В. Ліпінська. – К.: Університет

«Україна», 2007. – 330 с.

8.Новак В. О., Макаренко Л.Г., Луцький М.Г. Інформаційне

забезпечення менеджменту: навч. посіб. – К.: Кондор, 2006. – 462 с.

9.Оксанич А.П., Петренко В.Р., Костенко О.П. Інформаційні системи і технології маркетингу: навч. посіб. – К.: «Видавничий дім

«Професіонал», 2008. – 320 с.

10.Почепцов Г. Г. Чукут С. А. Інформаційна політика. Навч. посібник./ Г.Г.Почепцов, С.А. Чукут ― К.: Знання, 2008. ― 663 с.

Тема 8. ІНФОРМАЦІЙНА РЕВОЛЮЦІЯ, ЇЇ СУТНІСТЬ. ПОБУДОВА ІНФОРМАЦІЙНОГО СУСПІЛЬСТВА В УКРАЇНІ:

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

ПЛАН

8.1.Поняття інформаційної революції.

8.2.Основні ознаки інформаційної революції.

8.3.Нові інформаційні технології.

8.4.Ринкова інфраструктура інформаційного середовища.

8.5.Інформатизація суспільства. Концепція Національної програми інформатизації.

8.6.Досвід країн Європейського Союзу та США.

8.7.Створення сучасної інфраструктури інформатизації в Україні.

8.8.Розвиток та впровадження нових інформаційних технологій.

8.1. Поняття інформаційної революції. Для початку з’ясуємо поняття інформаційного суспільства.

Інформаційне суспільство (англ. Information society) — це концепція

постіндустріального суспільства, історична фаза можливого еволюційного розвитку цивілізації, в якій інформація і знання продукуються в єдиному інформаційному просторі і є головними продуктами виробництва.

Науковці та дослідники «інформаційного суспільства» зробили висновок, що концептуальне визначення інформаційного суспільства залишається неясним. Існує багато варіантів визначення поняття

«інформаційного суспільства», наприклад:

-суспільство, орієнтоване на людей, відкрите для всіх і спрямоване на розвиток, в якому кожний може створювати інформацію і знання, мати до них доступ, користуватися і обмінюватися ними, даючи змогу окремим особам, громадам і народам повною мірою реалізувати свій потенціал, сприяючи своєму сталому розвитку і підвищуючи якість свого життя[1];

-суспільство, економіка якого базується на інформаційних технологіях і яке соціально трансформується з метою допомогти індивідам та спільнотам використовувати знання та ідеї, що допомагає людям втілити їх потенціал та реалізувати їх прагнення[2];

-суспільство, яке створюється внаслідок нової інформаційної революції на базі інформаційних і телекомунікаційних технологій та на базі інформації, яка є виразником знання людей.[3];

Вважається, що в «інформаційному суспільстві» створення,

розповсюдження, використання, узагальнення і маніпулювання

інформацією становить значну частину економічної, політичної та культурної діяльності. Економіка знань стає економічною копією цієї діяльності, оскільки добробут суспільства створюється через експлуатацію знань або розуміння суті речей та процесів. Люди, які мають засоби і можливості для участі в такому суспільстві отримують певні додаткові вигоди, порівняно з тими, хто таких можливостей або засобів не має. «Інформаційне суспільство» вважається наступником «індустріального суспільства».

Оскільки сучасні інформаційно-комунікаційні технології працюють з інформацією в цифровій формі, то часто для позначення «інформаційного суспільства» використовується синонімічний термін «цифрове суспільство», а різницю між членами в можливостях і засобах участі в такому суспільстві позначають як «цифровий розрив».

Інформаційна революція (англ. Information Revolution) — це поняття, яке відображає революційний вплив інформаційних технологій на всі сфери життя суспільства в останній чверті ХХ сторіччя.

Це явище інтегрує ефекти попередніх революційних винаходів в інформаційній сфері (книгодрукування, телефонія, радіозв’язок,

персональний комп’ютер), оскільки створює технологічну основу для подолання будь-яких відстаней при передачі інформації, що сприяє об’єднанню інтелектуальних здібностей і духовних сил людства.

Цей термін також застосовується для позначення чотирьох інформаційних революцій в історії людства, в результаті яких не лише кардинально змінювались способи обробки інформації, але й спосіб виробництва, стиль життя, системи цінностей:

перша інформаційна революція пов'язана з появою писемності,

уможливила передачу інформації, знань від покоління до покоління через її фіксацію в знаках та зруйнувала монополію вузького кола людей на знання;

друга інформаційна революція була викликана винаходом та поширенням книгодрукування в XV ст. і розширила доступ до інформації широким верствам населення завдяки тиражуванню знань;

третя інформаційна революція (кінець ХІХ — початок ХХ ст.)

пов'язана з винаходом телеграфу, телефону, радіо, телебачення, що дозволяло оперативно, у великих обсягах передавати і накопичувати інформацію, передавати звукові та візуальні образи на великі віддалі. Останнє створило передумови ефекту «стискання простору»;

четверта інформаційна революція (70-ті роки ХХ ст.) зумовлена винаходом мікропроцесорної технології і персонального комп'ютера.

Вона характеризується переходом від механічних, електричних засобів перетворення інформації до електронних та створення програмного забезпечення цього процесу. «Вінцем» цієї революції є поява всесвітньої мережі Інтернет, що уможливило інформаційний обмін в глобальних масштабах.

8.2. Основні ознаки інформаційної революції. У сучасному суспільствознавстві поширена думка, що суспільство у своєму розвитку проходить три ступені, або три хвилі:

-перша – аграрне суспільство;

-друга – індустріальне;

-третя хвиля – постіндустріальне.

Третій ступінь суспільство переживає в наш час. Інша його назва – «інформаційне суспільство». Ця назва з'явилася на початку 60-х pp. XX ст., коли в розвинутих країнах спостерігався перехід економіки до виробництва інформації і послуг. Характерними рисами інформаційного суспільства, є:

збільшення ролі інформації і знань в житті суспільства;

зростання числа людей, зайнятих інформаційними технологіями, комунікаціями і виробництвом інформаційних продуктів і послуг, зростання їх частки у валовому внутрішньому продукті;

зростання інформатизації та ролі інформаційних технології в суспільних та господарських відносинах;

створення глобального інформаційного простору, який забезпечує: - ефективну інформаційну взаємодію людей; - їх доступ до світових інформаційних ресурсів;

-задоволення їхніх потреб щодо інформаційних продуктів і послуг.

Завдяки виникненню нових технічних засобів та нових технологій

інформаційна революція характеризується низкою ознак:

1)повсюдне впровадження науко- і інформаційномістких технологій;

2)бурхливе зростання індустрії знань, у яку переміщується все більше і більше людей і ресурсів;

3)у сфері освіти, науки, комп'ютерної діяльності, ЗМІ тощо продукується більше половини національного продукту;

4)радикальні зміни у співвідношенні робочого і вільного часу та особистих настановах людини;

5)зміна мотивацій людини від суто матеріальних цінностей і власності до можливостей самовираження та саморозвитку, задоволення роботою і життям;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]