Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РПНД_Теор_я держави _ права_Ластовський В.В..doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
365.06 Кб
Скачать

2. Програма навчальної дисципліни розділ 1. Система теорії держави і права

Тема 1.1. Предмет теорії держави і права

Поняття і предмет теорії держави і права. Ознаки теорії держави і права. Методологія загальної теорії держави і права. Загальні методи. Логічний метод. Метод єдності логічного та історичного. Системно-структурний метод. Конкретні методи. Формально-догматичний метод. Соціологічний метод. Статистичний метод. Конкретно-історичний метод. Порівняльно-правовий метод. Спеціальні методи. Філософія і теорія держави і права. Економічна теорія і теорія держави і права. Соціологія і теорія держави і права. Політологія і теорія держави і права. Соціальна психологія і теорія держави і права. Теорія держави і права та історія держави і права, історія вчень про державу і право. Теорія держави і права та спеціальні правові науки. Функції теорії держави і права: онтологічна, евристична, прогностична, методологічна, ідеологічна, політична, науково-прикладна.

Виникнення і розвиток загальнотеоретичної юридичної науки в Україні.

Тема 1.2. Поняття, сутність і походження держави

Поняття суспільства. Суспільство як складне соціальне утворення. Елементи-ознаки суспільства. Первіснообщинний лад. Організація соціальної влади у первісному суспільстві. Рід. Родові зібрання. Старійшини (вожді). Воєначальники-вожді. Жерці (шамани). Плем’я. Союз племен. Звичай як правило поведінки у первісному суспільстві. Ознаки первісних звичаїв.

«Неолітична революція». Перехід від привласнюючої до виробничої економіки. Суспільний розподіл праці. Відділення ремесла. Відділення купців. Виникнення держави. Основні ознаки держави, її сутність. Історичні типи держави: рабовласницький, феодальний, буржуазний, сучасний (демократичний). Формаційний підхід до питання виникнення держави. Цивілізаційний підхід до питання виникнення держави. Сучасна оцінка проблеми виникнення держави.

Тема 1.3. Теорії походження держави

Різноманітність теорій походження держави. Міфологічні уявлення про походження держави. Патріархальна (антропологічна) теорія. Теологічна теорія. Договірна теорія. Психологічна теорія. Органічна теорія. Насильницька теорія. Класова теорія. Інші концепції походження держави.

Тема 1.4. Форма держави

Проблема типології держави. Поняття форми держави. Структура форми держави. Вплив на форму держави культурного рівня народу. Специфіка форм держави. Форма державного правління. Монархія, її різновиди. Охзнаки монархії. Давньосхідна монархія. Давньоримська монархія. Феодальна монархія. Конституційна монархія. Республіка, її види. Ознаки республіки. Афінська республіка. Спартанська республіка. Римська республіка. Феодальна республіка. Парламентарна республіка. Президентська республіка. Соціалістична республіка. Форма державного устрою. Унітарна держава. Ознаки унітарної держави. Федерація. Ознаки федерації. Конфедерація. Ознаки конфедерації. Державний (політичний) режим. Демократичний режим. Ознаки демократичного режиму. Антидемократичний режим. Ознаки антидемократичного режиму.

Тема 1.5. Механізм і функції держави

Поняття механізму держави, принципи його діяльності. Механізм держави як система державних організацій. Державні підприємства і установи. Державний орган і його ознаки. Державний апарат. Місце у державному апараті суду, прокуратури, армії, органів внутрішніх справ і безпеки.Поняття і види функцій держави. Об’єктивна спрямованість функцій держави. Внутрішня і зовнішня функції держави. Форми і методи здійснення функцій держави. Поєднання державних, суспільних та самоуправлінських засад у здійсненні функцій держави. Державний механізм і функції держави.