Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Posibnik_Turistichne_krayinoznavstvo.doc
Скачиваний:
173
Добавлен:
30.03.2016
Размер:
28.53 Mб
Скачать

11. Ізраїль

СТОЛИЦЯ. Тель-Авів.

ДЕРЖАВНИЙ УСТРІЙ. Держава Ізраїль є парламентською республікою, законодавча влада належить кнесету-однопалатному перламенту. Президента обирають таємним голосуванням члени кнесету. Виконавча влада-уряд на чолі з прем’єром.

НАСЕЛЕННЯ. 1998р - 5,64 млн. 2000р. - 6 млн. 80% населення - євреї,14%-араби, також проживають вірмени, греки, англійці. Населення склалося в наслідок еміграції. Після 1990 року з країн СНД в Ізраїль виїхало 1 млн чол. Урбанізація-85% Найбільше місто-Ієрусалим - 560 000 чол.

РЕЛІГІЯ. Держ релігією вважається іудаїзм. Також розповсюджені християнство та іслам.

ВАЛЮТА. Шекель.

ГЕОГРАФІЯ. Розташована на східному (Левантійському) узбережжі Середземного моря. На півдні має вихід до Червоного моря. Має площу 14 000 (21 000) км.кв. Вздовж Середземного моря - родюча рівнина, на сході - підвищення до 800 метрів. Півн. сході. - Голандські висоти (1208м - Мерон). На сході розташована тектонічна впадина Гхор. В рельєфі це кредставлено озером Кінерет, долиною річки Іордан і Мертвим морем. Південна частина країни - пустелі Негеф і Арава.

КЛІМАТ. Субтропічний середземноморський, є тропіки. Середня температура: зима(+6-+18), літо (24-30). Літо сонячне, довге, без дощів. Основна кількість опадів - взимку.

ТУРИСТИЧНО-РЕКРЕАЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ. В Ізраїлі можна купатися на протязі цілого року в Червоному морі (Ейлат) і в Мертвому морі. В Середземному морі купальний сезон з квітня по жовтень. Водні ресурси: Тіверіятське озеро має на берегах джерела мінеральних вод. Ізраїль активно використовує свої ресурси-рекреацію (Хайфа, Натанія, Ашдод, Ашкелот, Ейлат, зоопарки і ботанічні сади, заповідник біблейської флори і фауни Неот-Кедувім. В долині річки Іордан зустрічається морозостійкий лотос і папірус. Шакали, лиси, дикобрази. Пустеля Негеф-пішана з ділянками кам’янистої пустелі. Національний парк Кармель- гора висотою 500 м - охороняються ліси та чагарники.

ТРАНСПОРТ. 80% перевезень пасажирів припадає на автотранспорт. Державна авіакомпанія Еl Аl. 6 міжнародних аеропортів. В 2000р країна прийняла 2,4 млн. туристів.

ТУРИЗМ. Центр паломництва представників 3-х релігій – християнства, іудаїзму та ісламу. Стіна плачу - 156 метрів-збереглася від 2-го ієрусалимського храму. Пн.-зах. частина Ієрусалиму- християнський квартал. “Віа долороза” - шлях суму- в християнському кварталі. Пн.-сх. частина міста - мусульманський квартал - мечеть Омара.

12. Туреччина

СТОЛИЦЯ. Анкара.

ДЕРЖАВНИЙ УСТРІЙ. Президентська республіка. Обирається парламентои шляхом таємного голосування. За конституцією 82 року парламент країни-великі націонаьні збори. Парламент – двохпалатний - сенат і національна палата. Виконавча влада належить кабінету міністрів, формується за коаліційною більшістю в парламенті, прем’єра призначає президент.

НАСЕЛЕННЯ. Близько 64 млн. чоловік. 80%-турки. Найбільша нац. меншина-8 млн курдів. Близько 1 млн арабів. По 100 000 грузинів, абхазців. 500 000 греків. Населення країни в основному зосереджено в західній частині, середній показник – 70 чол/км. кв. Міста - мільйонери: Стамбул (8 млн.), Анкара (2.7 млн.) Ізмір (2 млн.) Бурса (1 млн.), Адана (1 млн.).

МОВА. Турецька (державна), арабська. Широко пиширена англійська та німецька мови.

РЕЛІГІЯ. Іслам є провідною (80% намелення) але не державною релігією. Більшість населення - мусульмани-сунніти. Більша частина народу религійна і числені сфери суспільного життя просякнуті ісламом.

ВАЛЮТА. Турецька ліра.

ГЕОГРАФІЯ. Держава розташована на півостові Мала Азія (97%) (турки називають Анадолу (Анатолія)), Європейська частина країни (3%) має назву Східна Фракія. Площа-780 тис км.кв. Країна на півночі омивається Чорним Морем (Кара Деніс), Босфором, Мармуровим морем, Дарданелами, Егейським морем. На півдні омиваєься Середземним морем. Береги Туреччини займають 2-ге місце за популярністю в світі серед круїзних територій. Рельєф: гірська країна, середня висота територї 1130 метрів. Азіатська Туреччина зайнята Малоазіатським нагір’ям, Анатолійським плоскогір’ям.

КЛІМАТ. Субтропічний середземноморський - жарке літо (температура повітря від +23 С до +33 C) і тепла зима (від +13 С до +15 С). В Туреччину краще всього їхати весною або осінню - з квітня по червень або з версня по жовтень.

ТРАНСПОРТ. За видами транспорту: 70%-авіа, 20%-наземний, 10%-морський. Провідне місце в європейсько - азіатських транзитних перевезеннях.

ТУРИСТИЧНО-РЕКРЕАЦІЙНИЙ ПОТЕНЦІАЛ. На території країни склалися 3 основних рекреаційних райони:

  1. Егейське узбережжя (західний район) - Мармаріс, Ізмір, Кушедасе.

  2. Узбережжя середземного моря (південний район) - Анталія, Кемер, Белек, Сіден, Аланья.

  3. Узбережжя Чорного моря (північний регіон) - Синоп, Самсун, Трабзон.

Широкі можливості для розвитку бальнеології. 1300 джерел мінеральних вод. Найвідоміше - Памук-Кале. Крім Памук-кале відомий курорт Ізмір-Валкова, Ізмір-Чесме. Туреччина має численні річки, на те Туреччини починаються Тигр і Євфрат. Річки в Туреччині маловодні. На гірських річках-рафтінг. Озера- Тис, Ван-солоні безсточні озера. Флора і фауна:2 рослинні зони-приморська і центраьна. Середземноморська ділянка туреччини - практично не залишилося нетронутих ділянок. Нац. парки : Міллі-парк, Сіпілдагі (скельний ландшафт), Каратепе.

ТУРИЗМ. 9,5 млн туристів. В тур. галузі працюють 2,5 млн. осіб. За кількістю валових надходжень туризм займає 3 місце у економіці країни. За прогнозами на 2020рік - 17 млн туристів. За метою - переважає рекреація, з діловою метою - 10%, транзит - 5%. Більша частина відвідувачів - країни ЄС. Провідний постачальник туристів-40%-Німеччина, 6%-снд, 4%-Британія. Внутр. Туризм - море,термальні води. Готельна мережа - активно зростає: 1960 рік - 400 готелів на 40 000 місць, 2000 рік - 3,5 тис готелів на 260 000 місць. Найбільші готельні мережі - Дедеман, Діван, Онура, Хілтон, Шератон, Сан Райз. Керівним органом в галузі туризму є міністерство туризму Туреччини (діє з 1989 року). Місто паломництв християн - місто Ефес (храм Іоана Богослова).

Туристичне районування:

  1. Середземноморський район(60%)

2) Егейське море(30%)

3) Центральна Анатолія(6%)

4) Мармурове море(3%).

5) Схід країни(1%).

ОСНОВНІ ПАМ'ЯТКИ - В першу чергу Туреччина славиться своїми курортами - Анталья, Кемер, Белек, Сиде, Аланья, Ізмір, Мармаріс, Бодрум, Фетхие. Стамбул - порт, економічний і промисловий центр країни, з визначних пам'яток - собор Св. Софії (Aуаstуа, VI в.), султанський палац Топкапи із знаменитим гаремом, Великий стамбульський базар, найбільший в світі ринок. А так само музеї - античності, завойовників, східних старовин, турецького і мусульманського мистецтва і ін., церква Св. Ірина, хоральна монастирська церква, церква Пресвятої Богородиці, а так само мечеті - Ахмеда (Блакитна мечеть), Мікрімахи, Селима-завойовника, Баязіда, Сулеймана, Ейюпа і ін., підземні палаци-водосховища, залишки візантійської фортеці.

Багато архітектурних пам'ятників самих різних епох розташовано по всій території Туреччини - Трої, Мілета, Вічні, Дідіми, Конья, розвалини Пергама, Ефес, Геркулесови Брами, порт Боррус, Каппадокия, храм Афіни, проливши Босфор, гори Улудаг, солоні озера Туз і Ван, гора Великий арарат, вимерлі вулкани Сюпхан, Аладаг і Немруд і багато що інше.

Туристичною столицею турецького Середземномор'я вважається Анталія. Її околиці славляться чистісінькими пляжами і розкішними готелями. Купатися тут можна з березня до кінця листопаду. На вулицях міста - велика кількість барів і ресторанів, супермаркетів і лавочок. В місті багато стародавніх пам'ятників, у тому числі символ Анталії - мінарет Іївлі (ХI в.), Ворота Адріана (130 р. до н.е.), Археологічний музей. В горах в околицях Анталії водопади і карстові водоймища, а також р. Кемер, що привертає руїнами стародавнього портового міста Фазеліса, де похований Олександр Македонській, курортні міста Сиде, Белек, Аланья (одне з найстародавніших міст Туреччини, засноване в IV ст. до н.е.).

Одним з кращих курортних регіонів вважається узбережжя Егейського моря (тут майже не буває сильного прибою). Ізмір, третє за величиною місто в країні, батьківщина Гомера. Недалеко розташовані історичні скарби: Мілет, Ефес і Троя, курорт Памуккале ("бавовняне місто") і Ялова, знамените своїми гарячими цілющими джерелами, головні курорти на Егейськом морі - Кушадаси і Мармаріс. Місто Перзі, вперше що згадується в 334 р. до н.е., античний театр і стадіон. Аспендос - місто, створене колоністами після Троянської війни, безліч найкрасивіших споруд, у тому числі театр-палац архітектора Зенона (II в.) і римський арочний акведук. Миру - стародавня столиця Лікіі, "країни світлого проміння", знаменитий своїм некрополем, вирубаним в скелях, а також церквою Св. Миколая, місцем паломництва християн. Заповідники Олімпос-Бейдагларі, Мунзур-Вадіси, Кепрюлю-каньйон і ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]